Új szintre lépett idén a Nemzeti Pálinkakiválóság Program: a hagyományos pálinka kategóriák mellett megjelent a Gin és Egyéb Szeszes Ital Mustra, ahol hazai előállítású, pálinkának nem minősülő párlatok is lehetőséget kaptak arra, hogy bemutassák kiemelkedő minőségüket. Nobilis Márton államtitkár a díjátadó gálán kiemelte, hogy a program már több mint egy évtizede szolgálja a magyar pálinka hírnevének öregbítését, miközben teret ad az innovációnak és az új generációs italok elismerésének is.
Az idei év különlegessége nemcsak az új kategóriák voltak, hanem az is, hogy a program történetében először több mint 21 főzde, összesen 157 tétel nevezett be, köztük 118 pálinka, 15 gin és 24 egyéb párlat. Ebből mindössze 25 tétel érdemelte ki a szakavatott zsűri szerint a TOP pálinkakiválóság díját. A Sáppusztai Pálinkafőzde 9 tétele közül 4 TOP pálinkakiválóság, 5 pálinkakiválóság díjat érdemelt.
A főzde vilmoskörte pálinkája az „Agrárminisztérium Pálinkája” címet is elnyerte, amely az elkövetkező évben az Agrárminisztérium hivatalos protokollpálinkájaként fog szolgálni. Emellett a „Legeredményesebb Gin és Egyéb Szeszes Italt Előállító Vállalkozás” díjat is megkapták, a a prémium szeszes italok terén végzett munkájukért és innovációikért.
A rendezvényen a „Nébih Pálinkája” címet a Kövér Pálinkafőzde birspálinkája érdemelte ki. A Legeredményesebb Pálinkafőzde, és a legjobb ginért járó díjat pedig az Agárdi Pálinkafőzde kapta 2024-ben. Az idén díjazottak teljes listája az alábbi linken érhető el.