Az élelmezési problémák a 2020-as évek elejéig leginkább a fejlődő országokat érintették és elsősorban a rendelkezésre álló élelmiszer hiányaként éltek a köztudatban, ám ezek a problémák azóta sem szűntek meg. Globális léptékben nézve megtermeljük ugyan a teljes emberiség számára elegendő élelmiszert, csak épp klimatikai és egyéb okok miatt nem feltétlenül ott, ahol szükség lenne - írta meg az Agrárszektor korábban a Klímapolitikai Intézet által szervezett kerekasztal-beszélgetésen elhangzottakat. Az eseményen elhangzott, az egyik legnagyobb kihívás, hogy globális léptékben nézve a megtermelt élelmiszerek egyharmada kárba vész.
Ha sikerülne hatékonyabbá tenni az ellátási láncokat és a kevésbé szerencsés országokkal is megosztani a bevált nemzetközi gyakorlatokat, igazságosabbá válhatna az élelmiszerek elosztása.
A magyar élelmiszertermelés hatékonyságának további növelése szempontjából sok múlik a jógyakorlatok honosításán. Rendkívül fontos részletesen megvizsgálni, kipróbálni és adaptálni a nemzetközi színtéren díjazott új ötleteket, projekteket és innovációkat, ugyanakkor a gazdákkal csak azokat érdemes majd megosztani, amelyek valóban működőképesek lehetnek a hazai termelésben - tudtuk meg a Klímapolitikai Intézet rendezvényén.
De mi a helyzet Amerikában?
Az élelmezésbiztonság problémája tehát ma már az egész világot érinti, a kaliforniai Palm Springsben például a fenntarthatósági terv részeként foglalkoznak a témával. Christian Wheeler, a város szakértője szerint ösztönözni szeretnék a helyi élelmiszertermelést, például a területrendezési szabályok módosításával és a közösségi kertek bővítésével. Phoenix jóval nagyobb város, itt külön élelmiszer-akciótervet dolgoztak ki, és térképen azonosították az úgynevezett élelmiszersivatagokat. Rosanne Albright környezetvédelmi programmenedzser elmondta, hogy a helyi élelmiszertermelés növelése és az elosztási hálózat fejlesztése a fő céljaik.
Az oregoni Ashlandben a 2020-as erdőtüzek után került előtérbe az élelmezésbiztonság kérdése. A Rogue Food Unites nevű civil szervezet azóta is dolgozik a helyi élelmiszerrendszer megerősítésén annak érdekében, hogy felkészüljenek a jövőbeli válsághelyzetekre.
A szakértők szerint fontos, hogy az állampolgárok felhívják a helyi döntéshozók figyelmét az élelmezésbiztonság és az éghajlatváltozás összefüggéseire. Érdemes ezért részt venni az önkormányzati üléseken, és konkrét kérdéseket feltenni a város terveiről és intézkedéseiről ebben a témában.