Itt a termelők válasza: alaptalan a toxinos kukoricáról szóló nyilatkozat

Itt a termelők válasza: alaptalan a toxinos kukoricáról szóló nyilatkozat

Nem tartja megalapozottnak a kukorica minőségéről tett nyilatkozatokat Petőházi Tamás GOSZ-elnök, hiszen a termésnek egyelőre alig több mint a fele van betakarítva. A napokban a Hungrana sajtóklub rendezvényén Kiss Péter által tett kijelentéseket korainak gondolja, ám azzal egyetértett, hogy a toxinmentes és a toxinos kukoricát nem érdemes összekeverni.

Nagy port kavart a toxinos kukoricáról szóló nyilatkozat, amelyet Kiss Péter, a Magyar Gabonafeldolgozók Takarmánygyártók és -Kereskedők Szövetségének elnöke a Hungrana sajtóklubján tett az Agrárszektornak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mint ismert, a Gabonaszövetség részéről nyilatkozó Kiss Péter szerint az idei kukorica akár 40 százaléka is toxinos, amely akár a hazai igények kielégítését is veszélyeztetheti. Mint fogalmazott:

Ki lehet mondani, hogy habár mennyiségileg van elég magyar kukorica, minőségi oldalon ez már nem mondható el, így mindenképpen importra lesz szükségünk.

A termelők szerint alaptalan

Az általa elmondottakat ugyanakkor Petőházi Tamás nem tartja megalapozottnak.

A betakarítás 55 százalékánál nem lehet megmondani a teljes idei termés minőségét, ezt indokolatlan prejudikációnak tartom. Ráadásul nem megszokott piaci magatartás az idei nyilatkozat. Nem tesznek jót az ilyen megszólalások az egymásrautaltsági rendszerben a partneri kapcsolatoknak sem. A kölcsönös bizalomra épülő viszonyoknak ez nem kedvez.

Petőházi Tamás szerint a betakarítás mostani fázisában korai ilyet kijelenteni, ráadásul véleménye szerint a Kiss Péter által említett számok valószínűleg túlzóak is, amelyeket jelenleg nem lehet számokkal alátámasztani.

Azzal ugyanakkor egyetértett az elnök, hogy a különböző tételek keverése nem jó ötlet.

Nem szabad összekeverni a jó, toxinmentes kukoricát a rossz, toxinossal, ez ugyanis plusz felesleges kockázatot jelent a termelőnek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?