2025. február 28. péntek Elemér
Igazi csodaszer lapul a magyar konyhákban: őrület, mi mindenre jó

Igazi csodaszer lapul a magyar konyhákban: őrület, mi mindenre jó

Ruda Bettina
A lenmag az egyik legrégebbi termesztett növény, amelyet táplálkozási és gyógyászati célokra is használnak, és népszerűsége az egészségtudatos életmód terjedésével folyamatosan növekszik. Magas omega-3 zsírsav-, rost- és antioxidáns-tartalma révén hozzájárulhat az emésztés, a szív- és érrendszer, valamint a hormonháztartás támogatásához. Sokoldalúan felhasználható: fogyasztható önmagában, őrölve, áztatva, olajként vagy lisztként, valamint sütéshez és főzéshez is ideális.

A lenmagot a XXI. század egyik csodaszerének tartják, gyakran emlegetik superfoodként is. Ez a rendkívül értékes mag az egyik legrégebbi termesztett növény, amelyet már időszámításunk előtt a XIV. században is gyógyászati célokra használtak. Régészek lenmagokat találtak egyiptomi sírkamrákban is, ahol valószínűleg a túlvilági útra szánták őket az elhunytak számára. A VIII. Magyar Gyógyszerészkönyv is megemlíti, házi lenmag néven, mint hivatalosan elismert gyógynövényt. Sokoldalúan felhasználható: fogyasztható önmagában, olajként, sütéshez és főzéshez egyaránt, valamint étrend-kiegészítő formájában is elérhető.

A lenmag a len (Linum usitatissimum) növény apró, ovális alakú magja, amelyet már több ezer éve termesztenek és használnak táplálkozási és gyógyászati célokra. A len növény az egyik legrégebbi kultúrnövény, amelyet eredetileg rostjáért termesztettek, de idővel a magjai is nagy jelentőséget kaptak az egészséges táplálkozásban. A lenmag két fő típusa ismert: barna és aranysárga. Mindkettő hasonló tápértékű, és gazdag omega-3 zsírsavakban (alfa-linolénsav, ALA), rostokban, fehérjében és lignánokban, amelyek erős antioxidáns hatással bírnak.

A magokat egészben, őrölve vagy áztatva is fogyaszthatjuk, mivel sokoldalúan felhasználhatók sütéshez, főzéshez, sőt, étrend-kiegészítő formájában is elérhetők. A lenmag népszerűsége az egészségtudatos táplálkozás elterjedésével ismét megnőtt, hiszen természetes módon támogatja a szervezet működését és hozzájárul a kiegyensúlyozott étrendhez.

EZ IS ÉRDEKELHET

A len eredetileg Kis-Ázsiából, a Kaukázus vidékéről és a Földközi-tenger térségéből származik, mára azonban termesztése világszerte elterjedt. Az olajlen magja kiváló madáreleség, emellett állati takarmányként is hasznosítják. Dekoratív megjelenése miatt dísznövényként is kedvelt. Olaja értékes telítetlen zsírsavakat tartalmaz, míg a lenolaj kinyerése után visszamaradó lenmagpogácsa és -dara kitűnő abraktakarmányként szolgál. Az olajlen könnyen beilleszthető a vetésforgóba, mivel korán betakarítható, kedvező talajszerkezetet hagy maga után, így kiváló előveteménye az őszi kalászosoknak. Megfelelő körülmények között a legtöbb talajtípuson sikeresen termeszthető, kivéve a szélsőséges adottságú területeket.

2021-ben több mint 40 országban folyt lenmagtermesztés, és az éves globális termés meghaladta a 3,8 millió tonnát. A világ legnagyobb lenmagtermelői közé Oroszország, Kazahsztán, Tunézia, Kanada és Kína tartoznak. Ezen országok 2021-ben a legnagyobb mennyiségben állították elő a növényt. Különösen Oroszország és Kazahsztán dominálta a piacot, együttesen a globális termés több mint 54%-át adva.Hazai, pontos termelési adatok nem állnak rendelkezésre, mivel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb mezőgazdasági jelentései sem tartalmaznak külön adatokat a lenmag termeléséről.

EZ IS ÉRDEKELHET

Miért érdemes lenmagot fogyasztani?

Ahogylenmag értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez. Magas rost- és fehérjetartalmának köszönhetően elősegíti az emésztést és a tápanyagok felszívódását. A lenmagolaj még koncentráltabb formában biztosítja ezeket az ásványi anyagokat. Kiemelkedő B1- és B6-vitamin-forrás, emellett jelentős mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású E-vitamint is. Ásványi anyagai közé tartozik a foszfor, a magnézium és a tiamin, de megtalálható benne a cink, a réz, a mangán, a kálium és a vas is.

Antioxidáns és hormonális támogatás

A lenmag gazdag rostokban és esszenciális zsírsavakban, amelyek támogatják az emésztést, csökkentik a gyulladásokat és segíthetnek a székrekedés megelőzésében. Az ALA-zsírsav tartalma védheti a bélrendszert, így hasznos lehet emésztőrendszeri betegségek esetén is. Fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségéhez, mivel csökkentheti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint megelőzheti az érfalakban kialakuló lerakódásokat. Inzulinrezisztenciában és cukorbetegségben is előnyös lehet, mivel segíthet szabályozni a vércukorszintet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hormonális hatásai miatt klimax idején is előnyös lehet, mivel enyhítheti a hőhullámokat és más változókori tüneteket. Bőrre és hajra is jótékony hatással van, belsőleg és külsőleg egyaránt alkalmazható hidratálásra és gyulladáscsökkentésre. Magas rosttartalma miatt fogyókúrában is segíthet, mivel fokozza a teltségérzetet és támogatja az anyagcserét.

Így érdemes fogyasztani

A lenmagot érdemes őrölve vagy áztatva fogyasztani, mert kemény héja megakadályozza a benne található tápanyagok felszívódását. A csíráztatás is előnyös, mivel lebontja az emészthetetlen burkot és csökkenti a fitinsav mennyiségét, ezáltal javítva az ásványi anyagok hasznosulását. Gluténmentes, így a gabonafélék alternatívájaként is használható. Egész magként, lisztként vagy olaj formájában egyaránt beszerezhető, de a frissen darált változat a legpraktikusabb. A hidegen sajtolt lenmagolaj szintén népszerű, könnyen elérhető termék.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Portfolio Agrárium 2025
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2025. február 28. 10:28