2024. szeptember 17. kedd Zsófia
Most védekezünk a hatalmas víz ellen, ami jövő nyáron jól jönne

Most védekezünk a hatalmas víz ellen, ami jövő nyáron jól jönne

A klímaváltozás következtében fellépő hirtelen lezúduló csapadék és az általa okozott villámárvizek komoly veszélyt jelentenek Magyarországon, a napokban jelentkező Ausztria felől érkező árhullám és a heves dunántúli csapadék következtében komoly kárt szenvedhetnek az ártéri épületek, különösen a nyaralók, horgásztanyák és akár mezőgazdasági telepek is. A jelenlegi helyzetben veszélyes földcsuszamlások is kialakulhat és megjelenhetnek a lakott területeken a víz elől menekülő vadak is. A vízvédelmi rendszerek és a természetes vízvisszatartó képességek fejlesztése elengedhetetlen a jövőbeli károk megelőzése érdekében. A vízgazdálkodás átalakítása nemcsak a villámárvizek elleni védekezésben játszik kulcsszerepet, hanem az agrárium számára is fontos erőforrást jelenthet az egyre súlyosbodó aszályos időszakokban. A most lezúduló árhullámra ugyanis később nagy szüksége lenne a mezőgazdaságnak.

A klímaváltozás következtében egyre inkább tapasztalhatjuk az extrém időjárási események gyakoriságának növekedését. Ennek egyik legkárosabb, ezekben a napokban aktuális hatása a hirtelen lezúduló csapadék, amely gyakran vezet villámárvizek kialakulásához. A villámárvizek nemcsak a városi területeken jelentenek súlyos problémát, hanem a vidéki területeken, nyaralóknál, horgásztanyáknál és ártéri épületeknél is. A gyorsan lezúduló vízáradatok komoly károkat okozhatnak, különösen olyan helyeken, ahol nem megfelelő az árvízvédelem vagy az infrastruktúra.

Sokáig nincs eső, aztán leszakad az ég

Magyarországon az elmúlt évtizedekben egyre gyakoribbak ezek a jelenségek, amelyek többek között a klímaváltozásra, a szélsőségesen egyenetlen csapadékeloszlásra vezethetők vissza. A hirtelen, nagy mennyiségű esővíz gyorsan túlterheli a vízelvezető rendszereket, a föld nem tudja elnyelni a vizet, a folyók és patakok hirtelen megduzzadnak, és áradások alakulnak ki.

EZ IS ÉRDEKELHET

A villámárvizek káros hatásai több szempontból is jelentősek. Egyrészt komoly veszélyt jelentenek az emberéletekre, mivel gyorsan, gyakran előre nem látható módon csapnak le. Másrészt jelentős anyagi károkat okoznak, különösen azokon a területeken, ahol az infrastruktúra nem megfelelően van felkészítve az ilyen eseményekre. Fennakadásokat okozhatnak a hirtelen esők amiatt is, hogy egyes, mélyebben fekvő utakat részben vagy egészben járhatatlanná tesznek, ezáltal különösen az elzártabb, félreeső települések megközelítése nehézzé válhat.

Menetrendszerű elöntések

Az ártéri területeken található épületek különösen ki vannak téve az áradásoknak. Az árvizek nemcsak az épületek szerkezetét károsítják, hanem az ott élők mindennapjait is megnehezítik, hiszen az árhullámok megakadályozhatják a közlekedést, elzárhatják a közműveket, és fertőzésveszélyt is jelentenek a visszahúzódó vizek miatt.

Ezek az épületek jellegükből adódóan vízparti területeken, patakok, folyók közelében, sok esetben közvetlenül a partokon találhatók, ahol különösen nagy a veszélye a villámárvizeknek. A hirtelen megemelkedett vízszint könnyen elöntheti az ingatlanokat, súlyos szerkezeti károkat okozva az épületekben, a környezetben és az infrastruktúrában. Az ártéri építkezés Magyarországon elterjedt jelenség, azonban a klímaváltozás hatására ezek a területek még sérülékenyebbé váltak.

A földcsuszamlás embert is ölhet

A közvetlen árvizeken túl a folyóvizektől távolabb is érezteti a hatását a hirtelen lezúduló csapadék, amely adott esetben különösen veszélyes földcsuszamlásokat okozhat. A heves esőzések gyakran vezetnek a talaj fellazulásához, ez elsősorban a dombos vagy hegyvidéki területeken veszélyes. A telítődött talaj könnyen megcsúszik, ami házak, utak, építmények, így gazdasági épületek károsodásához vezethet. Ezekben súlyos károk keletkezhetnek, az utak ideiglenesen járhatatlanná válhatnak, és a földcsuszamlás könnyen követelhet emberéletet is. Magyarországon is találunk ilyen veszélyeztetett területeket, különösen a Dunántúl dombos régióiban.

A vadak is menekülnek

Megszokott életterük a gyors vízszintemelkedés miatt az elkövetkező napokban drasztikusan leszűkül, ami menekülésre készteti őket, sőt életük akár közvetlen veszélyben is lehet. A biztonságot jelentő szárazulat és táplálék reményében óhatatlan, hogy az áradástól védett lakott területek felé húzódnak majd vissza,

A vadállomány túlélése érdekében azzal tehetjük a legtöbbet, ha megőrizzük nyugalmunkat, az állatok az árhullám elvonulásával visszahúzódnak majd megszokott életterükre.

EZ IS ÉRDEKELHET

Városban és vidéken sem könnyű

A hirtelen lezúduló csapadékok kezelésének egyik legnagyobb kihívása, hogy a meglévő vízelvezető rendszerek gyakran nem tudnak megbirkózni a hirtelen keletkező hatalmas víztömeggel. A csapadékvíz elvezetése különösen a városokban és az olyan területeken problematikus, ahol az urbanizáció vagy a földhasználat változása miatt csökkent a talaj vízfelvevő képessége.

Magyarországon is számos olyan hely van, ahol az árvízvédelmi rendszerek nem képesek hatékonyan megakadályozni az áradásokat, különösen a kisebb településeken és a vidéki területeken. A klímaváltozással járó szélsőséges időjárási események gyakorisága és intenzitása pedig tovább súlyosbítja ezt a helyzetet. 

Jó lenne megtartani

Egy lehetséges megoldás a természetes vízvisszatartó területek kialakítása lehet, amelyek segítenek a víz visszatartásában és lassítják az áradásokat. Ezek a területek lehetnek mocsarak, erdők, rétek, amelyek természetes szivacsként viselkednek, elnyelik a vizet és lassítják annak lefolyását a folyókba. Az ilyen rendszerek javíthatják a talaj víztartó képességét, csökkenthetik az árvizek pusztító hatásait, és hozzájárulhatnak a biodiverzitás megőrzéséhez is.

A klímaváltozás következtében nemcsak a hirtelen lezúduló csapadék okoz problémát, hanem az egyre hosszabb és intenzívebb aszályos időszakok is. Ez különösen súlyos hatással van a mezőgazdaságra, amely nagy mennyiségű vizet igényel az optimális terméshozamok eléréséhez. Az ilyen időszakokban létfontosságú lenne a korábban lehullott csapadék megfelelő tárolása és hasznosítása.

Sokat lehetne hasznosítani belőle

Önmagában már a tározók megléte is biztosítja a megfelelő szintű talajnedvességet, vagyis egy közeli tározó már akkor is segít az agrártermelésben, ha abból esetleg nem is emelnek ki vizet. Az egyik megoldás a természetalapú megközelítés lehet, ahol a mezőgazdasági területeken a természetes vízmegtartó kapacitások növelésére törekednek. Ilyen például a fásítással vagy a nedves rétek visszaállításával elérhető vízvisszatartás. Ezek a megoldások nemcsak a vízgazdálkodást javítják, hanem hozzájárulnak a talajerózió megelőzéséhez is, ami szintén fontos tényező a földcsuszamlások és egyéb káros hatások megelőzésében.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?