Baromfipiaci jelentés augusztus végén

Agro Napló
A csirkehúsok belföldi értékesítése 4%-kal csökkent az elmúlt hónapban 2008 azonos időszakához viszonyítva. A vezértermékek közül egyedül a csirkecomb feldolgozói értékesítési ára emelkedett a vizsgált időszakban, 5%-kal.

 

A friss grillcsirke ára 4%-kal, a csirkemellé pedig 6%-kal maradt el az egy évvel korábbitól.



A vágópulyka VIII. havi felvásárlása 18%-kal maradt el a tavalyitól, élősúlyos termelői ára pedig 6%-kal volt alacsonyabb.



A pulykahúsok belföldi értékesítése erőteljesen visszaesett augusztusban (-14%) 2008 azonos időszakához képest. A pulykamell filé feldolgozói értékesítési ára 5%-kal csökkent, ugyanakkor a pulyka alsócomb és felsőcomb ára jelentősen meghaladta a tavalyi árszintet.



Az étkezési tojás értékesítése 13%-kal csökkent a vizsgált időszakban, csomagolóhelyi értékesítési ára pedig 12%-kal nőtt.



A KSH 2009. június 1-jei adatai alapján Magyarország tojótyúk állománya közel 12%-kal csökkent 2008 azonos időszakához képest. A keltetési adatok alapján nem várható az állomány számottevő növekedése a következő hónapokban, mivel 2009 első hét hónapjában 16%-kal kevesebb tojótípusu naposcsibét keltettek, mint tavaly.



Az étkezési tojás I-VIII. havi belföldi értékesítése nem változott jelentősen 2008 azonos időszakához képest. Csomagolóhelyi értékesítési ára ugyanakkor közel 6%-kal nőtt.



A két méretosztály részaránya az összes értékesítésen belül nem változott, míg a kiszerelés iránti kereslet 10%-kal nőtt, a tálcás kiszerelésé pedig közel 9%-kal csökkent a vizsgált időszakban.



Az M méretosztály áralakulása tekinthető kiegyensúlyozottabbnak. Az áprilisi árcsúcsot követően csak 3%-kal csökkent júniusig a csomagolóhelyi ára, augusztusra pedig már közel 2%-kal emelkedett.



Az L méretosztály csomagolóhelyi ára április és június között 5%-kal csökkent, majd augusztusig kevesebb, mint 1%-kal nőtt.



Az étkezési tojás fogyasztói ára kiegyensúlyozottabb volt az elmúlt nyolc hónapban, mint egy évvel korábban. A legegyenletesebb áralakulás a PÁIR által megfigyelt nyolc budapesti nagy kereskedelmi láncban tapasztalható, feltehetően a nagyobb vásárlótömeg, valamint a nagyobb és folyamatos kínálat következtében.

AKI

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/baromfipiaci_jelentes_augusztus_vegen

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 06:03