Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.10.06. vasárnap

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.10.06. vasárnap

agrarszektor.hu
Túlnyomóan borult lesz az ég, helyenként párás lesz a levegő - derül ki az Agrárszektor vasárnapi (2024.10.06.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, vasárnapi (2024.10.06.) napon.

Vasárnap reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, vasárnapi (2024.10.06.) napon.

2024.10.06. vasárnap: Túlnyomóan borult lesz az ég, helyenként párás lesz a levegő. A déli óráktól előbb a Dunántúlon, majd keletebbre is jelentősen csökken a felhőzet, de északkeleten végig borult marad az ég. Főként a déli országrészben és a Dunától keletre fordulhat elő eső, zápor. Az északnyugati, nyugati szél az Észak-Dunántúlon időnként megélénkül.

A hőmérséklet délután 13 és 18, késő este 8, 14 fok között valószínű.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Az átkeveredés hiánya miatt az alsóbb légrétegekben magas a levegő páratartalma, ezért a légutakban a hőleadás korlátozott, így az annak hőmérsékletét közvetett módon megemeli. Ezáltal kedvezőbbé válnak a körülmények a kórokozók életfeltételeihez és szaporodásukhoz, így a fertőző betegségek könnyebben terjednek párás időben.

A következő napon várható időjárás

2024.10.07 hétfő: Éjjel, reggel főleg északkeleten, keleten lehet pára, köd, rétegfelhőzet. Nappal inkább gomolyfelhőkre számíthatunk, hazánk nagy részén többórás napsütéssel. Az északkeleti, keleti harmadban fordulhat elő néhol szitálás, kisebb eső, máshol nem valószínű csapadék. A déli, délnyugati szél sokfelé megélénkül. A hőmérséklet hajnalban 5 és 12, délután 15 és 21 fok között alakul.

Friss híreink:

Tízlábú idegen állatok jelentek meg a magyar vizekben: óriási a baj

Magyarország hosszú évek óta áll a világranglista élén azzal a komoly kockázatot jelentő ténnyel, hogy természetes vizeinkben immár 31 idegenhonos tízlábú rákfaj előfordulását sikerült igazolni. A hazai ökoszisztémát és az infrastruktúrát egyaránt veszélyeztető fajok száma legutóbb a COVID-járvány idején ugrott meg, de megállíthatatlanul terjednek a régebb óta itt lévő fajok is.

Újra megjelent a vírus Magyarországon: egyre több megyében fertőz

Magyarországon is rengeteg termelőt érintett az utóbbi években a madárinfluenza felbukkanása itthon, ráadásul a napokban újra megjelent a vírus hazánkban. Jó páran vannak, akik óriási károkat szenvedtek az állatbetegség megjelenése miatt, hiszen számos gazdaságban kellett leölni az állatokat és hoztak szigorú intézkedéseket. A tulajdonosok, akik a legtöbb esetben az integrátorok kártalanításra jogosultak, azaz megkapják a leöléskori értékét az állatoknak. Ugyanakkor az elmaradt haszon miatt nem jár kártalanítás, hiszen az a kártérítés körébe tartozik.

Indulhat a farkasvadászat az EU-ban? Élesedik a helyzet egy döntés miatt

Ismét a figyelem középpontjába kerültek a farkasok, miután az Európai Unió tagállamai támogatták azt a módosító indítványt, amely a ragadozó nemzetközi természetvédelmi státuszát fokozottan védettről védett, de vadászható státuszra enyhítené. A döntést olyan parázs vita kíséri, mint ami a jeladós svájci farkas tavalyi kilövését és a borsodi rendőrségi razzia során elkobzott öt farkaskoponya ügyét is övezte. Míg az egyik oldal démonizál és vadászná a fajt, a másik oldal az új kutatási eredményekre hivatkozva amellett érvel, hogy farkasnak csúcsragadozóként igenis fontos szerepe van az ökológiai rendszerekben.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Ezt kevesen tudják a visszaváltási rendszerről: ezek a boltok nem engedik, hogy így vásárold le a kupont

Bár sokaknak magától értetődő lenne, mégsem minden bolt fogadja el egész Magyarország területén az üvegvisszaváltó automatákból kapott utalványokat. Ugyanis míg a Tesco, a Penny, a Lidl és a legtöbb esetben a Spar ilyen, addig az Aldinál, CBA-nál, és az Auchannál csak és kizárólag ott lehet felhasználni az üvegvisszaváltáskor kapott utalványt, ahol azt a gép kiállította. Ez különösen fájó lehet annak, aki például egy nyaraláson nem figyel erre vagy egyszerűen nem tudja, mert az ideje és a pénze is bánhatja egyszerre. Egy olvasónk oktató jellegű példáján keresztül mutatjuk be, mit érdemes tudni az üvegvisszaváltás során keletkezett bolti utalványokról.    

Ingyen terem, mégis borsos áron kínálják a piacon: inkább elmentünk vargányázni - Nézzétek!

Nem sok vargányával, őzlábbal vagy csiperkével kecsegtetett az idei év, de az őszi szezonban most többen bíznak, a Dunántúl erdőit, ha épp nem esik, ellepték a gombavadászok. Nem is csoda, hiszen a piacokon 7000 Ft-ért mérik az erdei gombák királyának kilóját. Egyelőre úgy fest, jóval többen indulnak szerencsét próbálni, mint ahányan számottevő mennyiséget találnak. A vargánya szezonja csak most kezdődik, úgyhogy az elkövetkezendő pár napban már érdemes lesz járni az erdőket. De mire figyeljünk, ha gombászni indulunk? Mit kezdjünk a felesleggel, és hogyan tudjuk tartósítani az erdei gombát?  

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?