2024. október 18. péntek Lukács
Riasztó a helyzet az USA-ban: százával pusztítja az állatokat a gyilkos kór

Riasztó a helyzet az USA-ban: százával pusztítja az állatokat a gyilkos kór

agrarszektor.hu
Kaliforniában a tehenek szokatlanul magas arányban pusztulnak el madárinfluenzában, ami komoly kihívások elé állítja az állam tejiparát. Szakértők szerint a helyzetet súlyosbítja a rendkívüli hőség és az ártalmatlanító üzemek kapacitáshiánya, ami miatt egyes gazdák kénytelenek napokig a szabadban hagyni az elhullott állatokat - írta meg a Reuters.

Az Amerikai Egyesült Államokban idén 14 államban több mint 300 tejelő állomány fertőződött meg madárinfluenzával. Kaliforniában, az ország legnagyobb tejtermelő államában augusztus vége óta 120 állományban mutatták ki a vírust. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a betegség által megfertőzött 25 emberből 11 esetet épp Kaliforniában azonosítottak.

Keith Poulsen, a Wisconsini Állatorvosi Diagnosztikai Laboratórium igazgatója közölte, hogy a fertőzött kaliforniai állományokban az elhullási arány elérte a 15-20%-ot, míg más államokban ez az arány mindössze 2% körül mozog. A szakértő szerint ez a jelentős különbség aggodalomra ad okot. A Western United Dairies vezérigazgatója, Anja Raudabaugh pedig rámutatott, hogy a rendkívüli hőség tovább súlyosbította a helyzetet. Mint mondta,

a gazdaságoknak, amelyek normális esetben havonta egy-két tehenet veszítenének el, most több száz állat pusztulásával kell szembenézniük.

A kaliforniai mezőgazdasági minisztérium szóvivője, Steve Lyle szerint az állam tetemeltakarítási iparának van kapacitása a magasabb elhullási arányok kezelésére, bár elismerte, hogy októberben tapasztaltak késedelmeket a melegebb időjárás miatt. A Baker Commodities, egy kaliforniai tetemeltakarítási vállalat szóvivője, Jimmy Andreoli is megerősítette, hogy a hőség és a madárinfluenza miatt megnövekedett az elhullott tejelő tehenek száma. A cég működése során tapasztalhatók késések a szigorúbb biztonsági intézkedések miatt, de a szakember szerint képesek lépést tartani a kereslettel.

Crystal Heath, Los Angeles-i állatorvos szerint az államnak több vizsgálatot kell végeznie a vírus megfékezése érdekében. Eközben a gazdák igyekeznek minimalizálni a további terjedés kockázatát azzal, hogy az elhullott fertőzött teheneket távol tartják az egészséges állományoktól. A helyzet súlyosságát jól érzékelteti egy Tulare megyei tejtermelő nyilatkozata, akinek a gazdaságát fertőzött állományok veszik körül. A farmer szerint amilyen ütemben terjed a fertőzés, valószínűleg a környék valamennyi gazdaságát el fogja érni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?