2024. október 9. szerda Dénes
Amerikában így oldanák meg a világ egyik legnagyobb problémáját

Amerikában így oldanák meg a világ egyik legnagyobb problémáját

agrarszektor.hu
Az élelmezésbiztonság ma már nem csupán a fejlődő országok problémája, hiszen a fejlett világ is évről évre új kihívásokkal szembesül, ilyen az éghajlatváltozás is, amire már egyes városok is különböző módokon próbálnak felkészülni. Egy arizonai olvasó felvetése nyomán több amerikai város példáját vizsgálta meg a Modern Farmer azzal kapcsolatban, hogyan kezelik mindezt a várostervezésben.

Az élelmezési problémák a 2020-as évek elejéig leginkább a fejlődő országokat érintették és elsősorban a rendelkezésre álló élelmiszer hiányaként éltek a köztudatban, ám ezek a problémák azóta sem szűntek meg. Globális léptékben nézve megtermeljük ugyan a teljes emberiség számára elegendő élelmiszert, csak épp klimatikai és egyéb okok miatt nem feltétlenül ott, ahol szükség lenne - írta meg az Agrárszektor korábban a Klímapolitikai Intézet által szervezett kerekasztal-beszélgetésen elhangzottakat. Az eseményen elhangzott, az egyik legnagyobb kihívás, hogy globális léptékben nézve a megtermelt élelmiszerek egyharmada kárba vész.

EZ IS ÉRDEKELHET

A magyar élelmiszertermelés hatékonyságának további növelése szempontjából sok múlik a jógyakorlatok honosításán. Rendkívül fontos részletesen megvizsgálni, kipróbálni és adaptálni a nemzetközi színtéren díjazott új ötleteket, projekteket és innovációkat, ugyanakkor a gazdákkal csak azokat érdemes majd megosztani, amelyek valóban működőképesek lehetnek a hazai termelésben - tudtuk meg a Klímapolitikai Intézet rendezvényén. 

De mi a helyzet Amerikában?

Az élelmezésbiztonság problémája tehát ma már az egész világot érinti, a kaliforniai Palm Springsben például a fenntarthatósági terv részeként foglalkoznak a témával. Christian Wheeler, a város szakértője szerint ösztönözni szeretnék a helyi élelmiszertermelést, például a területrendezési szabályok módosításával és a közösségi kertek bővítésével. Phoenix jóval nagyobb város, itt külön élelmiszer-akciótervet dolgoztak ki, és térképen azonosították az úgynevezett élelmiszersivatagokat. Rosanne Albright környezetvédelmi programmenedzser elmondta, hogy a helyi élelmiszertermelés növelése és az elosztási hálózat fejlesztése a fő céljaik.

Az oregoni Ashlandben a 2020-as erdőtüzek után került előtérbe az élelmezésbiztonság kérdése. A Rogue Food Unites nevű civil szervezet azóta is dolgozik a helyi élelmiszerrendszer megerősítésén annak érdekében, hogy felkészüljenek a jövőbeli válsághelyzetekre.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?