A magyarok évente mintegy 9 ezer tonna mézet fogyasztanak (ez fejenként közel 1 kilogrammot jelent), miközben a méhészek nagyjából 20 ezer tonnát állítanak elő. Így a megtermelt méz közel fele, vagy még több, exportra kerül. Azonban jelenleg komoly problémák vannak az exporttal. May Gábor méhész, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület baranyai szaktanácsadója szerint az idei évben drasztikusan visszaesett a kivitel, egyes területeken, mint Olaszország, Németország és Franciaország, akár 50 százalékkal is csökkent az export - írja a BAMA.
A magyar méhésztársadalomnak a legnagyobb problémája jelenleg a nem megfelelő minőségű mézek beáramlása az Európai Unióba. Nagyon megérezzük azoknak az olcsó, nem jó minőségű mézeknek az uniós importját, amivel a magyar termelők nem tudnak versenyezni. A piacon a jelenlegi felvásárlási árak esése 50 százalékos, például a virágméz esetében. Az akácméznél körülbelül 40 százalékos áresés történt. Az input költségek ezzel párhuzamosan emelkedtek, és ez nagy nehézségek elé állítja nem csak a baranyai és a magyar, hanem az uniós gazdálkodókat, méhészeket is
- ismertette May Gábor. Magyarországon a kereskedelmi láncokban ritkán találkozhatunk külföldi mézzel, ez inkább Nyugat-Európában jellemző. A mézek hátoldalán feltüntetik a származási helyet, de a gyengébb minőségű termékeken jelenleg csak annyi szerepel: EU és EU-n kívüli mézek keveréke. Ezen szeretnének változtatni, hogy pontosan fel legyen tüntetve, melyik országban termelték a mézet. Így a vásárlók elkerülhetnék az EU-n kívüli forrásból származó mézeket.
Miért érdemes mézet fogyasztani?
A hazai termelői méz fogyasztása az egészségünk szempontjából is előnyös. A méhész szerint a hársméz különösen hasznos lehet a köhögéses, torokgyulladásos időszakban, gyulladáscsökkentő hatását pedig a PTE Farmakognóziai Intézet kutatásai is megerősítették. A propolisz szintén hatékony gyulladáscsökkentő, és fertőtlenítő hatása van a szájban, gyomorban, torokban és nyelőcsőben. Fogyasztható propoliszos mézként vagy tinktúra formájában, ami kiváló az immunrendszer erősítésére.
Fontos tudni, hogy a méz nem romlik meg, így nincs lejárati ideje. Azonban mindig légmentesen zárva kell tartani, mert különben felszívja a levegő nedvességét, és ezáltal hígabbá, folyékonyabbá válhat. A méz kristályosodása szintén természetes folyamat, ami előbb-utóbb minden méznél bekövetkezik. Ezt azonban könnyen orvosolhatjuk, ha óvatosan visszamelegítjük, így újra folyékonnyá válik.
Aktuális árak
A szaktanácsadó tájékoztatott az üveges mézek aktuális árazásáról is. Kilogrammos kiszerelésben a termelői akácméz 3000-3500 forintba kerül, a hársméz ára 2800-3500 forint között mozog, míg a virágméz (például repce, napraforgó) 2300-2800 forintért kapható. A különleges fajtamézek, mint a gesztenye- vagy medvehagymaméz, kilogrammonként 4000-4500 forint körüli áron érhetők el.