Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.10.09. szerda

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.10.09. szerda

agrarszektor.hu
Nyugatról kelet felé frontális felhőzet és gyengülő csapadékzóna vonul, így a keleti harmadban is beborul az ég, miközben délelőttől délnyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet - derül ki az Agrárszektor szerdai (2024.10.09.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2024.10.09.) napon.

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2024.10.09.) napon.

2024.10.09. szerda: Nyugatról kelet felé frontális felhőzet és gyengülő csapadékzóna vonul, így a keleti harmadban is beborul az ég, miközben délelőttől délnyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet. A legtöbb napsütés a Dél-Dunántúlon valószínű, de gomolyfelhők képződnek, amelyekből záporok előfordulhatnak, kis eséllyel az ég is megdörrenhet. A déli, délnyugati szél többfelé élénk, helyenként erős lesz.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 19 és 25 fok között valószínű, inkább csak helyenként lehet ennél kissé hűvösebb. Keleten a front érkezése előtt áll be a maximum.
Késő este 13, 18 fok várható.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Gyengülő hidegfront éri el térségünket, amely jelentős változás nem okoz időjárásunkban. Főleg a fokozottan érzékenyek körében előfordulhatnak panaszok: fejfájás, koncentrálási nehézség, vérnyomás-ingadozás.

A következő napon várható időjárás

2024.10.10 csütörtök: A ködfoltok feloszlása után a legtöbb helyen több órára kisüt a nap, de eközben nyugat felől egyre több és vastagabb felhő érkezik. A nap második felében nyugat, északnyugat felől a Dunántúlon több helyen várható eső, zápor, egy-egy zivatar is előfordulhat. Sokfelé erős, a Nyugat- és Észak-Dunántúlon viharos széllökések kísérik a déli, délnyugati szelet. A maximum-hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul, a délnyugati, déli tájakon lesz a legmelegebb.

Friss híreink:

Hollósi Dávid: most kezdődött meg az agribiznisz kora

Tartósan megváltozott feltételekkel kell szembenéznie a hazai agráriumnak és élelmiszer-termelésnek, azon belül is különösen a szántóföldi növénytermesztésnek, aminek során újra kell tervezni az ágazat stratégiai és gyakorlati kérdéseit egyaránt – véli Hollósi Dávid. Az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója az Agárszektornak elmondta: az üzleti szemlélet és az alkalmazkodás jelenti a megoldást, és sokat vár az ágazat az élelmiszeripari fejlesztésektől is. Talán a szántóföldi növénytermesztés megváltozott helyzete, és az érkező élelmiszeripari beruházások jelentik napjainkban a legfontosabb témákat a hazai agrofood-szektorban, ezek a területek tehát kiemelt figyelmet kapnak az idei Agrárszektor konferencián is, amelyre decemberben kerül sor Siófokon.

Kapkodnak ezért a zöldségért a magyarok: még sincs belőle elég itthon

Az édesburgonya népszerű zöldség Magyarországon, van is rá igény bőven, a hazai kínálat azonban nem tudja kielégíteni az igényeket. Éppen ezért rengeteg import van a boltokban, a termelők pedig nem kapnak túl sok segítséget azért, hogy ez ne így legyen. Az Agrárszektornak Márkus Dávid, a Hékás alapítója elmondta, hogy milyen nehézségekkel kellett és kell is megbirkóznia egy batátatermelőnek itthon. Emellett kitért arra is, hogy miért és miben változtak meg a fogyasztói szokások, illetve arról is beszélt, hogy miért nehéz ma fenntarthatóan termelni.

Megszólalt a szakértő: ez kellene a drónok magyarországi elterjedéséhez

Nemcsak Magyarországon, de az egész Európai Unióban folyamatosan növekszik az érdeklődés és az igény a pilóta nélküli légi járművekre, azaz a drónokra a mezőgazdaságban is. A permetező drónok elterjedésének ugyanakkor még mindig erős korlátot szab a kijuttatható szerek szűkössége. Erről Török Gyula, az ABZ Drone Kft. ügyvezetője beszélt az Agrárszektornak, aki azt is elmondta, hogy az idei évben az értékesítés terén már a permetező drónok mellett komolyabb hangsúlyt kaptak a monitoring drónok is. A szakember beszélt arról is, hogy bár idén nem volt keimelkedő a beruházási kedv az ágazat szereplőinél, az új pályázatok megjelenésével, de főleg a kijuttatható szerek listájának bővülésével Magyarországon és az Európai Unióban is nagy mértékben növekedhet a kereslet a mezőgazdasági drónok iránt.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Zsiday Viktor: Magyarországon egy erőltetett növekedést generálni kívánó rendszer működik

Teljesen irreális, hogy három-hat százalékos növekedés legyen a magyar gazdaságban a következő években, és a termelékenység lassú csökkenése miatt az sem valószínű, hogy a munkabérfejlesztési tervek valóra tudnak válni, már az évi 8 százalékos béremelés is nagy kihívásnak tűnik - mondta Zsiday Viktor, a Hold Alapkezelő Citadella Származtatott Befektetési Alap portfóliókezelője a Pénzcentrumnak adott interjújában. Kitértünk emellett az amerikai választásokra, a gazdaság jelengeli lehetőségeire, illetve a tőzsdekrach utáni világra és az energiapiaci kilátásokra is.

A klímaváltozás a fűszereket is elérte: ezeknek végképp búcsút inthetünk?

A klímaváltozás mindenkit érint, ez alól a fűszeripar sem kivétel. Ahogy a világ időjárása melegebb lesz, és az időjárási minták változnak, a fűszerek termesztése egyre nehezebbé válik. Mire számíthatnak a termelők? Mire számíthatnak a vásárlók? Ennek jártunk most utána.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. október 9. 05:58