Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) élelmiszer-kereskedő vállalatai megerősítették, hogy továbbra is fenntartják kiterjedt akciózási tevékenységüket. A szervezet kiemelte, hogy tagjaik eddig is több ezer terméket kínáltak kedvezményes áron. A kereskedelmi szövetség hangsúlyozta, hogy az árcsökkentési módszerek üzletenként változhatnak a kínálat és a fogyasztói igények függvényében, azonban a tartós árcsökkentés csak a beszállítókkal való együttműködésben valósítható meg. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében elsősorban az alapvető élelmiszerek - például csirkehús, sertéshús, étolaj, tojás, tejtermékek, liszt, cukor - árának mérséklését szorgalmazza.
A tárca elvárja, hogy a kereskedők árrésük csökkentésével járuljanak hozzá az élelmiszerárak stabilizálásához. A minisztérium megállapítása szerint egyes alapvető élelmiszereknél jelentősen nőtt a beszerzési és a fogyasztói ár közötti különbség. Bár egyes termékeknél már tapasztalható volt árcsökkenés, ezek nem bizonyultak sem tartósnak, sem jelentősnek. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közleményben jelezte, hogy figyelemmel kíséri a piaci folyamatokat, különös tekintettel egyes termékláncokra, mint például a tojás és tejtermékek. Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke január végén felszólító levelet küldött több élelmiszeripari érdekképviseleti szervezetnek. A kormányzat az utóbbi időszakban többször is jelezte az élelmiszer-infláció megfékezésére irányuló szándékát, és nem zárta ki az árstop esetleges újbóli bevezetését sem.