2024. július 17. szerda Endre, Elek

Gabona- és olajnövénypiaci jelentés augusztus végén

Agro Napló
Ez 10%-kal marad el az előző évi rekordterméstől, de így is kiemelkedő eredménynek számít. Az országos termésátlag várhatóan 6,7 t/ha körül alakul.

 

A Budapest Értéktőzsde árupiaci szekciójában nem történt lényeges változás az eurobúza tőzsdei árát illetően a 33-34. héten, a szállítási határidőtől függően 28,5-34 ezer forintos sávban jegyezték.



A takarmánykukorica tőzsdei ára 500-900 forinttal csökkent a jelzett időszakban és 26,5-28 ezer forinttal zárta a 34. hetet.

Az étkezési búza és a takarmánykukorica hazai termelői árának csökkenése megállt. Az étkezési búza az elmúlt hetekben 30 ezer Ft/tonna körül stabilizálódott, a takarmánykukoricáért pedig tonnánként 30-32 ezer forintot fizettek a vásárlók a 30-33. héten.



A BÉT-en a repcemag jegyzései csekély mértékben emelkedtek a legközelebbi határidőkre vonatkozóan augusztus második felében.



A napraforgómag jegyzései ezzel szemben tovább estek, és augusztus végén 55-56 ezer Ft/tonna körül alakultak.



A repcemag iránti kereslet továbbra is élénk, ennek köszönhetően emelkedik a termelői ára. Augusztus végén a repcemag tonnájáért közel 76 ezer forintot fizettek a kereskedők. A repcemag tőzsdei elszámoló ára augusztusban folyamatosan emelkedett, a július végi közel 60 ezer Ft/tonnáról 66-68 ezer Ft/tonnára nőtt.



A napraforgómag termelői ára rendkívül ingadozó, nem ritka a tonnánkénit 10 ezer forintos különbség az egyes hetek között.







Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/gabona-_es_olajnovenypiaci_jelentes_augusztus_vegen

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?