Durvul a helyzet Amerikában: újabb emberek kapták el a rettegett kórt

Durvul a helyzet Amerikában: újabb emberek kapták el a rettegett kórt

agrarszektor.hu
Egyre súlyosbodik a madárinfluenza-helyzet az Amerikai Egyesült Államokban. Kaliforniában elkezdték megfigyelni a tejgazdaságok veszélyeztetett alkalmazottait, miután a napokban két dolgozó tesztje is pozitív lett a vírusra - közölte az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC). A mostani két megbetegedés mellett még további hét személy mintáinak vizsgálata van folyamatban az érintett üzemben. Amerikában eddig 16 emberben mutatták ki a madárinfluenza vírus jelenlétét.

A 2024-es évben mostanáig tizenhat emberi madárinfluenzás megbetegedést jelentettek az Egyesült Államokban, köztük azt a két tejgazdasági kaliforniai dolgozót, akik a napokban produkáltak pozitív tesztet. Az esetek közül tizenöt megbetegedés fertőzött baromfi- vagy tejgazdaságok mezőgazdasági dolgozóit érintette, ugyanakkor a közegészségügyi tisztviselők szerint a madárinfluenza által a lakosságra jelentett kockázat alacsony - olvasható a Reuters oldalán.

A beteg munkásoknak csak kötőhártya-gyulladása, azaz rózsaszín szemgyulladása volt, és nem jelentettek légzőszervi tüneteket - mondta Nirav Shah, a CDC fő igazgatóhelyettese egy pénteki sajtóértekezleten.
Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szerint idén 14 államban több mint 250 tejtermelő állományban mutatták ki pozitívan a madárinfluenzát, köztük 56-ban Kaliforniában. A CDC továbbra is vizsgálja, hogy az egészségügyi dolgozók megfertőződhettek-e madárinfluenzával, miután egy személynél pozitív lett a teszt Missouriban - mondta a hatóság igazgatóhelyettese, hozzátéve, hogy a megfigyelés további két hétig tarthat, amíg az ügynökség megvizsgál hét olyan egészségügyi dolgozótól vett vérmintát, akik kapcsolatba kerültek a beteggel. Ezek a tesztek ki fogják mutatni, hogy ezek a személyek korábban elkapták-e a vírust.

A két kaliforniai gazdaságban kimutatott madárinfluenza-törzs megegyezik azzal, amelyet más államok tejgazdaságaiban is kimutattak, és az érintett gazdaságok karantén alatt állnak - mondta el Eric Deeble, az USDA marketing- és szabályozási programokért felelős helyettes államtitkára. Coloradóban, amely tavasszal a madárinfluenza tejgazdaságokban való terjedésének egyik forró pontja volt, mostanra már csak egy pozitív állományt tartanak számon, ami az államban kötelezően bevezetett ömlesztett tejvizsgálat sikerét jelzi, mondta az államtitkár.

A pasztőrözött tejtermékek továbbra is biztonságosan fogyaszthatók, mondta Steve Grube, az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) Élelmiszerbiztonsági és Alkalmazott Táplálkozástudományi Központjának főorvosa. Az FDA a napokban azt is közölte, hogy hamarosan vizsgálatot fognak indítani néhány tejüzemben a nyerstejet illetően, amelynek célja, hogy jobban megértsék a madárinfluenza vírusának elterjedtségét a tejellátásban.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?