Elhunyt Norman E. Borlaug, a zöld forradalom atyja

Agro Napló
2009. szeptember 12-én 95 éves korában elhunyt dr. Norman E. Borlaug Nobel-díjas tudós, a „zöld forradalom” atyja.

 

Az Iowa-i születésű Borlaug 1960 és 1990 között elsősorban fejlődő országokban – Mexikóban, Ázsiában, a Közel-Keleten, Dél-Amerikában és Afrikában - kísérletezett ki magasabb terméshozam elérésére alkalmas növényfajtákat, melynek segítségével a világ élelmiszertermelése a fenti időszakban megduplázódott. A zöld forradalomnak szakértők szerint hatalmas szerepe volt az éhínség elleni harcban, Josette Sheeran, az ENSZ Világ Élelmezi Program igazgatója szerint Borlaug több ember életét mentette meg, mint bárki a történelem során.



Borlaug 1985-ben alapított World Food Prize elnevezésű, 250.000 dolláros díja - melyet évente ítélnek oda a világ népességének élelmezésében kiemelkedő eredményeket elért pályázóknak - a mezőgazdaság és élelmiszeripar Nobel-díjának számít.



Dr. Borlaug halálával kapcsolatban Tom Vilsack mezőgazdasági miniszter az alábbi közleményt adta ki:



„Dr. Norman Borlaug egyszerűen a világ legjobbjainak egyike volt. Egy határozott, odaadó, de mégis szerény ember, aki hitt abban, hogy közös felelősségünk az éhínség eltörlése a világban. Erőfeszítéseivel milliók életét mentette meg, és ezreket inspirált arra, hogy hasonlóképpen cselekedjenek. Az általa alapított World Food Prize a jövőben is elismeri azokat, akik továbbviszik az éhínség elleni küzdelemben kifejtett munkásságát. Dr. Brolaug hiányozni fog.” 

Dr. Tóth Attila

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?