Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.10.11. péntek

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.10.11. péntek

agrarszektor.hu
A tartós csapadék délelőtt keleten is megszűnik, a frontális felhőzet elvonul, mögötte azonban főleg az ország keleti harmadán erőteljes marad a felhőképződés - derül ki az Agrárszektor pénteki (2024.10.11.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2024.10.11.) napon.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2024.10.11.) napon.

2024.10.11. péntek: A tartós csapadék délelőtt keleten is megszűnik, a frontális felhőzet elvonul, mögötte azonban főleg az ország keleti harmadán erőteljes marad a felhőképződés. Arrafelé a déli óráktól záporok kialakulása valószínű, egy-két helyen az ég is megdörrenhet. Másutt alapvetően napos idő várható gomolyfelhőkkel, az északnyugati tájakra sodródhat még be néhány zápor. Az északnyugati, északi szelet nagy területen élénk, a Dunántúlon és északkeleten helyenként erős lökések kísérik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 22 fok között alakul. Késő estére 8 és 13 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. A reakcióidő megnyúlhat, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges.

A következő napon várható időjárás

2024.10.12 szombat: Éjjel, reggel főleg a Dunától keletre lehet pára, köd, rétegfelhőzet, amely napközben szakadozik, gomolyosodik, nyugatról fátyolfelhők is érkeznek, emellett általában többórás napsütés várható. Inkább csak északon, északkeleten fordulhat elő éjjel elvétve szitálás. Az északi, majd a Dunántúlon a délkeleti szél helyenként megélénkül. Délutánra 14 és 19 fok közé melegszik fel a levegő.

Friss híreink:

Fillérekért veszik itt a birset a magyarok: mutatjuk, hol juthatsz hozzá olcsón

A birs néhány évtizeddel ezelőtt még a legtöbb vidéki ház udvarában megtalálható volt, a piacokon pedig rendkívül kedvező áron lehetett hozzájutni. Mára azonban ez is megváltozott, kevés a termés és jócskán meg is drágult. A birs rendkívül egészséges, pektintartalma a legmagasabb a gyümölcsök közül. Ezért különösen hasznos a gyomorbetegeknek, gyomorfekélyben szenvedőknek, hiszen a pektin kibéleli a gyomrot, tehát megéri fogyasztani. Ha pedig nem szeretnénk vagyonokat költeni rá, akkor érdemes Szedd Magad akciók keretein belül beszerezni.

Fenntarthatóság a mezőgazdaságban: Áder János az Agrárszektor Konferencián

December 3-5. között rendezi meg a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az év egyik legnagyobb agrárszakmai eseményének számít. A konferencia - számos más fontos ágazati téma mellett - kiemelten foglalkozik az agráriumot érintő fenntarthatósági kérdésekkel, mert az új gazdálkodási követelmények teljesítése egyre nagyobb kihívást jelent a vállalkozások számára. A konferencia december 5-i napját Áder János volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitja meg, aki a klímaváltozás agrárgazdasági hatásairól és az alkalmazkodás lehetőségeiről tart előadást.

Véget ért egy korszak? Aggasztó hírek jöttek a magyar kukoricáról

A két évvel ezelőtti történelmi aszály rekordalacsony kukoricatermést eredményezett, aminek egyenes következménye lett az ukrán termény beáramlása az országban. A tavalyi évben a megnövekedett termelési költségek és az alacsony terményárak sújtották a termelőket, az idei évben pedig ismét az időjárás okozott komoly károkat a földeken. Azt már augusztusban is látni lehetett, hogy legalább 20-30 százalékos termésvesztesége lesz a kukoricatermesztőknek, de aztán tovább romlott a helyzet. Lassan a végéhez ér a kukorica betakarítása, és a gazdáknak kevés okuk van az örömre: sem a termésátlagok, sem pedig a minőség terén nem biztatóak az eredmények. Ez pedig a kukorica vetésterületének további csökkenését vonhatja maga után, pedig az elmúlt két évben már így is közel 20 százalékkal kisebb területen foglalkoztak a magyar gazdák a korábban legnépszerűbb szántóföldi kultúrával.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Felmondás közös megegyezéssel: a legfontosabb tudnivalók; alá ne írd, ha ezek nincsenek benne!

A felmondás közös megegyezéssel egy gyakran alkalmazott megoldás munkáltató és munkavállaló között, amely lehetőséget biztosít a munkaviszony békés lezárására. Az ilyen típusú megállapodás előnye, hogy mindkét fél érdekeit szem előtt tartva történik, ezért egy előre megírt felmondás közös megegyezéssel minta hasznos segédlet lehet a folyamat megkönnyítéséhez. A közös megegyezés felmondás során érdemes figyelni a jogi előírásokra, hogy mindkét fél számára megfelelő feltételek mellett történjen a munkaviszony megszüntetése, melyhez egy jól megfogalmazott közös megegyezés felmondás minta is segítséget nyújthat.

Ez a retro finomság sosem megy ki a divatból: így készíts házi töpörtyűt és tepertőkrémet fillérekből!

Kóstoltad már a tepertőt, avagy töpörtyűt, netalántán kedvenc retro fogásaid közé tartozik? Amellett, hogy szereted, vajon tudod, hogy mégis mi az a töpörtyű, miből van, és hogy hogyan készül ez az utánozhatatlan magyar sörkorcsolya? Milyen alapanyagokból lehet töpörtyűt készíteni, mi a különbség a tepertő és a pörc között? Milyen ínycsiklandó magyaros finomságokat készíthetünk tepertő felhasználásával, melyeket állítanád a dobogóra? Szerinted melyik az abszolút befutó: a sertés-, a tyúk-, a kacsa- vagy a libatepertő, netalántán a haltepertő?

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?