Hatékony módszer levéltetvek ellen házilag: ez a trükk tényleg működik

Hatékony módszer levéltetvek ellen házilag: ez a trükk tényleg működik

agrarszektor.hu
A levéltetvek 20-30 naponta szaporodnak és egyszerre akár 100 utódot is képesek világra hozni, melyke már egy hét után már "családot" alapítanak. Ezért, ha észleljük kertejinkben, növényeinken a problémát, azonnali cselekedésre van szükség. Vegyszereknek nélkül is védekezhetünk a kártevők ellen, a HelloVidék cikkéből most kiderül, hogyan védekezhetünk ellenük anélkül, hogy károsítanánk a kertünk ökosisztémáját. 

Néha a legapróbb kártevők okozzák a legnagyobb bosszúságot. Ezek az apró zöld rovarok ugyanis alig nagyobbak 2–3 milliméternél, mégis szívesen telepednek meg a kertedben, ahol szivogatásukkal károsítják a növényeket. Tavasszal és nyáron a nőstények szűznemzéssel, párzás nélkül is szaporodnak, ilyenkor ősszel más a helyzet - ilyenkor egymás társaságát is keresik. A nyári családalapító anyák (meg nem termékenyített nőstények) egy-egy nap legfeljebb 20 petét raknak általában fásszárú növények rügyeire, kérgük repedéseibe.

A levéltetvek szívó kártevők, elsősorban a növények fiatalabb részeit szívogatják, ezért a hajtások végein figyelhetjük meg őket először. Szívós aknamunkájuk nyomán a levelek torzulnak, nem tudnak növekedni a hajtások és így terméskiesést okoznak. Nagy veszélyt jelentenek hiszen több, mint 100 féle vírus terjesztenek, amelyek ellen nehezen tudunk védekezni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Levéltetvek jelenlétére utal a növényeinken látható hangyák tömege is, melyek fogyasztják a tetvek ürülékét, a mészharmatot. Ezen a mészharmaton telepszik meg egy gomba is, a korompenész, amelytől feketévé válnak a hajtásvégek, ezért nem tudnak fotoszintetizálni. Szerencsére van néhány módszer, amellyel viszonylag könnyen, illetve biztonságosan megszabadulhatunk a levéltetvektől, melyek nem mindig igényelnek vegyszerket.

Hogyan védekezhetünk a levéltetvek ellen?

Ha a levéltetvek megjelennek valamelyik növényen, nem kell rögtön bevásárolni permetszerekből. Vannak olyan természetes módszerek, amelyek bevethetőek a kártevők ellen, ráadásul a háztartásban található szerekkel is hatékonyan fel lehet lépni ellenük. Ilyen például az ecet, szódabikarbóna és más,  konyhában és fürdőszobában megtalálható anyagok alkalmazása, bár ezeket jellemzően csak a kisebb, könnyebben elérhető növényeknél lehet használni, egy nagyobb bokrot vagy fát már nem lehet kezelni velük. A HelloVidék a RealSimple cikke alapján összesezdte, a szakértők milyen hatásos megoldásokat javasolnak:

1. Növények lemosása

Egyszerűnek tűnik, de az egyik legkézenfekvőbb megoldás, ha lelocsoljuk a növényeket egy slaggal – javasolja Annette Hird, az Easy Urban Gardens kertészeti szakértője. Az ilyenfajta fürdő nemcsak környezetbarát megoldás, de remek frissítőként is szolgálhat a növényeink számára.

2. Fertőzött területek metszése

A fertőzött, levéltetves részek lemetszése szintén segíthet kordában tartani a levéltetveket. Főként akkor, ha még nem az egész növény érintett az invázióban – tanácsolta Dr. Ngan Nguyen Rawlings, a ScottsMiracle-Gro globális ellenőrzési vezetője.

EZ IS ÉRDEKELHET

3. Jótékony rovarok bevetése

A biológiai védekezés egy természetes és környezetbarát módja a levéltetvek elleni harcnak. Bishop szerint érdemes elgondolkodni azon, hogyan kezelné maga a természet a problémát.

A levéltetvek a tápláléklánc legalján helyezkednek el, így sok természetes ellenségük van. A fülbemászók, a katicabogarak és a darazsak mind levéltetvekkel táplálkoznak, és gyorsan megoldhatják a problémát.

– nyilatkozta, a szakember. Dr. Rawlings szerint bizonyos virágok és fűszernövények, például édeskömény, lándzsásmenta és édes alyssum ültetése természetes módon vonzhatja ezeket a jótékony rovarokat. Ha viszont nem sikerül ezeket a hasznos rovarokat kellő mennyiségbe a kertünkbe csalogatni, online vagy helyi kertészeti központokban meg is vásárolhatjuk őket, aztán már csak annyi a dolgunk van, hogy szabadon engedjük őket.

EZ IS ÉRDEKELHET

4. A fiatal és sérülékeny növények védelme

A palánták, fiatal növények és a betegségből lábadozó növények letakarása szintén segíthet a levéltetvek elleni védekezésben.

A sorköztakarók megvédik a növényeket, miközben beengedik a levegőt, fényt és nedvességet, de távol tartják a kártevőket. Arra azonban ügyelj, hogy az érett, beporzásra szoruló növényeket ne takarjuk le teljesen

– mondja Dr. Rawlings.

5. Házi készítésű permetszerek is bevethetőek

Egy másik természetes módszer a levéltetvek ellen, ha saját olajos permetet készítünk. Ehhez keverjünk össze ¼ csésze mosogatószert egy csésze növényi olajjal (pl. repce vagy napraforgó), és tegyük egy szórófejes flakonba. Rázzuk fel jól, és permetezzük a növényekre.

Az olaj megfojtja a levéltetveket, míg a mosogatószer segít, hogy az olaj megtapadjon rajtuk. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne legyenek katicabogár nimfák a növényen, mert azokat is elpusztíthatja.

– magyarázta Hird.

EZ IS ÉRDEKELHET

5+1. Növeld a kerted "biztonsági rendszerét", és ültess kártevőirtó növényeket!

Rengeteg olyan zöldség, dísznövény és fűszernövény akad ugyanis, amely például az illatával, aromájával elriasztja a kártevőket. Könnyen elűzhetjük ezzel a módszerrel például a levéltetveket, de akár szúnyogriasztóként is alkalmazhatunk bizonyos növényeket. Felsorolunk néhány növényt, amikkel szintén távol tarthatjuk a betolakodó károkozókat:

  • Körömvirág: amellett, hogy élénk és vidám virágaival díszíti a kertet, az egyik legjobb kártevőriasztó növény. Erős illatot bocsát ki, ami taszítja a levéltetveket és a szúnyogokat, ezáltal pedig elriasztja őket az egész kerttől.
  • Bazsalikom: nemcsak a konyhában érdemes használni, hanem a kertben is segíthet nekünk a kártevők távol tartásában. Olyan illóolajokat tartalmaz ugyanis, amelyek elriasztják a legyeket, a szúnyogokat és a levéltetveket is. A bazsalikom erős illata elrettenti ezeket a kártevőket, amelyek így biztosan nem fertőzik majd meg a növényeinket.
  • Menta: élénk illata nemcsak frissességet ad a kertnek, de képes távol tartani tőle a kártevőket is. Olyan illóolajokat tartalmaz, ami kifejezetten taszító a hangyák, levéltetvek, szúnyogok és egerek számára. Ezek a kártevők elviselhetetlennek tartják a menta aromáját, ezért biztosan elkerülik majd a kertünket.
  • Krizantém: nem csak élénk színei miatt kiváló választás a kertbe, hanem természetes rovarölő tulajdonságaiért is. Ez a virág olyan erős anyagot tartalmaz, amely például a csótányok, hangyák, kullancsok ellen is hatékony, megzavarja a rovarok idegrendszerét, mozgásképtelenné teszi őket, és sokszor a pusztulásukhoz vezet.
  • Rozmaring: egy illatos és sokoldalú gyógynövény, amely nemcsak kulináris előnyökkel bír. Aromás illata taszítja a szúnyogokat, így kártevőirtásra is tökéletes választás a kertbe. A rozmaring erős illata elfedi más növényekét, amelyeket így kevésbé találnak és pusztítanak majd meg a kártevők.
  • Petúniák: élénk, trombita alakú virágaikkal nem csak látványosak és díszítők, de kiváló kártevőriasztók is. Tökéletes természetes elrettentők az olyan kártevők ellen, mint például a levéltetvek. A petúniában jelenlévő specifikus vegyületek nem túl kedvezőek a kártevők számára, ezáltal elriasztják őket a kertből.
EZ IS ÉRDEKELHET
  • Fokhagyma: az egyik leghatékonyabb rovarriasztó növény. Habár a konyhában is szuper alapanyag, a kertben is nagy hasznát vehetjük, tökéletes ugyanis a levéltetvek és csigák távol tartására. A fokhagyma egy olyan vegyületet tartalmaz, amely erős illatot ad a növénynek, ez pedig taszítja a kártevőket, érdemes tehát a fontos haszonnövényeink közelébe ültetnünk belőle párat.
  • Metélőhagyma: nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, de kitűnő kártevőriasztó is. A jellegzetes illata elrettentő az olyan kártevők számára, mint például a levéltetvek. A növényben található vegyületek megzavarják a rovarok érzékszervi rendszerét, megnehezítve számukra, hogy megtalálják azokat a növényeket, amelyekkel valójában táplálkozni akarnak.
  • Kapor: habár inkább a konyhában használjuk, kártevőirtásra is tökéletes a kertben a kapor. Olyan hasznos rovarokat vonz, mint a katicabogarak, amelyek például a levéltetvek természetes ellenségei. Azáltal, hogy a kapor miatt jótékony rovarok jelennek meg a kertben, könnyedén fenntarthatjuk annak kiegyensúlyozott ökoszisztémáját, ráadásul a kártevők is természetes módszerrel vannak távol tartva. A kapor emellett bizonyos helyzetekben jótékony csapdanövény is lehet, ami azt jelenti, hogy úgy termesztjük, hogy eltereljük vele a kártevők figyelmét, és elcsábítjuk őket a fő növényüktől a kaporra.
  • Hagyma: nagyon hatékony a kártevők elriasztásában, a benne található vegyületek természetes rovarirtó szerként működnek, így távol tudjuk tartani vele a kertünktől például a levéltetveket. A hagyma erős illata elfedi más növényekét, így megnehezíti a kártevők számára, hogy megtalálják a valós célnövényeiket.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. szeptember 13. 13:32