Oroszországi Penzai Befektető Fórum

Agro Napló
2009. szeptember 3-4-én Penzában megrendezésre került a III.-ik Penza megyei Befektető Fórum. A Fórumot Penza megye Kormánya rendezte, a megnyitót Atyukova Olga Kuzminyicsna, a megye miniszterelnöke és A. Kubrin, a volgamenti föderális körzet elnöki megbízottja tartotta.

 

A rendezvény munkája alatt a résztvevők sokoldalú értékelést kaptak a megye befektetési lehetőségeiről, jelenlegi helyzetéről, perspektíváiról. A Fórum keretében a plenáris ülések között szekcióülések is megszervezésre kerültek ismert tudósok, állami vezetők és gyakorlati szakemberek részvételével.



A Fórum ideje alatt szakmai kiállítás keretében láthatók voltak a közeljövőben megvalósulandó beruházások tervei (közel 150 projekt), makettjei 45 kiállító részvételével. A rendezvényen az orosz gazdaságot szinte teljes mértékben lefedő számtalan szervezet, kutatóintézet, befektető cég és bank, valamint a diplomáciai testület néhány képviselője vett részt. A regisztrált résztvevők száma elérte az 1300-at.



A rendezvénnyel egy időben Atyukova miniszterelnök asszony vezetésével megalakult a Külföldi Befektetők Klubja, melynek török, mexikói, indiai, magyar, német, és több más ország képviselője is alapító taggá vált.



Magyarországról az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet főigazgatója, Prof. Dr. Rátky József, Bahulné Hyross Katalin, az Eximbank FÁK országok részlegének osztályvezetője, Meruk József projekt-manager és Kenedi Ákos, moszkvai nagykövetségi mezőgazdasági szakdiplomata vett részt. A magyar delegációt többször is fogadta a miniszterelnök, s a mezőgazdasági miniszter, Volkov Vlagyimir Fjodorovics mindvégig személyesen kísérte el a küldöttség tagjait.



A magyar tárgyaló delegáció több konkrét projektről is megállapodott a megye vezetésével. Az egyik: két sertéstelep létrehozására és működtetésére irányul 1000-1000 tenyész-kocára alapozva, mely 25-30 ezer vágóállat végső teljesítményt céloz meg. Ehhez kiegészítőleg takarmányüzem (napi 100-200 tonna teljesítmény), vágóhíd és elsődleges feldolgozó ütem építése is csatlakozik. Egy másik projekt a tejirányzatú szarvasmarha-tenyésztés fejlesztését szolgálja majd a tejhozam 2000 literrel történő növelését előirányozva a tenyészállatok biztosítása (50 tenyészbika és 50 nevelő tehén) és a technológia átadása révén. A tervezett együttműködés közös oktató bázis létrehozására is kiterjed. A két projekt finanszírozását kellő helyi önkormányzati garancia megléte esetén az Eximbank biztosítja, a projektek végösszege várhatóan 35-40 millió euró lesz.



Kenedi Ákos

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 06:03