Alkalmazkodás és szárazságtűrés

Alkalmazkodás és szárazságtűrés (x)

PR
Annak érdekében, hogy a legjobb minőségű és legnagyobb hozamot lehessen elérni az adott szántóföldi táblán, az agroökológiai és agrotechnikai tényezők mellett nagy hangsúlyt kell fektetni a fajta megválasztására. A gazdálkodás eredményességét 40-30-30% arányban az adott táj és évjárat, az alkalmazott agrotechnika és a választott haszonnövény fajta hármasa határozza meg. Éppen ezért a megfelelő fajtaválasztás és a fémzárolt vetőmag használata sorsdöntő tud lenni. A fajták terméshozama és minősége a legfontosabb szempontok közé tartozik fajtaválasztáskor. Azonban a fajták alkalmazkodóképessége az, ami biztosítani tudja a fajta minőségi és mennyiségi paramétereinek érvényesülését.

A jó alkalmazkodóképességű fajták kevésbé jó talajadottságok és kedvezőtlen éghajlati hatások mellett is jól szerepelnek. A betegségekkel szembeni rezisztencia, a környezeti kihívásokkal szembeni ellenállóság a termésbiztonságért felel. Fontos továbbá a fajta télállósága és megdőlésre való hajlama. Napjainkban az éghajlati változások negatív hatása miatt egyre inkább fontos szemponttá válik a fajták alkalmazkodóképessége és szárazságtűrése.

A MATE Agrárcsoport Kft. – korábban Nagykunsági Tájtermesztési Kft. – által kínált, Karcagon nemesített szántóföldi vetőmagok kifejezetten ezekre a problémákra kínálnak megoldást. Minőségüket több évtizedes kutatási eredményekre alapozott tájnemesítés garantálja. A kiemelkedő beltartalmi értékekkel rendelkező, magas termésbiztonságú, korszerű kalászosok minden agronómiai körülményre megoldást kínálnak. Az őszi búza fajták közül kiemelkedik a középérésű, szálkás, közepesen viaszos KG Vitéz, amely minősítése óta, a GOSZ-VSZT-NAK posztregisztrációs vizsgálataiban 10 éve a MINŐSÉGI kategória CSÚCS FAJTÁJA, magas (15,5-18,5%) nyersfehérje- és sikértartalma miatt. A kimagasló minőségi tulajdonságai mellett jellemzője a fajtának a SZÁRAZSÁGTŰRÉS és az ALKALMAZKODÓKÉPESSÉG. Kevésbé jó talajadottságok között is biztos, 6–7,5 t/ha terméshozammal termeszthető, kiváló malomipari értékeinek megőrzése mellett. Fagytűrése és télállósága kiváló, megdőlésre nem hajlamos. Rezisztens szár- és levélrozsdával, továbbá sárgarozsdával szemben is. Egyéb levélbetegségekkel szembeni ellenállósága (Pyrenophora, Dreschlera, Septoria) nagyon jó.

A közép­érésű KG Bendegúz őszi tar búza fajta, erősen viaszos, stabil B1 sütőipari értéket biztosít, 14–15% nyersfehérje-tartalommal bír, megdőlésre nem hajlamos, szintén jól tűri a szárazságot, fagy- és télállósága kiváló. Gyengébb termőhelyi adottságok mellett is 7–9 t/ha terméshozamra képes.

A KG Kunhalom középkései érésű, szálkás őszi búza, hagyományos termesztési körülmények között is stabilan megállja a helyét. Felhasználható élelmiszer-ipari célokra és takarmányozási célra is. Az állattartók magas szára és magas nyersfehérje-tartalma, illetve könnyű emészthetősége miatt szeretik. Terméshozama 6,5–7,5 t/ha között alakul.

Alkalmazkodás és szárazságtűrésAlkalmazkodás és szárazságtűrés

A korai érésű, hatsoros őszi árpák közül mindenképpen említést érdemel a KG Nagykun, amely kifejezetten a magyarországi termesztési körülmények figyelembevétele mellett nemesített, igazán bőtermő, kiváló jellemzőkkel rendelkező árpafajta. Terméshozama kedvező körülmények között 8,5 t/ha, azonban kedvezőtlenebb körülmények között is biztos 7 t/ha terméshozamot képes produkálni. Szármagassága közepes, kalásza közepesen viaszos. Nagyon jó az állóképessége, szárazságtűrő, ellenáll a fagynak és a télnek. Hozzájárulva a takarmányozási értékhez, a KG Nagykun magas, 12–13% nyersfehérje-tartalommal rendelkezik.

Állattenyésztők figyelmébe ajánlható továbbá a TITÁN középérésű, őszi tritikálé. Magas, 13–14% nyersfehérje-tartalma különösen alkalmassá teszi takarmányozásra. Biztonsággal és jó 6,5–7,5 t/ha terméshozammal termeszthető. Bármelyik talajtípusban megállja a helyét, köszönhetően kiváló alkalmazkodóképességének. Erősen viaszos. Gabonalisztharmatra és sárga levélfoltosságra rezisztens, fuzárium az átlagnál gyengébben fertőzi. Nagyon jó a szárszilárdsága, megdőlésre nem hajlamos, fagy- és télálló. Szárazság- és hőtűrő képessége kiemelkedő. Nagyon jól viseli a stresszt. Optimális vetési ideje október 10–25. között van. Azok a gazdák vetik leginkább a TITÁNT, akik magas biológiai értékkel rendelkező takarmánynövényt szeretnének termeszteni, betakarítható szálasan sze­názsnak, de a szemes hozama is számottevő. Minősége és biztonságos termeszthetősége teszi kiemelkedővé a fajtát.

Tiszaszőlősön folytatunk ökológiai gazdálkodást, ezért számunkra kiemelt fontosságú a fajtaválasztás. A biogazdálkodás nagy fegyvere ez, hiszen a betegségekkel szembeni ellenállóság, rezisztencia számunkra meghatározó. Továbbá, fontos kritérium, hogy a fajta jól alkalmazkodjon a talajadottsághoz, tűrje az aszályos időszakokat. Nem takarmányozási, hanem élelmezési céllal termesztünk, magas beltartalmi értékkel rendelkező, malomipari minőségű őszi búzát. Ezért használjuk több éve a KG Vitézt. Minden specifikus elvárásunknak eleget tesz.

– Tóth György, MagOrganic Kft.

Magyar talajba, magyar nemesítésű fajtát!

– mondja a Gelejen található állattartótelep tulajdonosa.

Már több, mint egy évtizede használjuk a KG Kunhalom őszi búza fajtát takarmányozási célra. Változó nagyságú területen, 30–40 hektáron termesztjük magas fehérjetartalma miatt. Terméshozama stabil, jól tűri a szárazságot, alkalmazkodik a gyengébb talajadottságokhoz. Szármagassága is fontos szempont nekünk, állattenyésztőknek.

– Kiss Ferenc, Dél-Borsodi Agrár Kft.

(x)

Címlapkép forrása: Egyéb
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?