A lenmagot már Kr. e. 14. században is termesztették és alkalmazták gyógyászati célokra. Ezt bizonyítják az egyiptomi sírkamrákban talált lenmagok, amelyeket a halottak mellé helyeztek a túlvilági útra. Hippokratész Kr. e. 500 körül már említi a lenmagot különböző panaszok, például hurut, testi fájdalmak és hasmenés kezelésére. A növény rostjaiért és olajos magjaiért termesztett, egyéves, 30–80 cm magas, kék virágú haszon- és gyógynövény, melynek szára többnyire egyenes, és csak a virágzatnál ágazik el. A sárgásbarna, tojás alakú, lapos és fényes magok toktermésben (lengubóban) fejlődnek.
A lenmagot ma is széles körben használják ipari és gyógyászati célokra. Magas, 35%-os zsiradéktartalmának 72%-a esszenciális zsírsav, amely létfontosságú a szervezet számára, kiemelkedően gazdag linolénsavban, amely más élelmiszerekben csak kisebb mennyiségben található. Emellett A-, B-, C-, D- és E-vitaminokban is bővelkedik, valamint nyálkaanyagot, zsíros olajokat, fehérjét és cianogén glikozidokat is tartalmaz.
Sok gyógyhatása is ismert
Agyműködést serkentő és koleszterinszint csökkentő hatása miatt ér- és szívbetegségben szenvedőknek ajánlott a fogyasztása. A lenmagot bélrenyheség, bélmegbetegedések és székrekedés esetén az emésztés szabályozására használják. Székrekedés esetén a lenmag hatását úgy fejti ki, hogy a bélben megduzzad, mely serkenti a vastagbélben a perisztaltikát. Az a feltevés, miszerint kéksav-tartalma (hidrogén-cianid) miatt nagy mennyiségben történő fogyasztása mérgezést okozhat, nem bizonyított. A lenmagpogácsát és a porított magot meleg borogatásként alkalmazva kelések és furunkulusok kezelésére használják. Nyákkészítmények formájában gyomor- és bélmegbetegedések, ízületi és egyéb gyulladások kezelésére is sikerrel alkalmazzák. Omega-3 (linolénsav) tartalmának szerepe van az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében.
Többmódon felhasználható
Nemcsak a lenmag, hanem az abból készült lenolaj is egyre nagyobb szerepet kap az egészséges táplálkozásban. Számos kutatás igazolja jótékony hatásait: serkenti az agy működését, csökkenti a koleszterinszintet, mivel megakadályozza a koleszterin lerakódását, és hatékony segítséget nyújt ízületi gyulladások, légúti fertőzések, májbetegségek és különböző bőrproblémák, például ekcéma kezelésében. Emellett támogatja a bőr egészséges működését, segít gyomorsavtúltermelés és gyomorfekély esetén, valamint cukorbetegségben is pozitív hatást fejt ki.
Kozmetikai alkalmazása szintén figyelemre méltó: a lenolaj például puhává és selymessé varázsolja a hajat. A lenmaggél természetes alternatívát nyújt a hagyományos hajformázó zselék helyett, amelyek gyakran parabéneket, mesterséges színezékeket, foszfátokat és illatanyagokat tartalmaznak. Az Environmental Working Group (EWG) szerint az ilyen hajformázó termékek jelentős része közepes vagy magas kockázatot jelenthet az egészségre, míg a lenmagból készített hajzselék biztonságos és természetes megoldást kínálnak. A lenmagolaj természetességével és tápanyagokban gazdag összetételével az egyik legértékesebb étrendi és kozmetikai alapanyaggá válhat.