Nagy dobásra készülnek Magyarországon: indul a vakcinatojás-fejlesztés

Nagy dobásra készülnek Magyarországon: indul a vakcinatojás-fejlesztés

agrarszektor.hu
753,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Bábolna Tetra Kft. és a győri Széchenyi István Egyetem által létrehozott konzorciuma a kormány által meghirdetett „2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ” kutatás-fejlesztési program keretében. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalhoz benyújtott „Új módszertanon alapuló vakcinagyártásra optimalizált embrionált tyúktojások (VacOvo) előállítása speciális genetikai hátterű tenyészállományokkal” című pályázat a hazai vakcinagyártás hatékonyságának javítását szolgálja.

A projekt keretében a kéttagú konzorcium az oltóanyag-előállítás szempontjából ideális, természetes (alacsony interferonszintű, illetve nagy víruskihozatalú) immunválaszra és növelt allantoistartalomra optimalizált, megfelelő fizikai tulajdonságokkal rendelkező vakcinatojás fejlesztését tűzte ki célul, kifejezetten erre szelektált, kiemelkedő tojástermelő képességű, speciális tenyészállományok kialakításával - írja közös közleményében az egyetem és a Bábolna Tetra. A kísérleti fejlesztést és ipari kutatási elemeket tartalmazó kutatási folyamat lényege immunológiai és genetikai alapon laboratóriumi, illetve egyéb műszeres mérésekkel meghatározni és kiválasztani a vakcinatojás előállítására legalkalmasabb pedigrévonalakat, lefolytatni az ezek meghatározásához szükséges utódteszteket, továbbá modellkísérletekkel, üzemi körülmények között tesztelni a keresztezésekből származó állományokat.

A szakmai megvalósításban a Széchenyi István Egyetem konzorciumi partnerként a projektben előállított egyes keresztezési kombinációk tesztelését, modellkísérleteket, immunológiai vizsgálatokat, valamint technológiafejlesztési és laboratóriumi feladatokat végez. Ehhez többek között olyan speciális technikákat alkalmaz, mint a CT-röntgenvizsgálat és a nagy felbontásra, akár több tízezerszeres nagyításra képes pásztázó elektronmikroszkópia.

A kutatás-fejlesztés eredményeként várhatóan két új piacképes termék jön létre. Egyfelől a speciális vakcinatojás termelésére alkalmas tenyészállomány két genetikai változatban, másrészt az általuk termelt oltóanyag termelésére szolgáló, immunológiai szempontból optimalizált, növelt allantoistartalmú barna vagy fehér héjszínű, embrionált vakcinatojás (VacOvo). Utóbbi közvetlen felhasználói a hazai és külföldi vakcinagyártó cégek lehetnek.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. szeptember 9. 13:32