2024. július 17. szerda Endre, Elek

Sertésre alapozott gasztroturizmus

Agro Napló
A dimbes-dombos Gomba község kéthektáros faluvégi portáján külön kis birodalmat alkot a sertéstelep. Tavaly újra benépesültek az ólak a jó termés hatására. Ám most, a kukoricatáblák siralmas látványa újabb próbatétel elé állítja a gazdát. Bokros Imre családi gazdálkodó úgy gondolja, hogy célszerűbb, ha a vendégek helyben fogyasztják el az általa termelt sertéshúst. Korunk nyelvén fogalmazva gasztroturizmust tervez.

 

- Amikor elkezdtük emelni a sertéslétszámot, akkor kiderült, hogy nagyon hiányzik az a pénz, amit nem kaptunk meg, vagyis nem tudtuk reális áron értékesíteni a hízókat.



- Most mennyit kapnak kilójáért?



- Bruttó 400 forint körüli összeget kapunk, ez azért már egy szerény nyereséget is tartalmaz.



- Mikor és hogyan kezdett sertésekkel foglalkozni?



- Amikor visszakaptuk a kárpótlási földeket, akkor megkérdeztem a nagyapámat: „papa, azt mondja meg nekem, hogy mivel csináltak pénzt a háborúban?” Azt mondta, hogy a borból és a húsból. Na, akkor milyen hús legyen? Hát legyen sertés. Kicsiben kezdtük, egy koca, két koca, most már azért van 21 koca, és ezek szaporulatát hizlaljuk.



Évekkel ezelőtt pályázatok segítségével építette a magtárat és az ólakat Bokros gazda. Most egy házi húsfeldolgozót szeretne létrehozni. A völgyig lenyúló, erdőktől körülölelt, meseszép telek szinte kínálja magát egy agroturisztikai beruházásra.



- Valahogy menekülni kell a bajból. Mi a fejlesztés mellett döntöttünk. Ezért építünk egy húsfeldolgozót. Erre a jogi környezet adott, hiszen az őstermelő is termelhet, illetve árulhat töltelékárut és füstölt árut. Tőkehúst nem, de az nem is nagy baj. A mi termékeink nagyon finomak. Mi nem alkalmazzuk az adalékokat és azokat a bizonyos tartósítószereket, amelyek miatt gyorsabban lesz kész az áru. Egyszer egy néni megkóstolta a füstölt kolbászunkat és azt mondta: „Imikém, ez olyan, mint a nagyapámé volt.” Nálunk csak húsból készül minden, hagyományos módon. Mára ugyanis egyre több ember jön rá, hogy a házi készítmények nem csak finomabbak, hanem úgymond valójában a „drágább” áru az olcsóbb. Ennek ugyanis nagyobb a tápértéke, ízesebb, laktatóbb, tehát ha úgy tetszik, kevesebb kell belőle.



- Ha kész lesz a feldolgozó, hol értékesítenek?



- Azt gondolom, hogy a leghelyesebb a direkt marketing, a közvetlen értékesítés. Mi gasztroturizmusban gondolkodunk. Tehát nem szállásadással foglalkoznánk alapvetően, hanem mondjuk megkocsikáztatnánk az ideérkező vendégeket, és közben kint is terítenénk nekik, és természetesen a vendégházban is a mi ételeinket kínálnánk.

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/sertesre_alapozott_gasztroturizmus

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?