2024. október 16. szerda Gál
Ez a folyékony starter műtrágya extrém időben is rajt-cél győzelem a növényeknek – GreenFert fluid starter gazdaszemmel

Ez a folyékony starter műtrágya extrém időben is rajt-cél győzelem a növényeknek – GreenFert fluid starter gazdaszemmel (x)

PR
Optimális csapadékviszonyok között elhomályosodnak az innovatív folyékony starter műtrágyák előnyei, de a naptárra pillantva a Komárom-Esztergom vármegyében 600 hektáron gazdálkodó Takács András már a történetünk elején hozzáteszi: „de mikor volt itt utoljára optimális évjárat?!” A klasszikus szántóföldi növénytermesztést precíziós gazdálkodási elemekkel kiegészítve folytató gazdaságban egyértelműen a folyékony technológiákra szavaznak a növények indításánál, hiszen ezek a minimális csapadék vagy épp a tavaszi fagyok idején is hatékonyak maradnak.

Ehhez a tonnákban mérhető plusz tápelemhatáshoz ráadásul az IKR Agrár Kft. Innovatív üzletágának új GreenFert Fluid starter folyékony műtrágyája úgy segíti hozzá a termelőket, hogy a tápelemmennyiség azonos, az ár viszont nagyságrendekkel kedvezőbb. Tapasztalatokról kérdeztünk.

A régi mondás szerint a termés sorsáról 80%-ban az égiek döntenek, ami az elmúlt években gyakorlatilag orosz ruletté vált a termelőknek. A Szákszend község határában családi tulajdonú vállalkozásaikkal nagysárendileg 612 hektáros területen klasszikus árunövénnyel – őszi búza, napraforgó, kukorica – foglalkozó Takács András szerint épp ezért egyre fontosabb, hogy abba a 20%-ba, amire hatásunk van, minél több szakmával támogassuk a növények fejlődését. Ez esetükben a precíziós mezőgazdasági technológiák és a folyékony műtrágyákkal kombinált talajbaktérium-készítmények térnyerését jelenti. A különbség ugyanis problémás évjáratokban határozottan látszik, növényeknél és a bankszámlán is.

A mostani körülmények között a gazda az első pillanattól, amivel csak lehet, segíti a növényeit. Mióta kiírták az első a mezőgazdaság digitális átállásához az első precíziós gazdálkodási pályázatokat, egyre átfogóbban alkalmazzuk ezeket a technológiákat, mert látszik az eredményük. Saját szakértőkkel, tanácsadókkal dolgozom, folyamatosan állítok be kísérleteket is saját célra, amit láttam, hogy aszályos évben mindez akár plusz két tonnás kukoricatermést is érhet a kontrollhoz mérten. Ehhez 14 éve forgatás nélküli technológiát alkalmazunk a talajművelésben, ma már pluszban differenciált dózissal végezzük a műtrágya-kijuttatást, és differenciált tőszámmal is vetünk. Az üzemi technológiánkhoz az AÖP-vel összhangban hozzáadódott a talajbaktériumok használata is – a talajélet és a jó talajállapot fenntartása ugyanis elengedhetetlen a hosszú távú sikerhez. Illetve bevezettünk olyan újításokat is, mint a folyékony starter műtrágyák alkalmazása. A folyékony műtrágya ugyanis precízen adagolható, ráadásul kevesebb csapadék vagy alacsony talajhőmérséklet mellett is jobb hatásfokkal dolgozik a növényekért.

A szákszendi termelő természetesen elismeri, azt, hogy a munkájuk milyen eredményre vezetett, ők is csak az aratás után tudják meg, de az elmúlt évek alapján nincs okuk az aggodalomra.

Tudatosan azokat a technológiákat és termékeket keresem, amelyekkel gazdaságosabbá tehető az árunövény-termesztés. A gyengébb termőképességű részekre csökkentett tőszámmal vetettünk idén is, aminek köszönhetően az aszályt július végén még jobban viseli a 250 hektáron termő kukoricánk. Korábban virágzó FAO 350-380 fajtákat választok, így kisebb az esélye, hogy a csapadékhiány vagy egy hőhullám befolyásolja a megtermékenyülést. Tavaly 10,7 tonnás üzemi átlaggal termett a kukoricánk, amelyben voltak 12-13 t/ha-os foltok is, illetve 3,7-3,8 t/ha értékkel mérlegelt a napraforgó.

Az IKR Agrár Kft. kínálatában 2022-ben mutatkoztak be az újító szemlélettel megalkotott GREENFERT mikrogranulált és folyékony tápanyagai.

A lendületes és homogén keléshez ezek közül a GreenFert Fluid starter több erősséget kombinál:

  • A GreenFert fluid starter kimagasló, 21,6%-os foszfortartalma hatékonyan orvosolja a hazai talajokban jelentkező foszforhiányt, képes hideg, savanyú vagy épp meszes talajokon is friss foszforral támogatni a fiatal növények kezdeti fejlődését.
  • Bór-, kelatizált réz- és molibdén-kiegészítése egymást erősítő hatással támogatja a gyökérképződést, erősíti a bokrosodás, virágzás és megtermékenyülés folyamatait.
  • 7,2%-os nitrogéntartalma az általános növényi fejlődés és zöldtömegnövelés során sem engedi el a fiatal növények kezét.
  • A folyékony formának köszönhetően a göngyölegkezelés sem jelent problémát a GreenFert Fluid starterrel.

Azonban amit Takács András kiemel, az a kiváló minőséghez társuló kedvező ár és a talajoltó baktériumokkal egy menetben végezhető kijuttatása.

Az IKR Agrár Kft. GreenFert Fluid starter folyékony starter műtrágyája a vetőgéppel a mag mellé injektálva, a talajoltó baktériummal egy menetben kijuttatható, így nem kell később külön a talajba dolgozni a lendületes kelést biztosító foszfortúlsúlyos tápanyagot. A párhuzamos felhasználás előtt keverési próbát is végeztünk, a gyártókat is megkérdeztük, egyik oldalon se merült fel probléma, ami nagyban leegyszerűsíti a dolgunkat. Korábban más neves gyártótól is használtunk szinte azonos összetételben folyékony starter műtrágyát, amíg ott az utóbbi időszakban jelentős drágulást tapasztaltunk, addig az IKR Agrár Kft. műtrágyája nagyságrendekkel olcsóbban teszi elérhetővé a kiváló minőséget. Az élettani előnyeit ugyanúgy láttuk és látjuk az állományok fejlődésében, ennek is köszönhető, hogy a tavalyi 4000 liter után idén már 8000 litert rendeltem az IKR Agrár GreenFert Fluid starter folyékony műtrágyájából. Úgy vélem, ma a gazdaságok többségében a legfontosabb cél, hogy tartani tudják az eddigi termésszinteket. Ehhez olyan termékek kellenek, amelyekkel költséghatékonyan pótolható, amit kivettünk a talajból, hiszen nem szabad kizsigerelni a földeket. A megfelelő termékek kiválasztásához helyben évek óta számíthatok az IKR Agrár Kft.-re, Némedi Attila területi képviselővel, Nagy Gergővel (növényorvossal), Halasi Zsolttal (régió igazgatóval) személyesen is jó a kapcsolatom. Annak, hogy a cégnél az innovatív termékek saját üzletágat kaptak szintén örülök, hiszen ez ma egy fontos fejlesztési irány a mezőgazdaságban.

Az innovatív IKR Agrár tápanyagok alkalmazásában Marglné dr. Ambrus Helga területi innovatív szaktanácsadó segíti Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron és Veszprém vármegye termelőit. A szakember kiemeli, hogy a Takács Andráséknál kulcsfontosságú starter hatáson túl a GreenFert folyékony foszfor műtrágya előnye, hogy akár lombtrágyaként vagy fejtrágyaként is ugyanolyan hatásfokkal dolgozik.

A GreenFert termékeket úgy alkották meg, hogy sokoldalúan segítsék a gazdákat és növényeiket. A Fluid starter folyékony foszfor műtrágya például fej- vagy lombtrágyaként is kijuttatható, kultúra és felhasználási ajánlások függvényében akár a virágzás kezdetéig alkalmazható készítmény. Az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás miatt fontos, hogy már a fejlődésük elején előnyre tegyenek szert a növényeink, a magas foszfortartalom réz- és molibdénkiegészítés ehhez gyorsan biztosítja az erős gyökérzet kifejlődését. A foszforbevitel gyökérzeten keresztül sokszor alacsony hatásfokkal történik, amit az állomány fejlődése függvényében bármikor pótolhatunk ezzel a termékkel a levélzeten keresztül is. Gazdaszemmel ugyanilyen fontos, hogy a GreenFert termékeket Magyarországon, a Hidason található műtrágyaüzemben gyártatja az IKR Agrár Kft., így elérhetősége folyamatosan biztosított. Mindegy, hogy 20 vagy 1000 literes kiszerelésben gondolkozik a gazda, országos lefedettségünkkel és jól szervezett logisztikával a GreenFert tápanyagok 24 órán belül megérkeznek a telephelyére.

(x)

Címlapkép forrása: Egyéb
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?