Csökkenő vállalkozói jövedelmek továbbra is

Agro Napló
Összesen 15-18 százalékos csökkenést jósol a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a vállalkozói jövedelmek terén idén és jövőre. A legnagyobb gondot a kereslet visszaesése jelenti.

 

Berek Patrícia interjúja Dr. Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével. MR1



Összességében 50 milliárd forinttal növeli a vállalkozások terheit a jövő évtől önmagában az, hogy a társasági adóalapból nem írhatják majd le az iparűzési adót - legalábbis ezt a számot becsüli a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, egyebek között ez is benne foglaltatik majd a testület ősszel megjelenő éves jelentésében. Parragh László, a kamara elnöke szerint nem egyedül ez a változás jelenthet terhet a vállalkozások számára.



Parragh László: - A mi számításaink szerint idén enyhén csökkennek a vállalkozások terhei, jövőre azonban növekszenek, még pedig azért, mert olyan belső strukturális változások állnak elő az adórendszerben, amelyek egyes adónemeket megemelnek a vállalkozások számára. Mindenképpen több tízmilliárdos nagyságrend az, amiről mi beszélünk, ezt a pénzügyminisztériummal meg is vitattuk egyébként.



Az ötvenmilliárd forintos többletteher azonban mindössze csepp a tengerben, a kamara elnöke szerint. Önmagában a keresletcsökkenés okozza a legnagyobb kárt, emiatt nagyjából 1.200 milliárd forinttal romlik majd - szakszóval szólva - a vállalkozások jövedelempozíciója.



Parragh László: - Jól látszik az exportágazatokban, hogy ott hatalmas a visszaesés, ezeknél az ágazatoknál van egy kis remény, hogy jövőre megmozdulnak a folyamatok, a német gazdaság pozitív számokat mutat, ezt négy-hat hónap késéssel, a magyar exportfolyamatok is követni szokták, ilyen értelemben itt várhatunk pozitív változást, a belső fogyasztás ebben az évben is és a jövő évben is romlani fog, ez nyilván nagyban kihat majd a keresletre. Összességében mi úgy számolunk, hogy ebben és a jövő évben együttesen a vállalkozásoknak a jövedelempozíciója a kereslet-visszaesés miatt, tehát ez nem kormányzati intézkedés, alapvetően kereslet-visszaesés miatt, nagyjából 1.000-1.200 milliárddal romlik.



Mindent persze nem lehet még előre megjósolni - mondja a kamara elnöke. Parragh László szerint ugyanis vannak olyan ágazatok, ahol a válság hatásai némi fáziskéséssel jelentkeznek, ugyanakkor, ha az emberek elhiszik, hogy lesz munkahelyük, lesz keresetük és mernek vásárolni, akkor a keresletnövekedés miatt több iparág is könnyebben vészelheti át a gazdasági válságot.

Forrás: www.pbkik.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?