A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán belül 2024 tavaszán alakult meg a Mentes termékek munkacsoportja, amelynek célja elsősorban - a fogyasztók érdekében - az előállítók szakmai támogatása, valamint érdekeik képviselete a termékkörök szabályozási környezetének alakítása során. A munkacsoportban a gyártók, a kereskedők, a kutatók és a szakértők megosztják egymással a termék- és a gyártás-technológiai fejlesztési eredményeket, valamint segítik egymást a felmerülő nehézségek kezelésében. A csoport elősegíti a szakmai együttműködést és a tudásmegosztást a területen tevékenykedő vállalkozások között. A napokban megtartotta első ülését a Mentes munkacsoporton belül megalakult Piackutatási alcsoport, amelynek célja a mentes termékek kínálatának megismerése és a fogyasztói igények részletes feltérképezése - olvasható a közleményben.
A fogyasztói preferenciákról, vásárlási szokásokról és az azokat befolyásoló tényezőkről egy online kérdőív segítségével indulhat majd adatgyűjtés. Ennek eredményei várhatóan a többi alcsoport - Adózás, illetve Edukációs alcsoport - munkáját is hasznos információval fogja támogatni. Emellett hozzájárulna a 2018-as Gluténmentes élelmiszerek kiadvány megújításához, valamint a hazai előállítók termékfejlesztési és piactervezési tevékenységéhez is érdemben használható eredményeket szolgáltathat. Az alcsoport a részletes információk gyűjtése érdekében több kutatást is indítana, amelyek közül lehetőségként kínálkozik a kiskereskedelmi polcfelmérés, valamint a piackutató cégek által végzett reprezentatív felmérések során gyűjtött adatok célzott lekérdezése.
Első lépésként a gluténmentes termékekre koncentrálva indulhat el a kutatás, amelyre a tervek szerint 2025. nyarán kerülhet sor. Világszerte, így hazánkban is egyre több ember szenved gluténérzékenységtől, tejfehérje-allergiától, tejcukor-érzékenységtől (laktózintoleranciától) és cukorbetegségtől. A táplálkozási allergiától szenvedők számára biztosítanak megfelelő alternatívát a különböző mentes termékek. A munkacsoport célja, hogy az igények felmérését követően a hazai előállítású termékek minél nagyobb arányban tudjanak megfelelni a keresletnek - írták.