Ilyen élelmiszerekkel vannak tele a boltok: sok magyar nem is tudja, mit vesz

Ilyen élelmiszerekkel vannak tele a boltok: sok magyar nem is tudja, mit vesz

agrarszektor.hu
Az élelmiszer-termelés jelentős szerepet játszik az üvegházhatású gázok kibocsátásában, azonban egyes szén-dioxid-negatív élelmiszerek segíthetnek csökkenteni a környezeti terhelést. Ilyen élelmiszerek például a tengeri hínárból készült termékek, baktériumalapú fehérjék, illetve regeneratív gazdálkodással előállított termékek. Bár ezek elterjedése még korlátozott, a fenntartható termelési láncok és szén-dioxid-címkézési rendszerek fejlesztése ígéretes megoldásokat kínál. 

Mindannyian tudjuk, hogy a legtöbb élelmiszer előállítása üvegházhatású gázok kibocsátásával jár, amelyek hozzájárulnak az éghajlatváltozáshoz. Ezek a kibocsátások számos forrásból származnak, például a traktorok üzemanyag-égetéséből, műtrágya gyártásából és a tehenek bélrendszerében található baktériumok működéséből. Összességében az élelmiszer-előállítás az ember által okozott üvegházhatású gázkibocsátások negyedéért felelős - írja a BBC.

Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyek több üvegházhatású gázt távolítanak el, mint amennyit kibocsátanak – ezeket gyakran "szén-dioxid-negatív" ételeknek nevezik. Ezek az ételek jobb állapotban hagyják maguk után a klímát, mint ahogy találták. Több ilyen étel előállítása és fogyasztása segíthet csökkenteni az élelmiszer-fogyasztás szénlábnyomát, és bizonyos esetekben még az ökoszisztémák helyreállítását is elősegítheti. Amikor a növények növekednek, szén-dioxidot vesznek fel a levegőből, de amikor mi (vagy az állatok) metabolizáljuk ezeket a növényeket, ez a CO2 általában visszajut a levegőbe. Azonban a folyamatos kibocsátások miatt szükség van arra, hogy a szén-dioxidot tartósan eltávolítsuk a légkörből, és mélyen az óceánba, sziklákba, talajba vagy fákba tároljuk. Néhány élelmiszer és termelési gyakorlat már képes erre.

EZ IS ÉRDEKELHET

Vannak próbálkozások a megoldásra

Ahogy korábban az Agrárszektor beszámólt róla, egy kis tasmániai tejüzem nem akármit dobott a boltok polcaira a világon elsőként: egy „környezetbarát” tejet. A vállalat tengeri hínárral etette a tejelő teheneket, melyek így kevesebb környezetkárosító metángázt bocsátottak ki. Az ENSZ szerint az állattenyésztési ágazat a globális metánkibocsátás mintegy 30%-áért felelős. A szarvasmarhák takarmányozásához használt tengeri moszatok és más takarmány-adalékanyagok csökkenthetnék az üvegházhatású gázok kibocsátását, de a magasabb költségek miatt egyelőre nem terjedt el széles körben.

Tengeri hínár

Amikor a tengeri hínár és más makroalgák növekednek, szén-dioxidot vesznek fel. A hínár egyes részei leszakadnak, és a mély óceáni fenékre süllyednek, ahol ennek a szén-dioxidnak egy része tárolódik. Ezek az eltávolítások kilogrammonként viszonylag csekélyek, ezért ahhoz, hogy a hínár alapú élelmiszerek szén-dioxid-negatívak legyenek, a termelési láncnak rendkívül hatékonynak kell lennie, minimális szállítással, csomagolással és feldolgozással. A helyben előállított hínár ezért lehet szén-dioxid-negatív, bár ma ez az esetek kisebb részét jelenti.

EZ IS ÉRDEKELHET

Baktérium alapú termékek

A metánt oxidáló baktériumok egy olyan baktériumcsoport, amely különböző környezetekben fordul elő, és energiához jutás céljából metánt fogyaszt. Ez rendkívül hasznos, mivel a metán erőteljes üvegházhatású gáz: kilogrammonként harmincszor nagyobb melegedést okoz, mint a szén-dioxid egy 100 éves időskálán. Ha ezeket a baktériumokat elfogyasztjuk, metabolizáljuk őket, és eközben szén-dioxid szabadul fel. Ezért az ilyen baktériumokat tartalmazó termékek fogyasztása átalakítja a metánt – egy erőteljes üvegházhatású gázt – egy sokkal kevésbé erőteljes gázra, a szén-dioxidra.

A baktériumoknak azonban más tápanyagokra is szükségük van, például nitrogénre és foszforra, de kutatások szerint ezek a baktériumok képesek hasznosítani újrahasznosított, tápanyagban gazdag hulladékforrásokat, például élelmiszerhulladékot vagy állati trágyát. Az ilyen baktériumokból készült termékek – például fehérjeporok vagy húshelyettesítők – nagy valószínűséggel szén-dioxid-negatívak, bár jelenleg ilyenek nem találhatók a boltokban. 2023-ban azonban a finn Solar Foods cég Szingapúrban piacra dobott egy fagylaltot, amely egy másik baktériumtípusból készült fehérjét tartalmazott, ezzel megmutatva, hogy van potenciál egy baktériumalapú élelmiszerpiac kialakulására

EZ IS ÉRDEKELHET

Áfonya és zeller

A nedves tőzeglápokban az organikus szén gyorsabban halmozódhat fel, mint ahogy lebomlik. Néhány termék termeszthető nedves tőzeglápokon, például áfonya, tőzegáfonya és zeller. Az ilyen módon termesztett élelmiszerek ezért potenciálisan szén-dioxid-negatívak lehetnek, ha az ellátási láncaik is rendkívül szénhatékonyak. Ez azonban általában nem igaz a friss áfonyára, amelyet gyakran műanyag csomagolásban árulnak, és repülővel szállítanak szerte a világban olyan országokból, mint például Peru, így rendkívül magas szénlábnyomú élelmiszernek számítanak. Bár léteznek szén-dioxid-negatív tőzegláp-termékek, ezek jelenleg nagyon ritkák és nehezen azonosíthatók az üzletekben, de ez egy figyelmet érdemlő terület a jövőre nézve.

Diófélék, olívák és citrusfélék

A szántóföldeken történő faültetés szén-dioxidot tárol. Az elmúlt 20 évben a dióféléket termő fák globális területe megduplázódott, és ennek a terjeszkedésnek jelentős része szántóföldeken történt. Még az ellátási lánc teljes figyelembevételével is, a boltokban kapható diófélék átlagosan 1,3 kg CO2-t vonnak ki a légkörből kilogrammonként. Ez a szén-dioxid-megkötés addig tart, amíg a fák el nem érik az érett kort, ami általában 20 év körül történik. Ha a fákat élettartamuk végén tartós faipari termékek előállítására használják, ez a megkötött szén-dioxid még hosszabb ideig tárolódhat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Regeneratív gazdálkodással előállított élelmiszerek

Számos regeneratív gyakorlat, például a talaj forgatása nélküli művelés vagy sövények telepítése, növelheti a talajban vagy a növényzetben tárolt szén mennyiségét. Néhány vállalat, amelyek ellátási lánca szénhatékony, már azt állítja, hogy termékeik szén-dioxid-negatívvá váltak. Például a londoni sörgyár azt állítja, hogy szén-dioxid-negatív sört gyárt, és ezt egy alapos életciklus-elemzéssel támasztja alá.

A szén-dioxid-címkék szükségessége

Jelenleg nagyon nehéz azonosítani a szén-dioxid-negatív élelmiszereket. Ez azonban már megoldás alatt áll. Világszerte bevezetésre kerülnek olyan megbízható szén-dioxid-figyelési és címkézési rendszerek, amelyek figyelembe veszik a termékek teljes életciklusát. Például Új-Zélandon a gazdaságoknak már kötelező számszerűsíteniük az üvegházhatású gázkibocsátásaikat, Franciaországban pedig a kormány egy országos szintű szén-dioxid-címkézési program bevezetését tervezi. Amint ezek a rendszerek teljes körűen működnek és szabályozás támogatja őket, sokkal könnyebb lesz mindenki számára azonosítani a szén-dioxid-negatív élelmiszereket.

Ha abbahagyjuk bizonyos területek mezőgazdasági művelését, ezek valószínűleg visszaalakulnak erdővé vagy természetes gyeppé. Így, ha kevesebb földterülettel ugyanannyi élelmiszert tudunk előállítani, a felszabaduló területek szén-dioxidot tudnak megkötni. A BBC cikke szerint az egyik módja a földterületek megtakarításának a terméshozam növelése, vagyis több élelmiszer előállítása ugyanazon a földterületen. Azonban a hozamnövekedés évente általában csak néhány százalék, ami messze nem elegendő ahhoz, hogy elegendő földet szabadítson fel ahhoz, hogy egy termék szén-dioxid-negatívvá váljon. Sokkal erőteljesebb megoldásra van szükség.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egyes termékek annyi földterületet igényelnek az alternatíváikhoz képest, hogy ezek elhagyása jelentős szén-dioxid-kibocsátás csökkentést eredményezhet. Ez azért van, mert a föld kímélése révén több területet szabadítunk fel az újratelepítéshez, amely szén-dioxidot vonna ki a levegőből. Például a marhahús átlagosan 100 m² földet igényel 100 g fehérje előállításához, míg növényi alapú élelmiszerek, mint a bab vagy a tofu, ugyanennyi fehérje előállításához mindössze 5 m²  földet használnak.

Szén-dioxid-számláló

Egy vezető klímamodell elemzése szerint, ha mindannyian abbahagynánk az állatok fogyasztását, és végleg áttérnénk növényi alapú élelmiszerekre, 3,1 milliárd hektár mezőgazdasági területet lehetne visszaalakítani erdővé és természetes gyepekké. Ha a bolygónkat az űrből néznénk, átalakulna. Évente nyolcmilliárd tonna szén-dioxidot lehetne kivonni a légkörből körülbelül 100 éven át, ahogy a növényzet újranő és a talajban újra felhalmozódik a szén. Ez az óriási mennyiségű szén-dioxid eltávolítás ellensúlyozná az élelmiszer-termelés összes kibocsátását, és étrendünket szén-dioxid-negatívvá tehetné. A legnagyobb hatást valószínűleg azzal érhetjük el, ha a nagy földigényű - általában hús- és tejtermékek - élelmiszerekről alacsony földigényű  - általában növényi alapú - élelmiszerekre térünk át.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem csak az élelmiszertermelés okozza a gondot

Tavaly az Agrárszektor arról számolt be, hogy az ENSZ azerbajdzsáni COP29 klímacsúcsán közzétett globális karbonháztartási (Global Carbon Budget) jelentés szerint 2024-ben a globális szén-dioxid-kibocsátás, beleértve a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó kibocsátást is, rekordmagasságot fog elérni, ami még tovább nehezíti a pusztító éghajlati szélsőségek elhárítását. A kibocsátás legnagyobb hányada szén, olaj a gáz elégetéséből származik: 37,4 milliárd tonna, a tavalyinál 0,8 százalékkal több. A kibocsátás többi része egyebek között erdőirtásból és erdőtüzekből származik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?