Fontos kijelentést tett Szijjártó Péter a magyar agráregyetemről

Fontos kijelentést tett Szijjártó Péter a magyar agráregyetemről

agrarszektor.hu
A magyar kormány fontosnak tartja az együttműködést a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE). Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az egyetem tanévnyitó ünnepségén beszélt arról, hogy közös cél, hogy minél több ország piacát meg tudják hódítani a hazai mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiák.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy a magyar külpolitika céljai közé tartozik a hazai termékek és technológiák eljuttatása a külföldi piacokra, vagy az itt még jelen nem lévő tudás hazahozása, illetve a felsőoktatást nemzetköziesítése. Ebben pedig fontos pillér és erőforrás a MATE - tette hozzá a tárcavezető, aki arra is rámutatott, hogy az intézmény az egyik legnemzetközibb egyetem Magyarországon a kétszáz külföldi hallgatójával, akik közül sokan a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében jelenleg hazánkban tanuló nyolcszáz diák közé tartoznak.

Szijjártó Péter beszédében arra is emlékeztetett, hogy Magyarország nem tartozik a világ legnépesebb, legnagyobb államai közé, korlátozottak az erőforrásai, ezért igazán jól, reálisan kell meghatározni azon ágazatok, technológiák és tudásterületek körét, ahol globálisan versenyképes teljesítmény érhető el a képzésbe történő koncentrált, folyamatos beruházások révén. A víztudomány, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar vagy az élelmiszerbiztonság mind-mind ilyen területek - hangsúlyozta a tárcavezető.

Kiemelte, ha a hazai termékek és technológiák nem lennének a világ élvonalában, akkor Magyarország nem tudna kétszer annyi terményt előállítani a mezőgazdaságban, mint amennyi szükséges az élelmiszerfogyasztás fedezéséhez, vagy éppen nem lenne hazánk a világ tíz legnagyobb vetőmagexportőre között, vagy nem zajlanának több százmillió dollár értékben magyar vállalati beruházások kötött segélyhitel-program keretében Laosztól a Zöld-foki Köztársaságon át egészen Vietnamig a víztisztítás, a vízellátás, az akvakultúra, a mezőgazdaság vagy az élelmiszer-feldolgozás területén - sorolta Szijjártó Péter. A miniszter szerint mindez azt mutatja, hogy a MATE vezetői, oktatói és hallgatói fontos erőforrásokat jelentenek a magyar külpolitikai és külgazdasági stratégia végrehajtása során.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?