öt nap és lejár a határidő! - figyelmeztet a Magyar Agrárkamara

Agro Napló
Több, az agrártermelők számára fontos támogatás igénylésének határideje is lejár e hétvégén. Mivel a határidő munkaszüneti napra esik, emiatt még hétfőn beadható a kérelem. Ez vonatkozik az agrár-környezetgazdálkodás, a nem termelő beruházásokra, s augusztus hónap utolsó napján az első erdősítés támogatására is – hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara.

 

1. A 100 százalékban támogatott nem termelő beruházások (ntb) támogatására jogosultak a Natura 2000 területen gazdálkodók, valamint a most induló AKG támogatást benyújtók.



Megvalósítható beruházások:



a) Földhasználati intézkedések

1) Sövénytelepítés (300 euró/100 m)

2) Mezővédő fásítás (800 euró/100 m)

3) Füves mezsgye létesítése (CSAK 1-2 ponttal együtt) (30 euró/100 m)

4) Ültetvények sorközgyepesítése (310 euró/ha)

5) Környezetvédelmi célú gyeptelepítés, ill. Természetvédelmi célú gyeptelepítés

(AKG Környezetvédelmi Ill. Természetvédelmi célú földhasználat-váltás célprogram, csak ezen intézkedések igénybevétele esetén kérelmezhető!) (310 euró/ha)

6) Rovarteleltető bakhát (30 euró/ha)



b) Eszközbeszerzés

1) Természetes alapú kerítés (315 euró/100 m)

2) Madárvédelmi berendezés



Akik a környezetvédelmi, illetve a természetvédelmi célú gyeptelepítést szeretnék végrehajtani, azok csak akkor igényelhetnek támogatást, ha valamely termelést korlátozó tényezőkkel terhelt területen gazdálkodnak, mint például a sérülékeny ivóvízbázis, 12 %-nál nagyobb lejtésű vagy árvíz sújtotta, illetve kedvezőtlen adottságú terület, vagy magas természeti értékkel bíró ingatlanok. Ezen egységek külön közleményekben meghirdetett blokkok szerint azonosíthatók be.



2. Szintén most hétfőn jár le az agrár-környezetgazdálkodás támogatásra történő jelentkezés. Az agrár-környezetgazdálkodási intézkedés célja a termőhelyi adottságoknak megfelelő termelési szerkezet, a környezettudatos gazdálkodás és a fenntartható mezőgazdasági gyakorlat kialakítása, ezzel összefüggésben a környezet állapotának javítása, minőségi élelmiszer előállítása, valamint a gazdaságok életképességének megtartása és gazdasági hatékonyságának növelése e rendeletben meghatározott célprogramok által előírt kötelezettségvállalások alapján felmerülő többletköltségek és kieső jövedelem ellentételezésének megvalósításával. Itt 11 ezertől, akár 250 ezer forint is igényelhető hektáronként, igaz, kemények a feltételek, melyet 5, illetve 10 évig kell folyamatosan teljesíteni.



3. Augusztus utolsó napjáig lehet jelentkezni az első erdősítés támogatására. A támogatást csak a MePAR-ban támogathatónak minősített területre lehet igényelni, melynek összterülete legalább 1 hektár, a táblaméret minimum 0,3 ha. Legalább 100 db, legfeljebb 150 db fa lehet a területen, mely legfeljebb 50 %-ban a rendelet szerinti gyümölcsfajokból is állhat (pl. kajszibarack, meggy, eperfa stb.)

(A részletekről tájékozódhat a www.agrarkamara.hu és a http://umvp.agrarkamara.hu internetes oldalakon, illetve személyes felvilágosítást kérhet a Magyar Agrárkamara Gazdálkodói Információs Szolgálatának 202 munkatársától).

 

Forrás: www.agrarhirek.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?