A közelmúltban nagy figyelmet kapott az egyik nagy margaringyártó "Hagyjuk békén a teheneket” címmel indított reklámkampánya, amely egy úgynevezett „vajalternatíva” meghatározással piacra dobott margarint hivatott népszerűsíteni. A kialakult helyzet és a közösségi oldalakon is megjelenő hirdetésekhez érkező kommentek miatt - ahol a fogyasztók között gyakran tények nélküli vaj-margarin csatározás indult el - a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. (MTKI Kft.) és a Tej Terméktanács úgy döntött, hogy a szakértői álláspontot képviselve nyújt tájékoztatást a kérdésben.
A vaj az emberiség egyik legrégibb, állati zsiradékból előállított élelmiszere, Magyarországon elsősorban tehéntejből állítják elő. Ismerős az állaga, íze, illata akár a kenyérre keni, akár ételkészítéshez használja az ember. A Tej Terméktanács és az MTKI Kft. bejelentette, hogy „Vajhatározó” néven egy rövid, néhány bejegyzésből álló cikksorozatot indít, amelynek célja, hogy szakmailag hiteles információkkal lássa el a fogyasztókat, és eloszlassa a tévhiteket. A két szervezet a sorozatban részletesen bemutatja a vajat, annak különböző típusait, gyártástechnológiáját és fogyasztásának táplálkozás-élettani jellemzőit.
Fontos előre tisztázni, hogy az írásokban a növényi olajból, zsírból, adalék- és egyéb anyagok hozzáadásával ipari körülmények között készülő margarint nem tárgyalják. A cikksorozat tervezett főbb témakörei az alábbiak lesznek:
- Mi a vaj? Általános ismertető, Magyar Élelmiszerkönyvi meghatározás, vaj típusok
- A vaj táplálkozás-egészségügyi megítélése
- A vaj gyártása
- Történelmi áttekintő. Különböző kultúrák vajfogyasztási szokásai, gasztronómiai vonatkozások
A cikksorozat a Tej Terméktanács weboldalain, ezen és ezen a linken található meg. A közösségi médiában az alábbi oldalon, illetve itt érhető még el.