Hibridkukorica: az országban és Európában is elsők voltunk

Agro Napló
Hazánkban állítottak elő Európában elsőként hibridkukoricát, ami itthon sem köztudott dolog. Az évente szokásos kukoricakonferencia alkalmával az elődök teljesítményét is felidézték a napi aktualitások mellett.

 

A kukoricakutatás eredményeiről számolnak be évről évre, így betakarítás előtt, a termelőknek a martonvásári mezőgazdasági kutatóintézetben. Az ország minden részéből érkeztek tegnap érintettek, a külföldet pedig Szlovákia képviselte - igaz, tolmácsot nem kértek, magyarul cseréltek eszmét a felvidéki gazdák és a martonvásári kutatók.



- A konferencia az intézet alapításának 60. évfordulója miatt is határkő, fontosnak tartottuk a visszatekintést - mondja Marton L. Csaba tudományos igazgatóhelyettes. - Martonvásáron állították elő az első hibridkukoricát, amit 1953-ban minősítettek, s nemcsak országos elsőként, hanem Európában is! Innen indult útra a hibridkukorica-termesztés. Nem feltétlenül tudják ezt, ezért el kell mondanunk. Papp Endre állította elő ezt a hibridet, a kutató édesapja a háború előtt a Fejér megyei mindszentpusztai birtokán már foglalkozott nemesítéssel. Papp Endre a berlini egyetemen tanult, s 1949-ben a kistarcsai politikai büntetőtáborból került a martonvásári kutatóintézetbe, miután két neves professzor igazolta, hogy nem népellenes elem.



A 60-as években kizárólag martonvásári hibridkukoricát termeltek az országban, ami később is meghatározó volt. A kéttonnás termésátlagról sikerült hattonnásra emelni a hazai termésátlagot. Ehhez persze vetőmagüzemekre is szükség volt és korszerű agrotechnológiára. Az első vetőmagüzem is Martonvásáron épült meg - zárja a visszatekintést Marton L. Csaba.



Érdekes lehet a tartamkísérlet szakkifejezés a laikusnak is, ami szintén évfordulóhoz kötődik. Idén 50 éve folynak Martonvásáron a kukorica-tartamkísérletek, ami azt jelenti, hogy ugyanazon a szent helyen termesztik a kultúrnövényt évtizedeken át, s összegzik az eredményeket. Érdekességként meséli el a szakember, hogy az USA-beli Illinois egy településén a város közepén van a kukoricaföld, ahol száz éve folyik ugyanott a tartamkísérlet, s a város vonul arrébb, nem a kukoricaföld! Tisztelik e nemzeti értéket.



A jelenbe térvén persze szó esett a honi kukoricatermesztők gondjairól is. A kutatással és tudományos eredményekkel nincs gond, ám az értékesítéssel igen. A piac áll, nincs kereslet a jó közepes termésre. A szabadegyházi Hungrana Kft. évente egymillió tonna kukoricát vásárol meg a szerződött partnereitől a bioetanol előállításra, de a hazai össztermés mintegy hétmillió tonnát tesz ki. Ennek 20-30 százaléka várhatóan az alternatív energia-előállításra fordítódik majd, mondta el Lengyel Attila ügyvezető igazgató. A nemesítéskor erre is tekintettel vannak a kutatók, a takarmánynál a fehérjetartalom, a bioetanol-gyártáshoz a magas keményítőtartalom az ideális.



- Szükség lenne a kukorica intervencióra ismét, de ez nem rajtunk, hanem az EU-n múlik - fűzte hozzá Turcsányi Sándor, a Magyar Agrárkamara Fejér megyei titkára. A kukorica piaci felvásárlási ára jelenleg 20-28 ezer forint tonnánként, de nem veszik. Sziebert Dénes, a Magyar Kukorica Klub elnöke, kőszárhegyi termelő a meghirdetett kukoricatermés-versenyükre invitálta a termelőket.

fmh.hu

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/hibridkukorica_az_orszagban_es_europaban_is_elsok_voltunk_

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 06:03