Veszélyes járvány terjed Európában: súlyos döntést hoztak a spanyolok

Veszélyes járvány terjed Európában: súlyos döntést hoztak a spanyolok

agrarszektor.hu
A madridi regionális kormány lemondta a hagyományos éves juhterelést a spanyol főváros központjában a kéknyelv-betegség új változatának megjelenése miatt. Az intézkedés célja, hogy megakadályozza a betegség esetleges terjedését, bár a térségben még nem észleltek eseteket az új variánsból - írta meg a Reuters.

A kéknyelv-betegség egy rovarok által terjesztett, potenciálisan halálos kór, amely a házi kérődzőket, például juhokat, szarvasmarhákat és kecskéket veszélyezteti. Spanyolország különböző területein már korábban is előfordult a betegség több változata, de az új, BTV3 nevű csatorna tavaly óta terjedt el Nyugat-Európában, és nemrég Spanyolország délnyugati részén is megjelent.

A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint az új változat először Hollandiában, Belgium északi részén és Németország nyugati területein bukkant fel, mielőtt elérte volna az Ibériai-félszigetet. Bár Madrid térségében egyelőre nem észleltek eseteket, a hatóságok a megelőzés jegyében döntöttek a vasárnapra tervezett rendezvény törléséről. Ahogy a madridi regionális kormány mezőgazdasági osztályának szóvivője rámutatott, olyan területen vannak, ahol korlátozni kell az állatállomány koncentrációját és mozgását.

A "Fiesta de la Trashumancia" néven ismert esemény évente egyszer kerül megrendezésre, amikor a juhok Madrid utcáin vonulnak végig. A rendezvény célja, hogy felelevenítse az állatok terelésére használt hagyományos útvonalakat. Ez a nyolc évszázados hagyomány a 19. században eltűnt, de három évtizeddel ezelőtt újjáéledt, és azóta nagy népszerűségnek örvend mind a helyiek, mind a turisták körében. A hagyományos terelés során a pásztorok a város legforgalmasabb területein, többek között a híres Puerta del Sol téren keresztül hajtják át jószágaikat a déli legelők felé, ahol a nyájak a telet töltik.

Címlapkép forrása: Egyéb
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?