- Amikor elkezdtük emelni a sertéslétszámot, akkor kiderült, hogy nagyon hiányzik az a pénz, amit nem kaptunk meg, vagyis nem tudtuk reális áron értékesíteni a hízókat.
- Most mennyit kapnak kilójáért?
- Bruttó 400 forint körüli összeget kapunk, ez azért már egy szerény nyereséget is tartalmaz.
- Mikor és hogyan kezdett sertésekkel foglalkozni?
- Amikor visszakaptuk a kárpótlási földeket, akkor megkérdeztem a nagyapámat: „papa, azt mondja meg nekem, hogy mivel csináltak pénzt a háborúban?” Azt mondta, hogy a borból és a húsból. Na, akkor milyen hús legyen? Hát legyen sertés. Kicsiben kezdtük, egy koca, két koca, most már azért van 21 koca, és ezek szaporulatát hizlaljuk.
Évekkel ezelőtt pályázatok segítségével építette a magtárat és az ólakat Bokros gazda. Most egy házi húsfeldolgozót szeretne létrehozni. A völgyig lenyúló, erdőktől körülölelt, meseszép telek szinte kínálja magát egy agroturisztikai beruházásra.
- Valahogy menekülni kell a bajból. Mi a fejlesztés mellett döntöttünk. Ezért építünk egy húsfeldolgozót. Erre a jogi környezet adott, hiszen az őstermelő is termelhet, illetve árulhat töltelékárut és füstölt árut. Tőkehúst nem, de az nem is nagy baj. A mi termékeink nagyon finomak. Mi nem alkalmazzuk az adalékokat és azokat a bizonyos tartósítószereket, amelyek miatt gyorsabban lesz kész az áru. Egyszer egy néni megkóstolta a füstölt kolbászunkat és azt mondta: „Imikém, ez olyan, mint a nagyapámé volt.” Nálunk csak húsból készül minden, hagyományos módon. Mára ugyanis egyre több ember jön rá, hogy a házi készítmények nem csak finomabbak, hanem úgymond valójában a „drágább” áru az olcsóbb. Ennek ugyanis nagyobb a tápértéke, ízesebb, laktatóbb, tehát ha úgy tetszik, kevesebb kell belőle.
- Ha kész lesz a feldolgozó, hol értékesítenek?
- Azt gondolom, hogy a leghelyesebb a direkt marketing, a közvetlen értékesítés. Mi gasztroturizmusban gondolkodunk. Tehát nem szállásadással foglalkoznánk alapvetően, hanem mondjuk megkocsikáztatnánk az ideérkező vendégeket, és közben kint is terítenénk nekik, és természetesen a vendégházban is a mi ételeinket kínálnánk.
Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/sertesre_alapozott_gasztroturizmus