Tömeges leépítés a Syngentánál: sokakat elbocsátottak

Tömeges leépítés a Syngentánál: sokakat elbocsátottak

agrarszektor.hu
A dolgozói valamivel több mint 10 százalékától megválik a Syngenta a cég svájci székhelyén, Bázelben. Az agrokémiai vállalat a leépítés okaként azt jelölte meg, hogy idén nagy visszaesés következett be a növényvédelmi üzletágában.

Több mint 10%-os leépítést jelentett be a Syngenta. A döntés a vállalat a svájci székhelyét érinti, ahol a városban dolgozó 1100 emberből legfeljebb 150-től fognak búcsút venni - jelezte a kínai tulajdonú, világszerte 60 ezer embert foglalkoztató Syngenta. A cég szóvivője szerint a súlyosabb és tartósan nehéz gazdasági környezet miatt arra törekednek, hogy csökkentsék a bázeli központban dolgozók létszámát - írta meg a Reuters. A leépítésre a tervek szerint még idén sort fognak keríteni az agrokémiai vállalatnál, ugyanakkor jelezték azt is, hogy továbbra is Bázelben marad a cég főhadiszállása.

A Syngenta azt is közölte, hogy más piacokon „a vállalat versenyképességének erősítése érdekében” folyamatban van a létszámleépítés, bár globális létszámleépítési terv nincs érvényben. A veszteségek azután következnek be, hogy a vetőmagokat és növényvédő permetszereket gyártó Syngenta 17%-os forgalomcsökkenésről számolt be 2024 első hat hónapjában. Az alapvető működési eredmény 36%-kal zuhant.

A vállalat eredményeire az is erősen hatással volt, hogy a mezőgazdasági termelők a koronavírus-világjárvány alatt és után rászoktak arra, hogy nagy készleteket halmozzanak fel vetőmagokból és rovarölő szerekből. Emellett az alacsonyabb mezőgazdasági nyersanyagárak is csökkentették a gazdák vásárlóerejét, akik a heves esőzések idején, különösen az Egyesült Államokban, visszafogták a permetszerek használatát is. Bár a mezőgazdaság mindig is ciklikus iparág volt, a piac idén kivételesen nagy kihívást jelentett, így ez egy nagyon egyedi piaci visszaesés - jelezte a cég szóvivője.

A Syngentát 2017-ben 43 milliárd dollárért vásárolta meg a ChemChina, majd 2021-ben beolvasztották a Sinochem Holdings Corp-ba. Az cég az év elején a kedvezőtlen piaci körülmények miatt visszavonta a több milliárd dolláros ajánlatát a sanghaji tőzsdére való bevezetésre.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?