Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.10.08. kedd

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.10.08. kedd

agrarszektor.hu
Az északkeleti tájakon lévő alacsonyszintű felhőzet és a ködfoltok délelőtti megszűnését követően általában napos időre van kilátás fátyolfelhőkkel, majd estétől nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet - derül ki az Agrárszektor keddi (2024.10.08.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, keddi (2024.10.08.) napon.

Kedd reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, keddi (2024.10.08.) napon.

2024.10.08. kedd: Az északkeleti tájakon lévő alacsonyszintű felhőzet és a ködfoltok délelőtti megszűnését követően általában napos időre van kilátás fátyolfelhőkkel, majd estétől nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Csapadék nem várható. A déli, délkeleti szél nagy területen megélénkül, az Észak-Dunántúlon erős, néhol viharos közeli lökések is lehetnek.

A csúcshőmérséklet általában 20 és 25 fok között valószínű, de az északkeleti határ mentén ennél néhány fokkal alacsonyabb értékek is előfordulhatnak.
Késő estére 11 és 19 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Habár fronthatással nem kell számolni, a légkörben zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

A következő napon várható időjárás

2024.10.09 szerda: A frontális felhő- és csapadékzóna tovább vonul kelet felé, mögötte a Dunántúl jó részén több órára kisüt a nap. A csapadékzónából északkeleten, keleten legfeljebb kevés helyen eshet, egy-egy zivatar sem kizárt. A front mögött záporok alakulhatnak ki, sőt zivatar is előfordulhat. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a déli, délnyugati szél. Délután általában 20, 25 fok várható, de a csapadékos vidékeken hűvösebb lehet, illetve északkeleten a front előtt áll be a maximum.

Friss híreink:

Kapkodnak ezért a zöldségért a magyarok: még sincs belőle elég itthon

Az édesburgonya népszerű zöldség Magyarországon, van is rá igény bőven, a hazai kínálat azonban nem tudja kielégíteni az igényeket. Éppen ezért rengeteg import van a boltokban, a termelők pedig nem kapnak túl sok segítséget azért, hogy ez ne így legyen. Az Agrárszektornak Márkus Dávid, a Hékás alapítója elmondta, hogy milyen nehézségekkel kellett és kell is megbirkóznia egy batátatermelőnek itthon. Emellett kitért arra is, hogy miért és miben változtak meg a fogyasztói szokások, illetve arról is beszélt, hogy miért nehéz ma fenntarthatóan termelni.

Megszólalt a szakértő: ez kellene a drónok magyarországi elterjedéséhez

Nemcsak Magyarországon, de az egész Európai Unióban folyamatosan növekszik az érdeklődés és az igény a pilóta nélküli légi járművekre, azaz a drónokra a mezőgazdaságban is. A permetező drónok elterjedésének ugyanakkor még mindig erős korlátot szab a kijuttatható szerek szűkössége. Erről Török Gyula, az ABZ Drone Kft. ügyvezetője beszélt az Agrárszektornak, aki azt is elmondta, hogy az idei évben az értékesítés terén már a permetező drónok mellett komolyabb hangsúlyt kaptak a monitoring drónok is. A szakember beszélt arról is, hogy bár idén nem volt keimelkedő a beruházási kedv az ágazat szereplőinél, az új pályázatok megjelenésével, de főleg a kijuttatható szerek listájának bővülésével Magyarországon és az Európai Unióban is nagy mértékben növekedhet a kereslet a mezőgazdasági drónok iránt.

Tízlábú idegen állatok jelentek meg a magyar vizekben: óriási a baj

Magyarország hosszú évek óta áll a világranglista élén azzal a komoly kockázatot jelentő ténnyel, hogy természetes vizeinkben immár 31 idegenhonos tízlábú rákfaj előfordulását sikerült igazolni. A hazai ökoszisztémát és az infrastruktúrát egyaránt veszélyeztető fajok száma legutóbb a COVID-járvány idején ugrott meg, de megállíthatatlanul terjednek a régebb óta itt lévő fajok is.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Így veri át rengeteg magyar szülő az iskolákat: jobb sorsot szánnak a gyereknek, de hiába

Az oktatásban egyre több kihívással szembesül minden diák, ám még egy ilyen embert (és gyereket) próbáló környezetben is különösen nehéz helyzetben vannak a sajátos nevelési igényű (SNI-s) diákok. Az ilyen tanulók száma sok helyen a megengedett 10%-os határértéket is jócskán meghaladja, ráadásul róluk az oktatás állandó problémái mellett talán kevesebb szó is esik. Az SNI kategóriák közti határvonalak gyakran elmosódnak, így nehéz eldönteni, ki kerülhet be a normál tanulók közé, és ki nem. A hagyományos pedagógusok gyakran nincsenek felkészítve ezeknek a kihívásoknak a kezelésére, ami tovább nehezíti a helyzetet. A Pénzcentrum mai cikkében szakértők segítségével többek között ezekről a témákról is beszélgettünk.

Felejtsd el a drága piaci birsalmát, most fillérekért megszedheted magad: listán a helyszínek

Dédanyáink idejében még szinte minden falusi ház kertjében ott állt egy birsfa; manapság azonban alig-alig látni vidéken. Nem is csoda, ha ennyire drágán kínálják a piacokon; ráadásul idén az ország nagy részén el is fagyott a termés. Ugyanakkor vannak olyan lelőhelyek, ahol a piaci ár töredékéért juthatunk friss gyümölcshöz. Hozzuk is a listát, de a legnagyobb hazai \'Szedd magad\' birstermelőket meg is kérdeztük arról, hogyan alakult az idei szezon, milyen árakra készülhetünk!

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?