Lényeges tudnivalók érkeztek: ezek rengeteg termelőt érintenek itthon

Lényeges tudnivalók érkeztek: ezek rengeteg termelőt érintenek itthon

agrarszektor.hu
A Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete országos szakmai előadássorozatot szervezett. Bognár László ügyvezető igazgató és Sebők Tamás küllemi bíráló, területi igazgató előadásainak fő témái az alkalmazott genomika, a tenyészértékbecslés legújabb ismeretei, valamint a funkcionális küllemi tulajdonságok, a hasznos élettartam és a tejtermelés összefüggései voltak.

Bognár László a genetika alapjaitól egészen a populációgenetikáig terjedően foglalta össze a modern szelekciós eljárások megértéséhez szükséges legújabb ismereteket. Az előadásban hangsúlyt kapott a sejt felépítése, a sejtmag szerepe, a DNS és a kromoszómák funkciói. A résztvevők részletes betekintést nyerhettek a sejtosztódás és az öröklődés folyamataiba, amelyeknek köszönhető az egyedek genetikai változatossága. A szakember beszélt arról is, hogyan játszanak szerepet az aminosavak építőkockaként a fehérjeszerkezet kialakulásában, valamint hogyan befolyásolják a pontmutációk az enzimek és más fehérjék működését. A pontmutációk és a genetikai variancia nagyban felelős a fajon/fajtán belüli változatosságért, amit a szelekció során igyekszünk kihasználni, rögzíteni vagy éppen elkerülni - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége

A genomika szerepe a tenyészértékbecslésben

Bognár László bemutatta, hogy a genomikai technológiák hogyan segíthetnek a tenyészértékbecslés pontosságának növelésében. A genomvizsgálatok lehetővé teszik olyan markerek azonosítását, amelyek fontos szerepet játszanak a kívánatos tulajdonságok meghatározásában. Ezáltal a tenyésztők jobban tudják irányítani, befolyásolni a tenyésztési folyamatokat, és gyorsabban érhetik el a kívánt eredményeket. A genomalapú tenyészértékbecslés okos alkalmazásával eredményesebbé tehető a tejtermelés.

Epigenetika és genetikai szelekció

Bognár László beszélt az epigenetikai hatásokról is, amelyek befolyásolják a genetikai tulajdonságok kifejeződését. Az epigenetika a génexpresszió szabályozásával foglalkozik, és olyan tényezőket vizsgál, amelyek befolyásolják a gének működését anélkül, hogy megváltoztatnák a DNS szekvenciáját. Rendkívül érdekes terület annak megfigyelése, hogy az epigenetikai változások hogyan hatnak a szarvasmarhák teljesítményére és egészségére, hogyan lehet ezeket a változásokat felhasználni a tenyésztési programokban.

Küllemi tulajdonságok és a tejtermelés összefüggései

Sebők Tamás előadásában a tenyésztés tradicionális módszereiről és az ezekben rejlő lehetőségekről beszélt. Bemutatta, hogyan lehet a modern küllemet a hatékony tejtermelés szolgálatába állítani. Elmagyarázta, hogy a testalkat, a lábak és a tőgy lineáris küllemi pontszámai hogyan befolyásolják a tejtermelés mennyiségét, és az ún. fitnesstulajdonságokat, mint pl. a fertilitás, szomatikus sejtszám vagy épp a lábvégbetegségek, milyen hatással vannak a tej minőségére. Részletes elemzésekkel átfogó képet mutatott be a küllem és a tejtermelés kapcsolatáról. A legújabb, hivatalos (ICAR Küllemi Bírálati Munkacsoport) kutatások eredményeit bemutatva rávilágított, hogy egy-egy küllemi tulajdonság milyen mértékben befolyásolhatja az adott egyed tejtermelő képességét és élettartamát.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. szeptember 9. 13:32