Nagyot nézhetnek a vásárlók: van, ahol sokkal drágább lesz a paradicsom

Nagyot nézhetnek a vásárlók: van, ahol sokkal drágább lesz a paradicsom

agrarszektor.hu
Az előző években tapasztaltnál jóval drágább Hollandiában a paradicsom, még a január eleji mérsékelt áresés ellenére is. A 2023-as idénnyel ellentétben a marokkói paradicsom az idei szezonban korán, már október elején megkezdődik, és májusig tart majd.

A legfőbb termesztőkörzetben, a Souss Massa régióban már átlagosan 2 hetesek az állományok, egyes koraiságra törekvő hajtatóknál pedig 5 hete végezték el az telepítéseket. Oussama Machi, egy Agadirban tevékenykedő zöldséghajtató szerint az idei szezon egyelőre jobbnak néz ki az igen súlyos hőhullámok és homokviharok által sújtott tavalyi évnél, de csaknem biztons, hogy a megtermelt paradicsom volumenének csökkenésére kell számítani a túltermelés elkerülése érdekében - olvasható a FruitVeb cikkében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Machi szerint minden jel arra mutat, hogy a 2024-es szezon a két évvel ezelőtti, 2022-2023-as nyugodt idényhez lesz hasonló. Az éghajlati viszonyok nem olyan szélsőségesek, mint a hektikusan alakuló előző szezonban, ami az El Nino és El Nina jelenségek váltakozásának tulajdonítható. Sajnos úgy tűnik, a ToBRFV ismét visszatért, a Souss Massa körzetben több kitörést észleltek, amelyek jelenleg az állományok akár 5%-át is károsíthatják.

Az idei szezonban nem lesz paradicsom-túltermelés Marokkóban

- folytatja Machi. A tavalyi idény második felében a melegebb hőmérséklet okozta túltermelés miatt a marokkói paradicsom ára jelentősen csökkent, mind a helyi piacokon, mind az exportra szánt paradicsom esetében. Elmondása szerint még korai lenne megjósolni az árak idei alakulását, de valószínű, hogy átlagosan 20%-kal magasabbak lesznek, mint tavaly

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?