Digitális gazdaság

Agro Napló
A digitális gazdaság kivezetheti Európát a válságból, áll a Bizottság jelentésében.

 

Az Európai Bizottság digitális versenyképességről szóló, mai napon közzétett jelentése szerint Európa digitális ágazata nagy előrehaladást ért el 2005 óta: az európaiak 56%-a rendszeresen használja az internetet, ebből 80% nagy sebességű internetkapcsolattal rendelkezik (2004-ben arányuk csupán egy harmad volt), ami által Európa világvezető a szélessávú internet területén.



Európa a világ első igazán mobil kontinense, hiszen a mobiltelefon-előfizetések száma meghaladja a lakosok számát (a penetráció mértéke 119%-os). Európa további eredményeket is elérhet, amint a digitális technológián felnövő fiatal nemzedék a növekedés és az innováció irányába ható, jelentős tényezővé válik a piacon. A digitális gazdaságban rejlő lehetőségek kiaknázása elengedhetetlen ahhoz, hogy Európa tartósan kilábaljon a válságból. A Bizottság a mai napon a nyilvánossághoz fordul azzal a kérdéssel, hogy az EU-nak milyen jövőbeli stratégiát kellene elfogadnia a digitális gazdaság felpörgetéséhez.



„Európa digitális gazdasága hatalmas bevételeket termelhet valamennyi ágazatban. Ahhoz azonban, hogy ezt a potenciált fenntartható növekedésre és új munkahelyekre tudjuk váltani, a kormányoknak irányt kell mutatniuk olyan, összehangolt politikák elfogadásával, amelyek lebontják az új szolgáltatások előtt álló, meglévő akadályokat – nyilatkozta Viviane Reding, az EU információs társadalomért és médiáért felelős biztosa. – Élnünk kell az európaiak új generációjában rejlő lehetőségekkel, amely nemzedék hamarosan megkerülhetetlen tényezővé válik az európai piacon. Ezek a fiatalok intenzív internethasználók és emellett rendkívül igényes fogyasztók. Ahhoz, hogy felszabadítsuk a »digitális generációban« rejlő gazdasági potenciált, a digitális tartalmat könnyen hozzáférhetővé kell tennünk.”



A mai napon közzétett jelentés ismerteti a Barroso elnök vezette Bizottság által öt éven keresztül folytatott uniós politika eredményeit, amely a legújabb kommunikációs technológiák, az új hálózatok és szolgáltatások, valamint a kreatív médiatartalom előmozdítását tűzte ki célul.





További háttérinformációk

Július 9-ei beszédében (SPEECH/09/336) Reding biztos hangsúlyozta, hogy „Digitális Európa” néven új, politikai megközelítésként szolgáló stratégiát kell kialakítani az online tartalom egységes és felhasználóbarát piacának létrehozására, ahol az IKT jelenti majd az innováció, a teljes körű internet-lefedettség és a „zöldebb” gazdaság hajtóerejét.



A digitális versenyképességről szóló jelentés, az egyes tagállamok teljesítményét ismertető adatlapok és a nyilvános konzultációhoz kapcsolódó anyagok az alábbi internetcímeken találhatók meg:



http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/itemlongdetail.cfm?item_id=5146



A „Public policies and stakeholders initiatives in support of Digital Literacy” (A közpolitikák és az érdekelt felek digitális műveltséget támogató kezdeményezései) című tanulmány:



http://ec.europa.eu/information_society/eeurope/i2010/benchmarking/index_en.htm  



A Barroso elnök vezette Bizottság által az IKT-stratégia területén az utóbbi öt évben elért eredmények: http://ec.europa.eu/i2010

 

Forrás: www.pbkik.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?