Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.10.04. péntek

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.10.04. péntek

agrarszektor.hu
Borult idő várható, ugyanakkor a déli, délkeleti részeken elvékonyodhat a felhőzet, de legfeljebb csak kevés helyen bukkanhat elő a nap - derül ki az Agrárszektor pénteki (2024.10.04.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2024.10.04.) napon.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2024.10.04.) napon.

2024.10.04. péntek: Borult idő várható, ugyanakkor a déli, délkeleti részeken elvékonyodhat a felhőzet, de legfeljebb csak kevés helyen bukkanhat elő a nap. A csapadékzóna fokozatosan északkelet felé helyeződik, közben dél felől gyengül, szűnik is az eső. Estefelé már csak az északi tájakon eshet és ott is egyre kevesebb helyen, egyre gyengén intenzitással. A déli, délkeleti országrészben néhol megdörrenhet az ég. A döntően északias szelet több helyen élénk, a Nyugat-Dunántúlon erős, esetleg viharos lökések kísérhetik, a déli tájakon a délnyugati, nyugati szél élénkül meg.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 16 fok között valószínű, de délkeleten ennél jóval magasabb értéket is mérhetnek.
Késő este 9, 16 fok között alakul a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: A térségünk fölé helyeződő ciklon miatt mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

A következő napon várható időjárás

2024.10.05 szombat: Nagyrészt közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. Elszórtan előfordulhat eső, zápor. Az északnyugati, nyugati szél több helyütt megélénkül, az Északnyugat-Dunántúlon néhol megerősödik. A délutáni órákban 14, 19 fok valószínű.

Friss híreink:

Indulhat a farkasvadászat az EU-ban? Élesedik a helyzet egy döntés miatt

Ismét a figyelem középpontjába kerültek a farkasok, miután az Európai Unió tagállamai támogatták azt a módosító indítványt, amely a ragadozó nemzetközi természetvédelmi státuszát fokozottan védettről védett, de vadászható státuszra enyhítené. A döntést olyan parázs vita kíséri, mint ami a jeladós svájci farkas tavalyi kilövését és a borsodi rendőrségi razzia során elkobzott öt farkaskoponya ügyét is övezte. Míg az egyik oldal démonizál és vadászná a fajt, a másik oldal az új kutatási eredményekre hivatkozva amellett érvel, hogy farkasnak csúcsragadozóként igenis fontos szerepe van az ökológiai rendszerekben.

Patkányok lephetik el a magyar kerteket: méreg helyett ezt használd ellenük

Nagy számban jelentek meg a patkányok Magyarországon az ősz beáltával, valamint a nagy mennyiségű csapadék hatására - tájékoztatta az Agrárszektort Kovács Tamás, a Nova-Tox Profi Kft. ügyvezető igazgatója. Kiemelte, a rágcsálók elszaporodásának a következő időszak nagyon fog kedvezni, ám a sok eső miatt már most gyakoribb az észlelésük a megszokottnál, főleg a magánházaknál, belvárosi közegben bukkannak fel. A szakembertől többek között azt is megtudtuk, hogy mivel idén nem volt olyan hátráltató hatás, amely a patkányok számára negatív lenne, minden adott ahhoz, hogy intézkedések hiányában akadálytalanul szaporodjanak itthon.

Ez nagyot fog szólni: 2030-ig duplázna a Master Good

A baromfiágazat több szegmense is szenved, de a csirketermelés jó feltételek mellett tud működni, ezért megéri bővíteni – mondta el az Agrárszektornak Bárány László, a Master Good tulajdonosa. A pályázatok segítségével ezért a jelenleg is kifejezetten nagynak számító cégcsoport nagy lépést tesz előre: 2030-ig az integráció minden elemét újra felépítik, így hat éven belül megduplázzák a kibocsátásukat. A baromfiágazat helyzete és a Master Good fejlesztéseinek részletei szóba kerülnek az idei Agrárszektor konferencián is.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Megdőlt az őszi D-vitamin tévhit: ezt jobb, ha tudod a méregdrága patikai pirulákról

Az októberrel beköszöntőtt a csípős, őszi idő, sok lakásban már langyosodnak a radiátorok is. Ezzel egy időben egyre több a megbetegedés, a covid és influenza örökítőanyag koncentrációja is emelkedik a szennyvízmintákban, továbbra is sok esetet hoz hétről hétre a szamárköhögés, és egyre több a nyugat-nílusi lázzal diagosztizált betegek száma is. Nem árt felkészíteni a szervezetünket az őszi járványokra, melynek alapját többek között a megfelelő D-vitamin bevitel képezi. Ugyan egyre többen szednek megelőzésképpen D-vitamint, de arról még mindig rengeteg tévhit kering, hogy hogyan érdemes szedni, milyen mennyiségben, és honnantól válik csak pénzkidobássá a drága tabletták szedése. Ezeket a kérdéseket tisztázza most a Pénzcentrum, és azt is eláruljuk, hogyan vehetünk töredékáron vitamint a patikában. 

Súlyos népbetegség kínozza a magyarokat: még nem késő, ezzel a filléres diétával helyrehozhatod!

Az elmúlt évtizedek során Magyarországon valódi népbetegséggé nőtte ki magát az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség, amelyeknek a kialakulása jelentős részben az életmódunknak és a táplálkozásunknak köszönhető. Járjunk utána, mi mindent érdemes tudni ezekről az egészségügyi problémákról: hogyan alakul ki az inzulinrezisztencia és a kettes típusú cukorbetegség? Hogy lehet megelőzni, visszafordítani vagy kordában tartani őket, milyen diétát érdemes kipróbálnunk, ha valódi változást akarunk elérni?

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?