Fontos adatgyűjtés kezdődik itthon: a lakosság segítségét kérik

Fontos adatgyűjtés kezdődik itthon: a lakosság segítségét kérik

agrarszektor.hu
Az Európai Madármegfigyelő Napok keretében október első hétvégéjén Európa és Ázsia lakossága adatokat gyűjthet az őszi madárvonulásról. A Magyar Madártani Egyesület országszerte szervez programokat, köztük bemutató madárgyűrűzéseket is, amelyekhez bárki csatlakozhat előzetes bejelentkezés nélkül. Magyarország kiemelkedően szerepel ezen a játékos versenyen, tavaly közel 2500 résztvevővel második helyen végzett.

Az Európai Madármegfigyelő Napok program keretében október első hétvégéjén Európa és Ázsia lakossága az őszi madárvonulásról gyűjthet adatokat. A program azért időzít erre az időpontra, mert október elején, az északi féltekén még általában jó az idő, és ekkor éri el a csúcspontját a madárvonulás. Ez kiváló alkalom arra, hogy a résztvevők különféle programokon vegyenek részt, megismerjék a madárvonulás jelenségét, és beszélgessenek madarászokkal – mondta Orbán Zoltán, a Madártani Egyesület szóvivője az InforRádióban, aki hozzátette, hogy ez egy játékos verseny az európai országok között, amelyben Magyarország mindig kiemelkedően szerepel.

EZ IS ÉRDEKELHET

Orbán Zoltán kiemelte, hogy Magyarországon rendkívül nagy az érdeklődés: tavaly a résztvevők számát tekintve hazánk második lett, közel 2500-an vettek részt 161 helyszínen. Magyarország kiemelkedik nemzetközi szinten a madártan és madárvédelem terén, amely több mint száz éve meghatározó része a köztudatnak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?