2024. szeptember 17. kedd Zsófia
Jön a 26 fok, megvan, meddig tart a brutális esőzés Magyarországon

Jön a 26 fok, megvan, meddig tart a brutális esőzés Magyarországon

agrarszektor.hu
Véget ért a hosszú aszály a kiadós, országos csapadék hatására, a talaj alaposan megázott. Az őszi káposztarepce kezdeti fejlődéséhez így optimálissá váltak a körülmények. Kedden már csak elszórtan várható csapadék, szerdától pedig szárazra fordul az idő Magyarországon.

Gyökeresen átalakult időjárásunk az előző héten hétfőn, a száraz, nyári meleg után egy markáns frontrendszer érkezett, térségünkben lelassult, így nagy területen hullott jelentős csapadék szerda reggelig - derül ki a HungaroMet legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből. Csütörtökön egy légörvény érte el a nyugati tájakat, a ciklon sokfelé okozott jelentős károkat a viharossá fokozódó szél miatt, illetve a nyugati folyókon és a Dunán komoly árhullámok is kialakultak. Jellemzően 40-70 mm eső hullott a két légköri rendszer hatására, de a nyugati országrészben 90-130 mm esett. Ez már meghaladja a harminc napos sokéves átlagot, és a kilencven napos átlaghoz képest is jelentősen csökkent az elmaradás.

Maximális szélsebességek 2024. szeptember 15-én (km/h)Maximális szélsebességek 2024. szeptember 15-én (km/h)
10 napos csapadékösszeg 2024. szeptember 15-ig (mm)10 napos csapadékösszeg 2024. szeptember 15-ig (mm)
Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2024. szeptember 15-ig (mm)Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2024. szeptember 15-ig (mm)
Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2024. szeptember 15-ig (mm)Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2024. szeptember 15-ig (mm)

Az aszály országszerte megszűnt. A talaj fölső rétege országszerte sáros, helyenként belvíz is van, jellemzően a fölső 30-70 cm-es réteg nedvesedett át. Mélyebben még mindig nagy területen van egy csontszáraz a talajréteg.

Talajnedvesség a talaj fölső 50 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. szeptember 15-én (%)Talajnedvesség a talaj fölső 50 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. szeptember 15-én (%)

A hőmérséklet a múlt héten hétfőn érkezett front hatására drasztikusan visszaesett, előbb északnyugaton, majd keddre keleten is, a hét második felében érkezett légörvény pedig újabb lehűlést hozott. Péntektől a nyugati területeken már csak 10 fok körül alakult a maximumhőmérséklet.

Maximum hőmérsékletek 2024. szeptember 14-én (Celsius fok)Maximum hőmérsékletek 2024. szeptember 14-én (Celsius fok)

A vegetáció körülbelül három héttel előrébb jár a fejlődésben a szokásosnál, amihez a szántóföldi kultúráknál még az aszály is hozzátett a kényszerérés miatt. A napraforgó és a kukorica állományok teljesen beértek, elszáradtak, betakarításukat a csapadékos idő jelenleg akadályozza. Az őszi káposztarepce keléséhez a talaj nedvességviszonyai hazánk nagyobb részén kedvezővé váltak a körülmények, a talaj országszerte kellően átnedvesedett ehhez. A kelés azonban már ezzel együtt is meglehetősen későn történik meg, bár egy hosszú ősz során még megerősödhetnek a tél előtt az állományok.

Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. szeptember 16. reggel 8 órát megelőző 72 órában fásszárú növényekre (óra)Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. szeptember 16. reggel 8 órát megelőző 72 órában fásszárú növényekre (óra)

A következő időszakban megnyugszik az időjárás Magyarországon és csendes, őszies idő vár ránk. Ma még sokfelé, kedden már csak elszórtan kell esőre, záporra számítani, szerdától azonban szárazra fordul az idő. A reggeli ködfoltok feloszlását követően napos idő lesz a jellemző. A talaj a hét második felében sokat szikkad majd. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden a nyugati részeken még csak 15 fok, keleten már 20 körül alakul, majd szerdától jellemzően 21 és 26 fok között alakulnak a maximumok. Hajnalonként pedig 5 és 13 fok közötti értékek várhatók.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?