Orosz húshelyzet

Agro Napló
Az elmúlt félév alatt a krízis dacára észrevehetően megerősödött az orosz húságazat. Az élőhús-termelés 4,07 millió tonnát tett ki, ami 5,9%-al magasabb az előző évi adatnál. A sertéstermelés 8,4%-al, a baromfitenyésztés 12%-al, a juh-és kecsketermelés 0,7% nőtt, míg a szarvasmarha-termelés 3%-al csökkent.

 

Ezeket emelte ki nemrég egy kormányülésen Viktor Zubkov miniszterelnök-helyettes. Ez köszönhető annak, hogy az állam támogatásával 37 baromfi és 31 sertéstelep lett újonnan felépítve, ill. modernizálva. Ilyen dinamika mellett az idén 470 ezer tonnával fog nőni a baromfi és sertéstermelés, és az elkövetkezendő két évben is hasonló (320, ill. 461 ezer tonnás) termelésnövekedést prognosztizál.



A hústermelés növelésének állami programja hároméves időszaka alatt 300 milliárd rubeles hitelnyújtásra kerül sor, (idén már 50 milliárd rubel) és ebből csak az állam 30 milliárdot biztosított központi költségvetési keretből.



Az intézkedések révén az import hús beszállítása 30%-ról 25%-ra csökkent, emelte ki egy konferencián Jelena Szkrinnyik tárcavezető. Ez számokban kifejezve 23,8%-os import-visszaszorulást jelez, vagyis az előhűtött és fagyasztott importhús mennyisége 585 ezer tonnával csökkent.



A Mezőgazdasági Minisztérium sajtóosztálya hasonló adatokat publikált külön részletezve az eddig megtett intézkedéseket és a tervezett lépéseket. 2009-ben változtattak az importkvóta mennyiségeken, elsősorban a baromfikvótát csökkentették 1252 ezer tonnáról 952 ezer tonnára, és a kvótán felüli beszállítás vámjait is növelték a termék értékének 80%-ra, de minimum 0,7 euróra kilónként. (a sertésnél ez a vámtétel elérte a termék értékének 75%-át, de minimum 1,5 euró/ kilogrammot). A fejlesztési, és piacvédelmi intézkedések révén váltak elérthetővé a fent nevezett termelésnövekedési és importcsökkenési adatok.



A végső elképzelés az, hogy 2012-re a hústermelés átlagosan 21,6%-al növekszik a 2008-as bázisadathoz képest, ezen belül is a sertéshús 24,3%-al, a baromfihús 37,2%-al lesz több a tavalyinál. Az import 32%-ról 16%-ra esik vissza, a sertésnél 29%-ról 15%-ra, a baromfinál 36%-ról 15%-ra.



Ezek az eredmények a következő állami intézkedések révén lesznek elérhetőek:



Az állami program révén 5 föderális körzet 44 szubjektumával ír alá egyezményt a kormány, mely alapján ezen régiók vállalják, hogy 3893,5 ezer tonnával növelik a termelést.



Jelen pillanatban 191 befejezetlen fejlesztési projekt van folyamatban az állattenyésztés növelése területén, melyek 173,2 milliárd rubeles további hitelbiztosítást igényelnek. Ezen összeg biztosítására a minisztérium megegyezett a Rosszelhozbankkal és a Szberbankkal.



Az új termelőkapacitások felépítéséhez az állam támogatások és kamatkedvezmények biztosítását is tervezi, jelenleg 56 beruházási terv ilyen irányú megsegítésében vesz részt a minisztérium.



A 2008. november 6-i 494 sz. ágazati program (2009-2012 közötti húsirányú szarvasmarha termelés fejlesztése) alapján a kormány 2009-ben 3,5 milliárd rubel vissza nem térítendő támogatást nyújtott 23 ilyen projekthez. Ezen program keretében 105 ezer tonna marhahús termelését tervezik 2009-ben, ami 26,3%-al magasabb a tavalyi értéknél.



A minőségvédelem tekintetében két műszaki szabályozási aktus tervezetét is kidolgozták, a „követelmények a hús és hústermékek minőségére, gyártására és forgalmazása”, és „követelmények a baromfi és baromfihús-termékekre, azok gyártására és forgalmazása” címmel. A tervezeteket hamarosan elfogadja az Orosz Kormány.



Az állami Duma elé terjesztették „az OF kereskedelmének állami szabályozásáról” szóló törvényt, mely többek között megtiltja a kereskedelmi szervezeteknek a beszállítók többféle címszó alatt történő befizetések követelését, többek között a hústermékekre vonatkozóan is.



Mint az előbb leírtakból látható, az orosz vezetés szilárd elhatározása, hogy a jelenleg még jelentős importhányadot csökkentse, így előbb-utóbb a magyar késztermék export is vissza fog szorulni, maximum választékbővítő célzattal maradhat néhány termék a piacon. Ennek megfelelően szorgalmazni kell azokat a magyar törekvéseket, amelyek a közös gyártásra, termelésre, feldolgozásra irányulnak, hosszabb távra biztosítva az orosz piacon való jelenlétünket.





Kenedi Ákos

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?