Az ekék Forma 1-e

Agro Napló
Szlovénia adott otthont a Szántó Világbajnokságnak. A versenyzőknek egy 20m x 100m-es parcellát kell felszántaniuk, a bírák pedig 12 szempont alapján értékelnek.

 

A megmérettetés a magyarok számára külön kihívást jelent, mivel az itthoni versenyeken nincs gyepszántás. Versenyzőink többsége nem is a mezőgazdaságban dolgozik. Nem tudnak otthon eleget edzeni, mert nem hagyhatják ott a munkahelyüket azért, hogy gyakoroljanak.



Volt olyan kanadai farmer, aki már egy hónappal a verseny előtt Szlovéniába utazott. "A külföldiek közül nagyon sokan azt csinálják, hogy eljönnek egy héttel előbb és kitapasztalják a helyi feltételeket. Nekünk ezért nehéz előre jutnunk, pedig már vannak jó gépeink, jó versenyzőink" - mondta Jóri István, a Magyar Szántó Szövetség elnöke.





Joze Zver, a szlovénok 12-szeres országos bajnoka szerint annyira támogatja ezt a sportot egy ország, amennyire fontosnak tartja a mezőgazdaságát.



A magyar versenyzők Case és Zetor traktorokkal indultak. A hagyományos kategóriában a Case traktoros Szőke Zoltán a 27. lett, a Zetor traktorral induló Gábor Farkas pedig a váltvaforgató ekés kategóriában a 26. helyet szerezte meg.



A hagyományos szántóföldi versenyt a VB-n abszolút újonc ausztriai Werner Eder nyerte meg, míg a váltvaforgató ekés kategóriában a belgiumi indulónak sikerült az első helyet megszereznie.



A rendezvényre több, mint 30 ezren látogattak ki. Jövőre Új-Zélandon rendezik a világbajnokságot.

Dulai Péter

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/az_ekek_forma_1-e

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?