Csak kevesen öntöznek a magyar gazdák közül

Agro Napló
Megújulhat a mezőgazdasági vízfelhasználás Magyarországon

 

Kritikusan alacsony az öntözéses gazdálkodást folytató mezőgazdasági területek aránya Magyarországon a potenciális lehetőségekhez és szükségletekhez képest. 2009. augusztus 26-án, a Farmer Expo 2009 keretében először ültek egy asztalhoz a gazdák, a politikusok és a tudósok, hogy megoldást találjanak a problémára. A rendezvényen előadást tartott Gráf József, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszter is.



Hazánkban a mezőgazdasági célú vízfelhasználást csupán kevés területen alkalmazzák, annak ellenére, hogy a vízigény nem éri el a rendelkezésre álló vízkészlet határát, így a kapacitások jelentős mértékben kihasználatlanul maradnak. Pedig az ország főként középső és déli területein átlagosan évi 50 mm-rel csökken a csapadékmennyiség, és egyre gyakoribbá válnak a csapadék nélküli, aszályos időszakok.



A mezőgazdasági vízhasználat minőségi megújulása érdekében a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM), a Debreceni Egyetem, valamint a Halászati és Öntözési Kutatóintézet augusztus 26-án a Farmer Expo 2009 szakmai fórum keretében közös konferenciát tartott, melyen a probléma érintettjei, a mezőgazdasági vízhasználók, a hatósági jogkör gyakorlói, a tudományos szféra képviselői, valamint a meghívott külső tanácsadók is jelen voltak.



A rendezvény az FVM által kezdeményezett, a jelenlegi alacsony mezőgazdasági vízhasználat problémáinak komplex feltárására, és a megoldások, javaslatok kidolgozására létrehozott kutató-elemző munka harmadik fázisának nyitóeseménye volt. Az eseményen elhangzott, hogy a harmadik ütem kiemelt célkitűzései között szerepel egy egységes önköltség-számítási rendszer kidolgozása a vízszolgáltatók részére, az állami szerepvállalás lehetséges kiszélesítése és pontos meghatározása – figyelemmel az EU vonatkozó irányelveire és stratégiai programjaira, valamint együttműködve a vízhiány és szárazság kezelésére kidolgozott munkaprogrammal.



„A most kitűzött célok nagy előrelépést jelentenek a mezőgazdaság számára egyre inkább megkerülhetetlen probléma megoldásához, de továbbiakra is szükség lesz. A jövőben ki kell dolgoznunk a mezőgazdasági vízhasználók által létrehozott és működtetett vízszolgáltató szervezetek működési és támogatási feltételeit és a mezőgazdasági vízgazdálkodással összefüggő K+F+I tevékenységek középtávú stratégiáját, valamint meg kell határoznunk egy komplex adatforgalmi és információs rendszer működési feltételeit is” – nyilatkozta Prof. Dr. Nagy János, a DE AMTC centrumelnöke a konferenciát követően.



A konferencia nyitóbeszédet Gráf József, FVM miniszter tartotta, majd előadást tartott Prof. Dr. Nagy János, a DE AMTC centrumelnöke, Dr. Forgács Barna, az Agrárkamara elnöke, valamint Búvár Géza, a KITE Zrt. vezérigazgatója is.



További információ:

Dr. Fürjné Rádi Katalin, DE AMTC, Külső Kapcsolatok Központ vezetője, 30/3387-470

Kolossváry Gábor, szakmai főtanácsadó, FVM Természeti Erőforrások Főosztálya, 06-1/301-4408

Csonka Martina, Privy Council Communications, 20/779-7000

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?