Figyelem! Durva árvizek lehetnek itthon, ezt minden magyarnak tudnia kell

Figyelem! Durva árvizek lehetnek itthon, ezt minden magyarnak tudnia kell

MTI
Karácsony Gergely főpolgármester másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el valamennyi budapesti árvízvédelmi szakaszra - közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Azt írták, a főpolgármester az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése és a védekezésért felelős Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. javaslata alapján a Dunán érkező, igen gyors emelkedésű árhullám miatt hozta meg az intézkedést. A készültség során a vízügyi szakemberek a biztonságos ivóvízellátás fenntartásához, illetve a csatornarendszer zavartalan működéséhez szükséges műszaki intézkedéseket teszik meg, továbbá felkészülnek a várhatóan szükséges, ideiglenes védművek kiépítésére.

A Dunán az árhullám a jelenlegi előrejelzések szerint nyolc méter körüli vízállás mellett, a jövő hét második felében tetőzik, mértéke várhatóan meghaladja a tavaly decemberi és idén júniusi árvíz vízszintjét, de a pénteki prognózis alapján nem éri el a 2013-as nagy árvíz idején tapasztalt vízállást - ismertették. Közleményükben kiemelték, hogy az elmúlt évtizedben számos olyan fejlesztés történt, ami megkönnyíti az árvízi védekezést, ugyanakkor fel kell készülni arra, hogy a III. kerületben és a Margitszigeten homokzsákok alkalmazására és ideiglenes védművek kiépítésére is sor kerülhet.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság várhatóan vasárnap délutántól a még az alsó rakparton parkoló autókat elszállítja, erről péntektől a parkoló autók szélvédőjén kétnyelvű tájékoztatást helyez el. A rendezvény miatt a hétvégére egyébként is lezárt, belső pesti rakpartszakaszokat nem nyitják újra. Az alsó rakpart többi szakasza lezárásának pontos időpontjáról szombaton, a friss előrejelzések ismeretében hoz döntést a főpolgármester. A főpolgármester a vízügyi szakembereknek és a közszolgáltató vállalatok munkatársainak az árvízi védekezésben való közreműködésért, a budapestieknek pedig a megértésükért előre is köszönetet mond.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 14. 07:02