2024. augusztus 15. csütörtök Mária

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 53/2009. (VIII. 14.) közleménye

Agro Napló
a 44/2009. (IV.11.) FVM rendelet szerinti nyersszesz, nyersolaj gyártás fenntarthatósági kritériumairól, valamint a technológiai terv formátumáról, tartalmáról

 

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapról szóló 1698/2005/EK Tanácsi rendelet 75. cikkében szereplő feladatkörében eljárva, a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 14.§ (1) bekezdés cg) pontjában kapott felhatalmazás alapján ezúton közzéteszi a 44/2009. (IV.11.) FVM rendelet 4.§ (9) bekezdés szerinti technológiai terv összeállítására vonatozó útmutatót, valamint a (10) bekezdés c) pontja szerinti fenntarthatósági kritériumok teljesítésére vonatkozó feltételeket és a 6.§ (2) bekezdés a) és f) pontjaiban foglalt szakvélemények kiadásához szükséges információkat.







I. Technológiai tervre vonatkozó információk



A 44/2009. (IV.11.) FVM rendelet (továbbiakban: R.) 4.§ (9) bekezdése szerinti technológiai tervet (továbbiakban: technológiai terv) e Közlemény 1-4. számú mellékleteiben foglaltak szerinti formátumban és tartalommal kell összeállítani, a következők szerint:



1, A technológiai tervhez csatolni kell az 1. számú melléklet szerinti formátumban a projekt összefoglaló betétlapot.

2, Az R. 4.§ (9) bekezdés a) pontjában foglalt anyag- és energiamérleget a 2. számú melléklet szerinti formátumban és tartalommal.

3, Az R. 4.§ (9) bekezdés f) pontjának megfelelően a fenntarthatósági kritériumoknak történő megfelelési számítást a 3. számú melléklet szerinti formátumban és tartalommal.

4, Az R. 4.§ (9) bekezdés b) pontjában foglaltaknak megfelelően a logisztikai tervet. A szükséges berendezéseket, gépeket, eszközöket a 4. számú melléklet szerinti géplistában kell meghatározni.

5, Az R. 4.§ (9) bekezdés c) pontjában foglaltaknak megfelelően a technológiai folyamatábrát.

6, Az R. 4.§ (9) bekezdés d) pontjában foglaltaknak megfelelően az elrendezési vázrajzot, amelyen be kell jelölni a 4. számú mellékletben szereplő gépeket, berendezéseket (a 4. számú melléklet szerinti gépsorszám feltüntetésével).

7, Az R. 4.§ (9) bekezdés e) pontja szerinti tételes (gép)listát a 4. számú melléklet szerinti formátumban és tartalommal.

8, Az R. 6.§ (2) bekezdés a) és f) pontjaiban foglaltak szerinti szakvélemény kiállításához a technológiai tervhez csatolni kell a vonatkozó MVH közlemény melléklete szerinti D3201-01 Technológiai blokk betétlapokat, valamint D3202-01 Gép, technológiai berendezés betétlapokat.

9, Az R. 6.§ (2) bekezdés f) pontjában foglaltak szerinti szakvélemény kialakításához a technológiai tervhez csatolni kell a fejlesztéssel érintett épületekre, építményekre vonatkozó alap- és homlokzati rajzok másolatát, valamint műszaki leírást.



A technológiai tervet megvalósítási helyszínenként (telephelyenként) és végtermékenként (nyersszesz/nyersolaj) kell összeállítani (azaz két technológiai tervet kell csatolni, ha az ügyfél két helyszínen tervezi üzem megvalósítását, vagy ha egy telephelyen belül nyersszesz és nyersolaj technológia megvalósítását is tervezi).



A technológiai terve(ke)t kettő, mindenben megegyező példányban kell benyújtani az FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézetéhez (továbbiakban: MGI) a következő címre:



FVM – Mezőgazdasági Gépesítési Intézet

H-2100, Gödöllő, Tessedik Sámuel u.4.



A borítékon kérjük feltüntetni a „Nyersszesz, nyersolaj – technológiai terv” feliratot.



A hiánytalanul benyújtott technológiai terv(ek)re vonatkozó szakvélemény(eke)t az MGI 30 napon belül állítja ki az 1. számú függelék szerinti – vagy annál részletesebb – adattartalommal. Az elkészült szakvélemény(eke)t az MGI postai úton továbbítja, vagy az ügyfél kérésének megfelelően a szakvélemény(ek) személyesen is átvehető(k) az MGI-nél. A technológiai terv hiányossága, vagy az abban foglaltak megalapozott értékeléséhez az MGI az ügyfél által megadott elérhetőségeken – megfelelő határidő kitűzésével – további információkat, adatokat, dokumentumokat kérhet be. A kiegészítő információk, adatok, dokumentumok megküldésének hiányában az MGI a rendelkezésére álló információk alapján alakítja ki a szakvéleményt.



Felhívjuk az ügyfelek szíves figyelmét, hogy az R. 6.§ (4) bekezdése alapján a technológiai tervre vonatkozó szakvélemények nem hiánypótolható dokumentumok! A technológiai terv egészére vonatkozó szakvélemény hiánya a kérelem elutasítását, a D3201-01 és a D3202-01 betétlapokra vonatkozó szakvélemény hiánya a betétlapon szereplő vonatkozó kiadási tételek elutasítását vonja maga után. Az építéssel kapcsolatos dokumentumokra vonatkozó szakvélemény hiánya a vonatkozó építési tételek, illetve technológiai blokk elutasítását vonja maga után.

Tekintettel arra, hogy a támogatási kérelmek benyújtásának határideje november 16., valamint az MGI-nek – a hiánytalan beérkezést követően - 30 nap áll rendelkezésre a szakvélemény kialakításához, ezért javasoljuk, hogy a technológiai tervet legkésőbb október 13-ig MGI-nek nyújtsák be!

Felhívjuk a figyelmet, hogy a technológiai terv bármely okból történő esetleges hiánypótlási igénye esetén a hiánypótlási eljárás ideje nem számít bele a 30 napba, így, előfordulhat, hogy határidőre nem készül el a szakvélemény, ezért javasoljuk, hogy a dokumentumokat ennek figyelembe vételével, lehetőség szerint minél előbb nyújtsák be az MGI-nek!



II. Az R. 4.§ (10) bekezdés c) pontja szerinti fenntarthatósági kritériumokra vonatkozó információk



A tervezett fejlesztés az R. szerinti jogviszony alapításához szükséges fenntarthatósági kritériumokat műszakilag-energetikailag teljesíti, ha az Európai Parlament és a Tanács a megújuló energiaforrásból előállított energia támogatásáról, valamint a 2001/77/EK és a 2003/30/EK irányelv módosításáról és azt követő hatályon kívül helyezéséről szóló 2009/28/EK Irányelv (továbbiakban: Irányelv) 17-19. cikkeiben foglaltakkal összhangban a következő feltételeknek megfelel.



A) Ha az ügyfél az 1. számú melléklet szerinti projekt összefoglaló betétlapon jelzi, hogy a tervezett fejlesztéssel csak olyan területekről származó alapanyagot tervez felhasználni, amelyek 2008. január 1-jén már művelés alatt álltak, akkor

                                    repcéből, napraforgóból történő nyersolaj gyártás;

                                    kizárólag cukorrépából történő nyersszesz gyártás;

                                    kizárólag második generációs nyersszesz gyártás

teljesíti a fenntarthatósági kritériumokat.



B) Ha az ügyfél a tervezett fejlesztéssel nem csak olyan területről származó alapanyagokat tervez felhasználni, amelyek 2008. január 1-jén már művelés alatt álltak (vagy erre vonatkozóan nem szolgáltat információt az 1. számú melléklet vonatkozó részében), illetve egyéb, az A) pontba nem sorolható technológiát alkalmaz, akkor a fenntarthatósági kritériumoknak a következő esetben felel meg. A 3. számú melléklet szerinti formátumú energetikai számítás alapján a létesíteni tervezett üzemben gyártott nyersszeszből, nyersolajból előállítandó bio-üzemanyag CO2 kibocsátási adatai alapján képes teljesíteni az Irányelv 17. cikk (2) bekezdésben megállapított minimális CO2 megtakarítást.



Felhívjuk a figyelmet, hogy a 3. számú melléklet szerinti (egyszerűsített) energetikai számítást – az R. 4.§ (9) bekezdés f) pontjaiban foglaltakkal összhangban – az A) esetben is csatolni kell!



(...) 





FVM - Agrár-vidékfejlesztési Főosztály

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?