Óriási tűz tombolt Magyarországon: rengeteg állat elpuszult

Óriási tűz tombolt Magyarországon: rengeteg állat elpuszult

agrarszektor.hu
Elképesztő károkat okozott a múlt hét végén Kenyeri és Csönge között tomboló tűzvész, amelynek során négy nap alatt mintegy ezer hektár terület - erdő, facsemetés, mező - vált a tűz martalékává. A szarvasok elmenekültek, de az őzek és az apróvadak nem élték túl a katasztrófát.

A hét elején megérkezett a várva várt eső Csönge térségébe, amely segített az utolsó, még izzó, parázsló részek eloltásában, és a tűzoltók befejezhették a szabadtéri tűz oltását Vas vármegyében. Mint ismeretes, múlt csütörtök óta helyszíni váltással Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron és Veszprém hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói oltották a kigyulladt erdőt, a foltokban visszagyulladó gócokat, de a Magyar Honvédségnek is be kellett segítenie a munkálatokba. A kárfelmérés- és felszámolás csak ezután veheti kezdetét, a helyreállítás pedig több évig, sőt, évtizedig is eltarthat - írta meg a Vaol.hu. Az Agrárminisztérium már vasárnap jelezte, hogy egy 10 milliárd forint keretösszegű helyreállítási pályázattal fogják segíteni azokat a gazdálkodókat, akiknek erdőtűz, aszály vagy valamilyen biológiai károsító pusztította el az erdőállományát.

Rengeteg vadállat veszett oda a tűzen

Lőrincz János, a Kemenesaljai Nimród Vadásztársaság elnöke a tragédiával kapcsolatban közölte, hogy pontos számokat ugyan nem tud mondani, de az elmenekülő szarvasokat kivéve élőlény nem nagyon maradt ezen az ezer hektáron. Mint mondta, egy központi terület égett le, amely egyrészt anyagilag is jelentős veszteséget jelent számukra, másrészt a térség vadállomámányát is nagyban befolyásolja.

A szarvas nem helyhez kötött állat, elmenekültek a szomszédos területekre, az apróvadak - nyulak, fácánok -, a madarak azonban az őzek többségével együtt bent égtek. Az őz tartja a helyét, többen a kerítésbe szorulva vesztették életüket. Mintegy 20-25 magasles is porig égett, csak a szeg és a lemez maradt belőlük

- ismertette Lőrincz János.

A portál információi szerint az érintett erdők túlnyomó többsége magánkézben van, ráadásul sok közöttük az osztatlan közös telek, amely tovább nehezítheti a helyreállítás megszervezését. A tűzben emellett fatelepek is elpusztultak, valamint a Szombathelyi Erdészeti Zrt. által kezelt 10 hektáros állami terület erdei fenyvese is megsemmisült. Az akácos minden bizonnyal újra sarjad, a bokros-füves területek is beindulnak, de a fenyőerdőt valószínűleg újra kell telepíteni. A tuskók kiégtek, a fák már most dőlésnek indultak, és ez csak folytatódni fog. 

Óriási segítség volt a drónos monitorozás 

A felderítésben a legnagyobb segítség a drónok voltak, amelyek pontosan meghatározták a helyszínt, ahol a tűzoltóknak be kell avatkoznia. A tűzoltási munkálatokat nehezítette a folyamatosan változó széljárás, a terület nagysága és az egyes erdőterületek megközelítése. Az erősödő szél miatt szombaton délután a lángok újra felcsaptak, több helyen koronaégéssel. A nehezen megközelíthető területek oltásában nagy segítséget nyújtott a honvédség helikoptere, ami a szombati és a vasárnapi napon is folyamatosan oltotta a területet. A kárhelyszínen jelenleg is kint vannak hivatásos és önkéntes tűzoltó egységek, akik a Vas vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat koordinálása mellett, az erdészeti szakemberek közreműködésével folyamatosan vizsgálják át a területet - közölte hétfőn a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. szeptember 11. 13:01
Hello vidék  |  2024. szeptember 11. 11:25