Így készült egykor az igazi hurka - ma már különlegességnek számít

Így készült egykor az igazi hurka - ma már különlegességnek számít

agrarszektor.hu
A hagyományos magyar hurkakészítés fortélyait és a ma már kuriózumnak számító göcseji hajdinás fekete hurka receptjét mutatja be a Pénzcentrum. A tájjellegű különlegesség a rizs előtti időkből származik, amikor a hajdina alapvető élelmiszernek számított Zalában.

A cikk leszögezi: a hurka és kolbász közötti alapvető különbségek jól meghatározhatók: míg a kolbász kizárólag színhúsból és szalonnából készül, addig a hurka sokféle állati részből, belsőségből, bőrkéből állhat, sőt növényi összetevőket is tartalmaz.

A hagyományos magyar hurkafélék rendkívül változatosak, a húsos, májas, tüdős és véres hurkák mellett számos tájjellegű különlegesség létezik. A hurkaalap húsból, belsőségekből, bőrkéből, zsiradékból és kásából áll, amelyhez különféle fűszereket adnak.

A hurka 'kása' része történelmileg változatos volt: a rizs mellett használtak gerslit, kukoricát, kölest, hajdinát, krumplit vagy akár tarhonyát is. A fűszerezésben hat alapfűszer dominál: édes és csípős pirospaprika, feketebors, fokhagyma, vöröshagyma és fűszerkömény.

Ez a tájjellegű véreshurka különlegességét a hajdina adja, amely pergős állagot kölcsönöz neki. Bár manapság a rizs olcsóbb alternatíva, a hagyományos recept szerint készített változat egyedi ízt és textúrát biztosít. A hurkát friss kenyérrel, savanyúsággal és mustárral érdemes tálalni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?