Ez a szupernövény ott van a magyar kertekben is: őrület, mi mindenre jó

Ez a szupernövény ott van a magyar kertekben is: őrület, mi mindenre jó

agrarszektor.hu
A világon egyre nagyobb érdekeltségnek örvendenek a természetes gyógymódok, ezáltal pedig a gyógynövények kereslete is növekszik. A hazánkban is évszázadok óta ismert körömvirág számos jótékony hatással rendelkezik, a népi gyógyászatban előszeretettel alkalmazzák, mert a benne található biológiailag aktív anyagok számos gyógyhatással rendelkeznek. Cikkünkből kiderül, mi mindenre használható és alkalmazható ez a növény.

A gyógynövények iránti kereslet egyre nagyobb ütemben növekszik és nincs ez másképp a rengeteg hatóanyagot tartalmazó körömvirág (Calendula) esetében sem. A körömvirágból kivont hatóanyagok piaca egyre jobban növekszik világszerte. Az körömvirág (Calendula officinalis) a fészkesvirágzatúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj. Hosszú ideig, egész nyáron és akár őszbe nyúlóan virágzó, sárga, végálló fészekvirágzatai 3-6 centiméter átmérőjűek, és a fészekben nyelves virágok helyezkednek el. Szára szögletes, mely 40-60 cm magasra nő és rövid szártagú. Levelei hosszúkás lándzsa alakúak, kevésbé fogazottak. 

A csodanövényként emlegetett gyógynövény mediterrán térségből származik, de kertjeinkben, otthonainkban is könnyen termeszthetjük. Magról szaporítható, melyeket a tavaszi fagyok után el is lehet vetni. Fénykedvelő, ezért érdemes napos helye ültetni, körülbelül a 30-40 centiméter tőtávolsággal. Jól tűri a szárazságot, de virágzás idején semmiképp se hagyjuk kiszáradni a földjét. A talajra kimondottan nem igényes, de kedveli a jó vízáteresztő képességű, lazább szerkezetű talajokat. Balkonládában, cserepekben és szabad földön is remekül termeszthető. A körömvirág kedveli a hűvösebb időjárást is, így egészen addig pompázik, amíg nem köszönnek be a nagy hidegek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Több fajtája is létezik, a telt virágtól a magas szárral rendelkezőkig, melyeket nem csak gyógyhatásai, hanem díszítő értéke miatt is termesztenek. Gyógynövénytermesztés céljára a legmegfelelőbb választás a minél nagyobb, telt virággal rendelkező fajták lehetnek. Ilyenek például az Oázis és a Claudia néven futó fajták. Termesztése általában családi gazdaságokban, nagyságrendileg ezer négyzetméternyi területeken történik. A körömvirág viszonylag hosszabb tenyészidejű növény, de május végén, június elején már megkezdődik a virágzása. Ha gyógyászati célra szeretnénk alkalmazni a növényt, a virágokat minél sűrűbben érdemes szedni, ezzel is serkentve a még több virágtermelést.

Felhasználása

A körömvirág híres, egyike a legsokoldalúbban felhasználható gyógy-, illetve fűszernövényeknek. Virágzata a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Calendulae flos néven hivatalos drog. Hatóanyagai között szerepelnek többek között poliszacharidok, illóolajok, magas E-vitamin tartalommal büszkélkedhet, de emellett színezőanyagokat, karotinoidokat, szaponinokat, triterpénekeket is tartalmaz. Megtalálható benne a kalendulin nevű sárga színű gyanta is. Gyulladásgátló és fertőtlenítő hatása miatt is népszerű, de használható álmatlanság és felső légúti megbetegedések esetén is. Különösen ajánlott a virágzatból készített tea az őszi időszakban vírusellenes tulajdonságai miatt. Belsőleg alkalmazva:

  • Antibiotikus hatású, de vírusok, gombák ellen is jól alkalmazható. Hatásos lehet a köhögés enyhítésére, meghűlés esetén, illetve herpesz ellen is.
  • A benne található keserű anyagok serkentik a májat és az epehólyagot, ezáltal segíti a szervezet méregtelenítését. Vizelethajtó tulajdonsága is hozzájárul a méregtelenítési folyamatokhoz.
  • Izzasztó és vérnyomáscsökkentő tulajdonsággal is bír, ebben rejlik nyugtató hatása is.
  • A benne található cseranyagok összehúzó hatása révén segít az emésztőrendszeri bántalmak kiküszöbölésében. 
EZ IS ÉRDEKELHET

Mint minden gyógynövény esetében, a körömvirág tea készítése során is kerüljük a fém eszközök használatát. 1 teáskanálnyi szárított körömvirágot forrázzunk le körülbelül 2 deciliter vízzel, majd fedjük le és hagyjuk állni 10-15 percig. Ezután ízesítve, de magában is fogyasztható. A teáját nem csak belsőleg, hanem külsőleg is alkalmazhatjuk borogatásként a bőr különböző betegségeinek enyhítésére. A körömvirág hatóanyagaival számos kozmetikai és gyógyászati termékben találkozhatunk. Rendszerint készítenek belőle krémeket, olajokat melyeket különféle bőrbántalmak, például horzsolások, vágások, kiütések illetve rovarcsípések fájdalmának enyhítésére és gyulladáscsökkentésére alkalmazhatóak. Hegesítő tulajdonsága érvényesül zúzódásoknál, ekcémáknál és keléseknél. Sikerrel alkalmazzák bőrgyulladások és nyálkahártyapanaszok gyógyításánál egyaránt.

Alkalmazása során fontos odafigyelni az egyéni érzékenységekre, allergiákra. Ha tapasztalunk valamilyen allergiás reakciót, hagyjuk abba a növény alkalmazását. Kismamák esetén pedig nem ajánlott a körömvirág fogyasztása.

A növényt nem csak a gyógyászatban használják már nagyon régen, hanem ételek ízesítésére, színesítésére is alkalmas. A sárga virágszirmokat rendszerint használják saláták alapanyagaiként, de előfordul sajtok díszítőelemeként, illetve húskészítményekben is de más számtalan élelmiszer kedvelt összetevője is. Színező tulajdonsága miatt a sáfrány helyettesítésére is előszeretettel alkalmazzák az ételek készítése során. A körömvirág mindezek mellett felhasználható a kertben talajtakaróként, de vonzza a beporzókat is, illetve a hasznos rovarokat egyaránt, így érdemes más haszonnövény mellé is ültetni. A körömvirág gyökérrendszere nemcsak jót tesz talajnak, de ahogyan az Agrárszektor korábban megírta, távol tartja a kártevőket is. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. szeptember 12. 12:31