Szörnyű: tömegesen pusztulnak a fecskék Magyarországon

Szörnyű: tömegesen pusztulnak a fecskék Magyarországon

agrarszektor.hu
Nagy bajba kerültek fecskéink, akik a hirtelen jött hideg, esős időben most az életben maradásért küzdenek. Menedéket kereső fecskék tömegei jelentek meg teraszokon, erkélyeken, házak falán és párkányokon, ahol összebújva próbálják felmelegíteni egymást és tartalékolni energiájukat.

A hideg mellett ráadásul az éhséggel is meg kell küzdeniük, hisz ilyen időjárási körülmények mellett a fő táplálékukat jelentő repülő rovarok aktivitása is jelentősen visszaesik - írja az Időkép. Mit tehetünk és mit ne tegyünk ha bajba jutott fecskéket látunk?

  • Ne menjünk közel a fecskékhez, és ne zavarjuk őket, mivel ez energiaveszteséget okozhat számukra. A fecskék most összebújva próbálják megőrizni energiájukat, és zavarásukkal újra és újra ki kell repülniük az esőbe, ami további energiaveszteséget jelent.
  • Ne próbáljuk meg etetni őket kenyérrel vagy magokkal, mivel ezek nem megfelelő táplálékok a fecskék számára, és csak zavarhatjuk őket.
  • Ha etetni szeretnénk őket egy lapos tálkába élő lisztkukacokat helyezhetünk el egy nyílt, magasan fekvő helyre, de semmiképpen ne a talajra. Bár ez nem mindig biztos, hogy segít, de volt már példa arra, hogy a fecskék ettek belőle.
  • Ha elázott vagy rossz állapotú fecskét találunk, óvatosan vegyük fel a földről, és egy papírtörlővel kibélelt cipős dobozba vigyük be a házba. A vizes fecskét óvatosan törölgessünk át papírtörlővel, ügyelve a tollak sérülésére. Ha a fecske remeg vagy gubbaszt, tegyünk mellé meleg vizes palackot, hogy melegedjen. Ha szükséges, használhatunk hajszárítót is a melegítéshez, de ügyeljünk arra, hogy a levegő ne legyen túl forró. 
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. szeptember 15. 14:34