2024. október 5. szombat Aurél
Indul a pénzosztás: ezek a magyar cégek pályázhatnak a tízmilliókra

Indul a pénzosztás: ezek a magyar cégek pályázhatnak a tízmilliókra

agrarszektor.hu
Nemrég jelent meg a Széchenyi Terv Plusz (2021-2027) keretében a kis- és közepes vállalkozások innovációs képességének támogatása (GINOP Plusz 2.1.3-24) megnevezésű pályázati felhívásra. A pályázati lehetőséggel az erdőgazdálkodók és az erdészeti vállalkozások is élhetnek - hívta fel rá a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Erdőgazdálkodók és erdészeti vállalkozások is pályázhatnak a kkv-k innovációs képességének támogatására kiírt támogatásra, ugyanis felhívás nem zárja ki a lehetőségét ennek - írta meg a NAK. Mint fogalmaztak, pályázatot mikro- és kisvállalkozások nyújthatnak be, akik jogi forma szerint kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok (Kft., Rt., Kkt. vagy Bt.). A pályázat 2024. október 29-e és 2025. április 22-e között három alkalommal, egyenként két hétre elkülönített beadási időszakokban nyújtható be. A pályázati kiírás szerint vannak választható, önállóan támogatható tevékenységek és kötelezően megvalósítandó, önállóan nem válaszható tevékenységek.

A választható tevékenységek közé tartoznak a vállalkozások üzleti folyamat innovációs tevékenységei, így például:

  • a termelési, gyártási folyamat innovációs tevékenységek; és/vagy
  • a marketing és/vagy értékesítési innovációs tevékenységek; és/vagy
  • a szervezeti innovációs (adminisztratív és menedzsment fejlesztés) tevékenységek; és/vagy
  • a logisztikai innovációs tevékenységek.

A kötelezően megvalósítandó, vagyis önállóan nem válaszható tevékenységek pedig az alábbiak lehetnek:

  • üzleti folyamat innovációhoz kapcsolódó beruházás;
  • projekt előkészítési tevékenység (innovációs tanácsadás igénybevétele a projekt előkészítéséhez);
  • innovációs projektet támogató tevékenységek (projektmenedzsment, kötelezően előírt nyilvánosság, horizontális tevékenységek, rezsi).

A pályázható összeg minimum 20 millió, maximum 50 millió forint lehet. A pályázott támogatáson túlmenően a projektet legalább 30%-os önerővel szükséges megvalósítani. Az Agrárkamara arra is felhívta a figyelmet, hogy a felhívás 1.2. fejezet 15) pontja szerint nem nyújtható támogatás azon támogatást igénylő részére, amely vállalkozás mezőgazdasági termelőnek minősül: azaz olyan természetes vagy jogi személyek részére, amelyek a támogatási kérelem benyújtását megelőző jóváhagyott, lezárt, teljes üzleti év éves beszámoló szerinti árbevételének legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származik.

A mezőgazdasági tevékenységből származó árbevétel számítási módszertanát a felhívás 5. sz. szakmai melléklete tartalmazza. A Felhívásban foglaltak alapján mezőgazdasági tevékenységnek minősül a Gazdasági Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere TEÁOR'08 szerint a 01 nemzetgazdasági ág alá besorolt tevékenységek, valamint a 1102 számú szőlőbortermelés szakágazat alá besorolt tevékenység, amennyiben az saját termelésű szőlőből készült szőlőbortermelésre irányul. Mezőgazdasági tevékenységnek számít továbbá a TEÁOR'08 szerint 017 számú vadgazdálkodási tevékenység is. Az erdőgazdálkodási tevékenységek azonban, beleértve a vadon termő egyéb erdei termékek gyűjtését is, a TEÁOR'08 szerinti 02 nemzetgazdasági ág alá tartoznak.

A NAK az érdeklődőknek azt tanácsolja, hogy alaposan tanulmányozzák át a pályázati felhívást, mivel az számos további elvárást határoz meg a pályázóval és a tervezett tevékenységgel kapcsolatban. Egyben jelezték azt is, hogy a pályázat összetettsége miatt - a pályázati lehetőséggel élni tudó szűkebb kör számára is - javasolt pályázatírásban, projektmenedzsmentben jártas szakemberek bevonása, illetve - a felhívás szerint - a projekt előkészítés szakaszában kötelező is az adott témában szakértőt igénybe venni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?