Már tudni, jön-e nagy eső a következő 8 napban: itt a friss előrejelzés

Már tudni, jön-e nagy eső a következő 8 napban: itt a friss előrejelzés

agrarszektor.hu
A gyakorlatilag egész Magyarországot érintő, június vége óta tartó csapadékhiány júliustól egyre súlyosbodó aszállyá fokozódott, mely azóta csak kisebb területeken és átmenetileg enyhült. Jóval idő előtt beértek a kapásnövényeink, elszáradtak, a gyenge terméskilátásokon már egy kiadós eső sem segítene. A repce vetéséhez óriási szükség lenne a csapadékra, melyre a következő 6-8 nap során sem mutatkozik számottevő esély. Ráadásul a forróság szintén nem enyhül, hiába itt a szeptember, továbbra is 35 fok közeli csúcsértékekre számíthatunk.

Országszerte száraz idő volt hazánkban az előző hét második felében, majd ezen a héten elszórtan már előfordultak záporok, zivatarok - derül ki a HungaroMet legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből. Az ezekből lehullott csapadék csak kisebb foltokban haladta meg a 10 mm-t, bár néhol felhőszakadás is kialakult. Az elmúlt harminc napban záporos és száraz időszakok váltakoztak, az Alföld déli és középső részén nagy területen még 10 mm sem esett, 30 mm-t meghaladó csapadékösszegeket pedig főként az ország északnyugati felén mérhettünk. A 30 napos csapadékösszeg 10 és 50, a 90 napos pedig gyakorlatilag országszerte 30-130 mm-es hiányt mutat az átlagoshoz képest.

5 napos csapadékösszeg 2024. augusztus 28-ig (mm)5 napos csapadékösszeg 2024. augusztus 28-ig (mm)
30 napos csapadékösszeg 2024. augusztus 28-ig (mm)30 napos csapadékösszeg 2024. augusztus 28-ig (mm)
Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2024. augusztus 28-ig (mm)Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2024. augusztus 28-ig (mm)
Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2024. augusztus 28-ig (mm)Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2024. augusztus 28-ig (mm)

Az elmúlt hetekben jelentősebb csapadékot kapott kisebb területeken a talaj felszínközeli és középső rétege még kellően nedves, de hazánk nagyobb részén csaknem országszerte kritikusan száraz a teljes felső egy méteres réteg. Az aszály az elmúlt napok záporai által érintett kisebb foltokban átmenetileg mérséklődött, hazánk nagyobb részén azonban tovább fokozódott.

Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. augusztus 27-én (%)Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. augusztus 27-én (%)
Talajnedvesség a talaj felső egy méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. augusztus 27-én (%)Talajnedvesség a talaj felső egy méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. augusztus 27-én (%)
Nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint 2024. augusztus 28-ánNyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint 2024. augusztus 28-án

 

A vegetáció körülbelül három héttel előrébb jár a fejlődésben a szokásosnál, amihez a szántóföldi kultúráknál még az aszály is hozzátesz a kényszerérés miatt. A napraforgó és a kukorica állományok a növényszáradás fenológiai fázisában járnak, a legtöbb helyen már teljesen elszáradtak az állományok. Miskolc térségében a kukoricán közepes méretűek a csövek. Az őszi káposztarepce vetéséhez a talaj nedvességviszonyai csak kisebb foltokban kielégítőek, hazánk döntő részén azonban igen száraz, poros a vetés által érintett talajréteg.

A legfrissebb műholdas mérések alapján az NDVI index növényspecifikus éves menetében a 2022-es rendkívüli aszálynál sokkal jobb a helyzet, de az ideálistól nagyon messze vannak az állományok. Az évi maximális zöld tömegben is elmarad az idei év az optimálistól, és főleg a kukoricánál látványosan hamarabb kezdődött a növényszáradás. A virágzás és a szemképződés fázisában sajnos még az átlagos csapadékmennyiség sem hullott le, a tartós aszály és hőség miatt az öntözés nélküli állományokban igen gyenge termésátlagok várhatók.

Az NDVI műholdas vegetációs index éves menete a tenyészidőszak során kukorica táblákon (8 véletlenszerűen kiválasztott tábla átlaga) a Kisalföldön a Sentinel-2 műholdak mérései alapján egy jó és egy rossz termést adó évhez viszonyítvaAz NDVI műholdas vegetációs index éves menete a tenyészidőszak során kukorica táblákon (8 véletlenszerűen kiválasztott tábla átlaga) a Kisalföldön a Sentinel-2 műholdak mérései alapján egy jó és egy rossz termést adó évhez viszonyítva
Az NDVI műholdas vegetációs index éves menete a tenyészidőszak során napraforgó táblákon (8 véletlenszerűen kiválasztott tábla átlaga) a Dunántúl délkeleti felén a Sentinel-2 műholdak mérései alapján egy jó és egy rossz termést adó évhez viszonyítvaAz NDVI műholdas vegetációs index éves menete a tenyészidőszak során napraforgó táblákon (8 véletlenszerűen kiválasztott tábla átlaga) a Dunántúl délkeleti felén a Sentinel-2 műholdak mérései alapján egy jó és egy rossz termést adó évhez viszonyítva
Az NDVI műholdas vegetációs index éves menete a tenyészidőszak során napraforgó táblákon (8 véletlenszerűen kiválasztott tábla átlaga) a Duna-Tisza közének északi részén a Sentinel-2 műholdak mérései alapján egy jó és egy rossz termést adó évhez viszonyítvaAz NDVI műholdas vegetációs index éves menete a tenyészidőszak során napraforgó táblákon (8 véletlenszerűen kiválasztott tábla átlaga) a Duna-Tisza közének északi részén a Sentinel-2 műholdak mérései alapján egy jó és egy rossz termést adó évhez viszonyítva

A következő 6-8 nap során is folytatódik a forró, nagyrészt száraz idő. Elszórt záporok, zivatarok ma és holnap fordulhatnak elő, ezt követően a jövő hét végéig igen kicsi a csapadék esélye. Összességében hazánk túlnyomó részén tovább szárad a talaj, és az aszály fokozódása várható. A hőmérséklet csúcsértéke végig 35 Celsius fok közelében alakul majd, csak az egyre hosszabbodó éjszakák hoznak némi felfrissülést.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?