Lebuktak a fogási naplóval trükköző horgászok: súlyos büntetést kaptak

Lebuktak a fogási naplóval trükköző horgászok: súlyos büntetést kaptak

agrarszektor.hu
A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének (KTVHESZ) halőri szolgálata az elmúlt időszakban több olyan személyt vont ellenőrzés alá, akik kifogtak és megtartottak halakat, amelyeket a fogási naplóba nem rögzítettek. Néhány esetben ráadásul élve kívánták elszállítani a vízpartról a kifogott uszonyosokat.

Több szabálysértő személyt is ellenőrzés alá vontak a halőrök a Közép-Tiszán. A hatóság tagjai az elmúlt három-négy hónapban sajnos több olyan esettel találkoztak, amikor a horgászok nemcsak megtartottk kifogott halakat, de a fogási naplóban se rögzítették ezeket - írta meg a Pecaverzum. A megjelentetett fényképek alapján a halőrök találtak negyven centimétert meghaladó pontyokat, és négy kilogrammnál nagyobb harcsát is.  

Kérjük horgászainkat, hogy figyeljenek oda a fogási napló vezetésének szabályaira. Fontos a pontos dokumentálás, hiszen a halgazdálkodónak a haltelepítések mértékének megállapításához fontos információ a horgászok által beírt halfajonkénti fogási adatsorok

- írta a KTVHESZ. 

A szövetségnél arra is felhívták a figyelmet, hogy a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény 67. § (1) bekezdése alapján a halgazdálkodási hatóság halvédelmi bírságot szab ki a fogási napló vezetését elmulasztó; az e törvény végrehajtására kiadott rendeletben foglaltnál nagyobb (30 centiméter) testhosszúságú, jogszerűen kifogott halat a vízpartról nem leölve elszállító személlyel szemben.

A fogási napló vezetését elmulasztó személlyel szemben kiszabható halvédelmi bírság mértéke horgászat esetén 10 ezertől 50 ezer forintig terjedhet. A miniszteri rendeletben foglaltnál nagyobb testhosszúságú, jogszerűen kifogott halnak a vízpartról nem leölve történő elszállítása esetén kiszabható bírság mértéke: 10 ezertől 500 ezer forintig mozoghat.

A halgazdálkodási hatóság a bírság kiszabásakor a bírság összegébe beépíti a hal jogszabályban meghatározott halgazdálkodási értékét is. De mibe is kerülhet a horgászoknak a fogási napló vezetésének elmulasztása, valamint a be nem írt hal elvitele, a horgászokmányok bevonása és a bírság kiszabása esetén?

  • Állami jegy és fogási napló, minimális horgászegyesületi tagság: 13 ezer forint.
  • Területi jegy: napi jegy 5 ezer forint, éves összterületi jegy 44,5 ezer forint.
  • Halvédelmi bírság: 20 ezertől 550 ezer forintig
  • Ponty halfaj halgazdálkodási érték számítása: ponty 5 kilogramm x 1500 forint 15-ös szorzószámmal = 112.500 forint, 10 kilós ponty esetében ez az összeg 225 ezer forint.
  • Állami horgászjegy váltásától való eltiltás: 3-36 hónap.
  • Halgazdálkodási hasznosító helyi horgászrendtől függő vízterületről való kitiltás mértéke: 3 hónaptól 5 év.

Vagyis a szabálysértők összesen minimum 150 ezer és akár 800 ezer forintos bírságot kaphatnak, amely magába foglalja a bevont horgászatra jogosító okmányok díját, a kiszabott halvédelmi bírság összegét. Emellett az illető valamint 3-36 hónap között nem kaphat állami horgászjegyet, valamint akár 5 évre is kitilthatják az adott vízterületről.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. szeptember 8. 14:01